"Toplum fakirleşmeye devam ediyor"
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye ekonomisinin küçülmeye, ülke halkının ise fakirleşmeye devam ettiğini vurgulayarak, ekonomiyi küçülten, toplumu fakirleştiren politikalara son verilmesini istedi.
cumhuriyet.com.trDevrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, 2009 yılı ikinci çeyrek milli gelir verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin küçülmeye, ülke halkının ise fakirleşmeye devam ettiğini bildirdi. Çelebi, ekonomiyi küçülten, toplumu fakirleştiren politikalara son verilmesi istedi. Açıklanan resmi Milli Gelir rakamlarına göre, ekonominin Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan üç ayda yüzde 7 oranında küçüldüğüne dikkat çeken Çelebi, ilk altı aydaki küçülme oranının yüzde 10.3 olduğunu vurgulayarak, "Bu tablo düzelebilir mi? Sanayi üretimine, tarım verimliliğine ve yatırım düzeyine baktığımızda düzelme ihtimalinin çok zayıf olduğunu görüyoruz" dedi.
Yılın ilk yarısında yatırım hacmi yüzde 27 azaldı
Çelebi, bu olumsuz sonucun arka planında, yılın ilk altı ayında sanayi üretiminin yüzde 20, kapasite kullanımının yüzde 18 oranındaki düşüşü ve ücret ve maaşların ortalama yüzde 15 oranında geriletilmesi bulunduğunu belirtti. Yine, yılın ilk yarısında yatırım hacminin yüzde 27 oranında azaldığını kaydeden Çelebi, üretime ilişkin bu tablo değiştirilmeden ekonominin büyümeye geçmesi mümkün olmayacağına dikkat çekti.
Türkiye bir kez daha fakirleşme yoluna girdi
Ekonominin küçülmesiyle Türkiye bir kez daha fakirleşme yoluna girdiğini belirten Çelebi, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: "Bizim için bu noktada çok önemli iki konu vardır. Birincisi bu fakirleşmenin bedelini kimin ödediği ile ilgilidir. İkincisi ekonominin küçülmesinin bedelini ödeyerek fakirleşen kesimlerin, bu yükü devamlı taşıyıp taşımayacağı ile ilgilidir. Maalesef krizin yükünü fakirleşerek işçiler, emekçiler ve yoksullar üstlenmiştir. Ücretler son bir yıl içinde ortalama yüzde 15 oranında gerilemiştir. Devletin istatistik kurum TÜİK 2006 yılından bu yana Milli Gelir içindeki ücret ve maaşları yayınlamamaktadır. 2006 yılında ücret ve maaşların Milli Gelir içindeki payı yüzde 26 idi. Bizim hesaplarımıza göre bu pay 2008 sonunda yüzde 23'e gerilemiştir. İşsizlik ücretlerin düşmesi ve hayat pahalılığı karşısında bu payın 2009 yılında yüzde 20 sınırına vardığını tahmin ediyoruz."
"AKP sosyal tedbir paketi açıklayamadı"
AKP iktidarının kitlesel işsizliğe, yüksek oranlı kayıt dışı istihdama, hayat pahalılığın artışına rağmen sosyal bir tedbir paketini gündeme getiremediğini ifade eden Çelebi, vergilerin yaklaşık yüzde 80'ini dolaylı vergi ve gelir vergisi olarak ödemek zorunda kalan toplumun vergi yükünün azaltılamadığını vurguladı. Çelebi, bunun bütün işçi ve diğer emekçi sınıfların sosyal bir program hayata geçirilmediği sürece fakirleşmeye devam edileceğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.
"Ekonomideki küçülmeyi krize bağlayanlar gelişmelere yeniden baksın"
Ekonomideki küçülmeyi "küresel krize" bağlayanların dünyadaki gelişmelere yeniden bakmalarında fayda olduğuna işaret eden Çelebi açıklamasına şöyle devam etti:
"Batı Avrupa ve ABD'de yatırımların ve üretimin canlanma işaretleri vardır. Latin Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinin birçoğunda ekonomi büyümeye devam etmektedir. Türkiye ise ekonomik bakımdan küçülen ülkelerin başında gelmektedir. AKP iktidarı sosyal tarafları dikkate almadan, yanlış olduğu uygulamada kanıtlanmış politikalarında ısrar etmektedir. Bu ısrar, yılın geriye kalan kısmında ekonominin küçülmeye devam etmesi, toplumun çok daha fakir hale gelmesine neden olacaktır. Ekonominin küçülmesi toplumda yarına ilişkin ümitsizliği yaygınlaştırmaktadır. Fakirleşmenin yükünün yalnızca işçiler, emekçiler ve kırsal kesim üzerine yıkılması toplumsal adalet duygusunu zedelemektedir. AKP Hükümetinin bu adaletsizliğin bir sınırı olduğunu hatırlaması ve gecikmeksizin sosyal bir programı hayata geçirmesi gerekmektedir."