TSK'den DTP'ye yanıt
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, teröristlere yönelik yapılan operasyonlara ilişkin, "Son terörist etkisiz hale getirilene kadar operasyonlar devam edecek" dedi.
cumhuriyet.com.trGenelkurmay karargahında Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde yapılan haftalık basın toplantısında konuşan Genel Sekreter Tümgeneral Güler, DTP'li bazı yöneticilerin operasyonlara ilişkin değerlendirmeleri ve 3 günde 11 askerin şehit edilmesine yönelik bir soruya cevap verdi.
Tümgeneral Güler, Siirt'in Eruh ilçesinde meydana gelen çatışma sonrasında bölücü terör örgütüne ait telsizlerin dinlenilmesinden elde edilen bilgilere göre, bu çatışmada teröristlerin çok sayıda ölü ve yaralıları olduğunun anlaşıldığını ifade etti.
Askeri Savcılık tarafından sahte olduğu belirtilen ve bir gazetede yayınlanan İrtica ile mücadele belgesine ilişkinde açıklama yapan Tümgeneral Gürel, konuyla ilgili bir gazeteci hakkında İstanbul Kadıköy'de dava açıldığını açıkladı.
Toplantıda, ayrıca Tümgeneral Gürel, son bir kaç günde TSK'nin 274 selzedeyi kurtardığı da kaydedildi.
Teröristlerin telsiz bilgileri
Tümgeneral Güler, ikinci temasta ise, 2 astsubayın şehit olduğunu, bir üsteğmen ve iki uzman jandarma çavuşun yaralandığını belirterek, "Bölücü terör örgütüne ait telsizlerin dinlenilmesinden elde edilen bilgilere göre, bu çatışmada teröristlerin çok sayıda ölü ve yaralıları olduğu anlaşılmaktadır" dedi.
Aynı gün Çukurca'nın kuzeydoğusundaki Cevizli mevkisinde yapılan operasyonda, bölücü terör örgütü ile sağlanan temasta bir astsubayın şehit olduğunu, bir uzman jandarma çavuşun yaralandığını hatırlatan Tümgeneral Güler, aynı bölgede 9 ve 10 Eylül 2009 tarihlerinde çıkan çatışmalar sonucu, 3 bölücü terör örgütü mensubunun silahları ile birlikte etkisiz hale getirildiğini söyledi.
Tümgeneral Güler, 9 Eylül 2009 tarihinde ise Van'ın Başkale ilçesine bağlı Albayrak Hudut Taburu bölgesinde, yapılmakta olan arama-tarama faaliyeti esnasında, bölücü terör örgütü tarafından döşenen mayının patlaması sonucu, 1 astsubay ve 2 uzman çavuşun şehit olduğunu, 5 askeri personelin yaralandığını kaydetti.
Kameralara açık yapılan basın toplantısında sorularını da yanıtlayan Genel Sekreter Güler, Eruh'taki çatışmanın ardından teröristler arasındaki telsiz konuşmalarının içeriğinin sorulması üzerine, telsiz görüşmelerinde, Eruh'ta meydana gelen olayda ölülerin başka bir bölgeye götürülmesi ve yaralıların tedavi edilemeyecek durumda olanların ise öldürülmesi yönündeki konuşmalar bulunduğunu belirtti. Tümgeneral Güler, teröristlerin, daha önce yapılan operasyonlardan da aynı şekilde hareket ettikleri vurguladı.
Bölgedeki terörist sayısına ilişkin bir başka soruya cevap veren Tümgeneral Güler, her operasyonun kendi içerisinde değişik özelliği bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Yapılan faaliyetler büyük bir arazi parçasında değerlendirildiği zaman, çatışmanın yaşandığı faaliyet ile yaşanan operasyonun büyüklüğünü değerlendirmek gerekir. Büyük bir bölgede birlikte yapılan faaliyette çatışma küçük bir alanda çıkmaktadır. Çatışmaya maruz kalan unsur o andaki unsurdur ama sayı hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir."
"Selden 274 kişi kurtarıldı"
Tümgeneral Güler, İstanbul ve Marmara'da yaşanan sel felaketine ilişkin TSK olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tümgeneral Güler, "İlk andan itibaren Harekat Merkezimiz takviye edilerek, 24 saat esasına göre çalışmaya başlamış, mahallindeki Garnizon Komutanlıkları, Mülki Amirler ile temas ve koordine içinde olunmuştur" diyerek şöyle devam etti:
"Sel felaketinde 8 Eylül 2009 günü, Çatalca ve Silivri bölgelerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 36 vatandaşın, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 17 vatandaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 10 vatandaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait çeşitli tip botlar ile sel sularının denize akan kısmında icra edilen arama-kurtarma faaliyetlerinde 8 vatandaşın, SAS, SAT personeli ve dalgıçlardan oluşan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma Timi tarafından, 26 vatandaşın kurtarıldı."
Karadan yapılan kurtarma çalışmalarında ise 3. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı tarafından, Saray ilçe merkezinde 60 personelden oluşan kurtarma ekibi ile çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Tümgeneral Güler, 8 Eylül günü meydana gelen sel felaketinde, arama-kurtarma faaliyetleri kapsamında, havadan ve karadan 97 kişinin kurtarıldığını bildirdi.
