Trabzon 1920'li yıllara dönüyor

Trabzon'da il genelinde 1920 yılında yazlık ve kışlık yaklaşık 20 sinema salonu bulunurken, 90 yıl sonra bu sayıya tekrar ulaşıldı.

cumhuriyet.com.tr

Trabzon geçmişten günümüze, sanatın değişik dallarında kültür ve sanat şehri olma özelliğini korurken, resim, fotoğraf, karikatür, tiyatro, müzik ve edebiyat alanında her yıl bir çok önemli etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Trabzon'da, özellikle Cumhuriyet'in ilanından sonra sanatın gelişebilmesi için gerekli ortam, iklim ve imkanlar git gide azalsa da kentte her zaman sanata dair üzerine bir şeyler konuşabilecek etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Yaklaşık 90 yıldır yazlık ve kışlık sinema salonları Trabzon'luları sinema sanatı ile buluşturmaya devam ederken, geçmiş yıllarda açılmış ancak günümüze kadar gelememiş sinema salonları arasında Yıldız, Lale, Atlas, Saray, İnci, Fuar, As, Atapark, Hisar ve Sümer sinemaları bulunuyordu. Trabzon'da 1990'lı yıllardan Saray Sineması tekrar açıldı. Zaman içinde giderek artan ilgiden dolayı salon sayısını da ikiye çıkartarak, bu yıllarda tek sinema salonu özelliği ile kente hizmet verdi. Trabzon'da tek sinemanın önünde oluşan seyirci kuyrukları, ilerleyen tarihlerde kentte başka salonların açılmasına vesile oldu. Trabzon şehir merkezinde günümüzde biri otel içerisinde olmak üzere 4 sinemada, 22 salon bulunuyor.
 

'Sinema kültürü 1920'li yıllarda yerleşti'

Trabzon Sanat Evi Müdürü Adnan Taç, Trabzon'da sinema kültürünün 1920'li yıllarda yerleştiğini, şehrin o zaman yazlık ve kışlık 20'ye yakın sinema salonuna sahip olduğunu ifade etti. Taç, Trabzon'un geçmişten günümüze, sanatın değişik dallarında yetiştirdiği insanlarıyla kültür ve sanat şehri olma özelliğini koruduğunu vurgulayarak, ''Trabzon İstanbul'dan sonra ikinci opera binasına sahip olan şehirdir. Trabzon'da ilk fotoğrafhane 1870'li yıllarda faaliyetteydi. Stüdyo fotoğrafçılığının haricinde şehrin değişik yerleri sanatsal bir anlayışla fotoğraflanıyordu. Trabzon'da 1920'li yıllarda spor kulüpleri, tiyatro grupları kuruyordu'' diye konuştu. Trabzon'u tanımlarken kentin her şeyden önce bir kültür ve sanat merkezi olduğunu belirtmek gerektiğini kaydeden Taç, ''Gerçekten de Trabzon sanatsal geçmişi ve yetiştirdiği sanatçıları ile bu tanımlamayı fazlası ile hak etmektedir'' dedi.
 

'Trabzon'da önemli bir potansiyel bulunuyor'

Trabzon'da sinema atölyesi açan görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı da Trabzonluların sinemaya karşı özel bir ilgisinin olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''Trabzon'da açtığımız ilk sinema atölyesine yoğun bir ilgi gerçekleşti. Bunun üzerine ikinci kez bu atölye çalışmalarını gerçekleştirdik. Trabzon Sanat Evi bünyesinde süren sinema atölyesi çalışmaları başarıyla devam ediyor. Sinemada geçirdiğim uzun yılların birikimlerini insanlarla paylaşmak istedim. Amacım, genç insanlara sinema konusunda yaşadığım tecrübelerle bilgi ve birikimlerimi aktarmak. Bu konuda Trabzon'da çok önemli bir potansiyel bulunuyor. Çok sayıda genç ve yetenekli insanlarımız kursa başvurdu. Bu da beni mutlu etti.''