Torba Yasa Tasarısı'na itiraz
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Torba Yasa Tasarısı'na ilişkin itirazlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini, 'olumlu' geçen görüşmede Erdoğan'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e, konuyla ilgili talimat verdiğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trTürk-İş Başkanlar Kurulu, Konfederasyon Genel Merkezi'nde toplandı. Kumlu, planlanandan yaklaşık 45 dakika geç başlayan toplantının açılışındaki konuşmada, bu gecikmenin, Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine yaptıkları görüşmeden kaynaklandığını açıkladı.
2011 yılında, işsizlik ve yoksulluğa yatırım odaklı çözümler bulunmasını ve yeni yılın geliştirilen hak ve kazanımlarla ''Emekçinin yılı'' olmasını dileyen Kumlu, 2010'da Hükümetin emek ve kazanımları açısından iyi bir sınav vermediğini savundu.
Gelir dağılımı ve vergi adaletsizliğinin devam ettiğini, yoksullukla mücadelede etkin politikalar uygulanamadığını dile getiren Kumlu, krizin çalışanlar üzerinde yarattığı tahribatı giderecek etkin önlemler alınamadığını, kayıt dışı ekonominin de kayıt altına alınamadığını belirtti.
2010'da, işçiler ve memurların satın alma güçlerinde bir iyileştirme sağlanamadığını, asgari ücretin yine 'sefalet ücreti' olarak belirlendiğini öne süren Kumlu, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki aksaklıkların giderilemediğini, ölümlü iş kazalarının devam ettiğini, devam eden özelleştirmelerin işsizleştirmeyi ve sendikasızlaştırmayı beraberinde getirdiğini kaydetti.
Geçen yıl işçileri köleleştirmeye yönelik politikaların sürdüğünü, 4-C ve benzeri uygulamalarla bu yaklaşımın desteklendiğini ifade eden Kumlu, yeni esnek çalışma biçimlerinin de gündeme getirildiğini belirtti.
Sosyal diyalog kültürü ihlal edilerek, Torba Yasa Tasarısı'nda yer alan hükümler de dahil, çalışma hayatını ilgilendiren birçok konuda, sosyal taraflara danışılmadığını, 'ben yaptım oldu' mantığının hakim kılındığını iddia eden Kumlu, şöyle konuştu:
''Torba Yasa Tasarısı'nda, 2010 yılının emek karşıtı niyetlerinden bazıları ete kemiğe bürünmektedir. Bu tasarıda, işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmasını beraberinde getiren hükümler vardır. Bu tasarıdaki kimi hükümlerle esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılmakta, il özel idareleri ve belediyelerde çalışan 200 bini aşkın işçi, karda kışta yerinden yurdundan edilmektedir. Sosyal güvenlik alanında yapılan değişikliklerin büyük kısmı da çalışanları huzursuz edecek niteliktedir.
Söz konusu yasa tasarısı, Hükümetin 2010'da ana hatlarıyla açıkladığı Ulusal İstihdam Stratejisi'nde yer alan, emek karşıtı planlarının küçük bir parçasını içermektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki, stratejinin diğer ana başlıklarını oluşturan kıdem tazminatlarının yeniden yapılandırılması, asgari ücretin bölgeselleştirilmesi, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi gibi uygulamalara ilişkin hazırlıklar yapılmakta, ancak bunların seçimden sonra gündeme getirilmesi planlanmaktadır.''
Başkanlar Kurulu'nda alınacak kararların, bugün için Torba Yasa Tasarısı'nda yer alan emek karşıtı hükümlere yönelik, protesto niteliği taşıyacağını ifade eden Kumlu, ''Ancak bilinmelidir ki, alacağımız kararlar daha sonra yapılması planlanan emek karşıtı uygulamalar için de bir uyarı niteliğinde olacaktır. Bir başka deyimle eylemlerimiz, Hükümetin bugün Torba Yasa Tasarısı ile gündeme getirdiği emek karşıtı uygulamalarının yanı sıra, emek karşıtı niyetlerinin de protestosunu kapsayacaktır'' dedi.
Görüşmenin ayrıntıları
Mustafa Kumlu, daha sonra basın mensuplarının Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı.
Tasarıya ilişkin görüşlerini iletmek üzere Başbakan Erdoğan'dan randevu istediklerini anımsatan Kumlu, ayrıca Erdoğan'a ve diğer ilgililere yazdıkları mektuplarla tasarıya ilişkin çekincelerini anlattıklarını söyledi.
Erdoğan ile ani gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren görüşme yaptıklarını anlatan Kumlu, tasarıya ilişkin itirazlarını bir kez de kendisiyle paylaştıklarını dile getirdi.
Kumlu, Erdoğan'ın kendilerine taleplerini inceleyeceklerini ve kısa zamanda bunu neticelendirerek, ne gibi değişiklikler yapılabileceğinin kendilerine bildirileceğini ifade ettiğini söyledi.
Genel Başkan Kumlu, bir soru üzerine görüşmenin 'olumlu' geçtiğini bildirdi.
Mustafa Kumlu, Erdoğan'ın temel itiraz konuları ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e talimat verdiğini, görüşleri doğrultusunda ''tasarıda neler yapılabileceğinin incelenmesini'' istediğini belirtti.
Kumlu, bu yaklaşımı dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