Genel Sekreter Tümgeneral Güler, 9 Eylül 2009 günü İstanbul'da meydana gelen sel felaketinde ise, İkitelli, Esenyurt, Büyükçekmece bölgelerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 6 arama-kurtarma helikopteri ile 66 yurttaşın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 26 yurttaşın, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 2 arama-kurtarma helikopteri ile 27 yurttaşın kurtarıldığını bildirerek şunları söyledi:
"Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 3 adet genel maksat helikopteri ile Çatalca bölgesindeki vatandaşlarımıza erzak dağıtılmıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı SAGET (Sahil Güvenlik Emniyet Timi) ve KEGAK (Kıyısularda Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma) botları, Salı günü olduğu gibi Çarşamba günü de, sel sularının denize akan kısımlarında arama kurtarma faaliyetlerine devam etmiştir.
Ayrıca olumsuz hava şartlarından etkilenen Bandırma'da, 6.Ana Jet Üs komutanlığına ait bir adet AS-532 Cougar arama-kurtarma helikopteri ile 23 vatandaşımız, yine Aynı Üs Komutanlığımıza ait Zodyak bot ile Bandırma İlçesi bölgesinde 35 vatandaşımız kurtarılmıştır. 9 Eylül Çarşamba günü yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde toplam 177 vatandaşımız kurtarılmıştır. Sel felaketi yaşanan iki gün boyunca kurtarılan vatandaş sayısı toplam 274 olmuştur. Bugün ve hafta sonu yaşanacak yeni sel ihtimallerine karşı gerekli tedbirler alınmıştır."
Tümgeneral Güler, Türk ulusunun kader savaşı, Sakarya Meydan Muharebesinin 88. yıl dönümünün Dua Tepe'de, 13 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek törenlerle kutlanacağını belirterek, şunları söyledi:
"Dua Tepe, Kurtuluş Savaşımızda geriye doğru gidişin sona erdiği, vatanı kurtarmak için ileri doğru ilk hamlenin yapıldığı noktadır. 22 gün süren Sakarya Meydan Muharebesinde, 31 Ağustos 1921 günü düşman tarafından ele geçirilen Dua Tepe, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın genel karşı taarruz kararı sonucu, düşmandan ilk ele geçirilen yer olması nedeniyle tarihimizde özel bir yere sahiptir. Bu yılki törene, Sayın Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile vatandaşlarımız katılacaktır."
Tümgeneral Güler, toplantıda, vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü uğruna kahramanca mücadele ederken yaralanan gaziler ve aileleri ile şehit ailelerine yönelik olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un şehit aileleri ve gazileri için verdiği direktifler doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda, şehit aileleri ile gazilerin sorunlarıyla ilgilenmek üzere TSK bünyesinde yeni bir teşkilatlanmaya gidildiğini belirten Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:
"Anılan teşkilatlanma çalışmaları kapsamında; Genelkurmay Personel Başkanlığı Şehit Gazi İşlem Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı seviyesine yükseltilerek personelin niteliği ve niceliği artırılmış, TSK Sağlık Komutanlığına bağlı bulunan, TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı bünyesinde, Malul Gaziler Psiko-Sosyal Destek Birimi kurulmuş; Garnizon Komutanlıkları bünyesinde de, tüm illerimizde Şehit Gazi İşlemleri Şube/Kısımları teşkil edilmiştir. Kurulan bu teşkilat ile; öncelikle şehit eşleri/çocukları ile ilk temas, yasal haklarının takip edilmesi, sorunlarının çözülmesi, aile ve özellikle çocuklarla profesyonel olarak sürekli ilgilenilmesi, çocukların eğitim ve meslek edinme süreçlerine, yönlendirme ve katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Yeni teşkilat yapısı içinde; şehit eşlerinin kendi kendilerine yeterli hale gelmeleri amacıyla, gerekli destek verilmesi, sahip oldukları yasal hakları kazanma sürecinde kendilerine yol gösterilmesi sağlanacaktır. Şehit çocuklarının, kendisine güvenen, babasının vatanın bölünmez bütünlüğü için mücadele ederken gözünü kırpmadan canını feda eden bir vatan evladı olduğunun bilincinde, şehit çocuğu olmanın getirdiği iftihar duygusu ile Atatürkçü düşünce sistemi ve Atatürk ilke, inkılaplarına gönülden bağlı olarak yetişmeleri için gerekli katkı sağlanacaktır. İyi bir eğitim almaları, bir iş veya meslek sahibi olabilmeleri için gerekli yönlendirme ve destekleme faaliyetleri yapılacaktır. Şehit anne ve babaları, yasal haklar konusunda bilgilendirilecektir.
Malul gazilerin yaşamlarını; sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi, toplum içinde kendi kendilerini idare edebilecek ve üretken hale gelebilecek şekilde bakım ve rehabilitasyonlarının yapılması, tedavisi mümkün olmayanların ve bakıma muhtaç olanların sürekli bakım altına alınması amacıyla, gerekli her türlü tedbir alınacak, malul gazilerimize tedavi ve rehabilitasyon sürecinde gereken destek ve rehberlik sağlanacaktır.
Muharip gazilerimize, toplumsal yapı içerisinde yakın ilgi gösterilmesi için gayret sarf edilecek, kendilerine yasal mevzuata uygun olarak her konuda bilgilendirme ve destek verilecektir."