TMSF Başkanı: Çukurova'nın durumu iyi değil

TMSF Başkanı Gül, "Show Tv ve BMC'nin durumunu görünce Çukurova Grubu'nun diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettik. Şirketlerin nakit durumu iyi değil, hepsi problemli" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Editörlüğü'nün TMSF'nin elindeki şirketlere ilişkin sorularını yanıtladı.

TMSF Başkanı Gül, daha önce yaptıkları tahsilatları düşünerek Çukurova Grubuna geçen yılın ekim ayından bu yana toleranslı davrandıklarını belirterek, "Temerrüde düşeceklerini hissederek görüşmelere başladık. Ocak ayından itibaren borçlarını kapatacaklarını söylediler. Ocak ayı, mart ayı, nisan ayı geldi, ödeyemediler. Bize bir teklifle geldiler; Show Tv ve BMC başta olmak üzere bu şirketleri satıp, alacağımızın tahsil etmemizi teklif ettiler. Sonra yazıyla; bunları satacaklarını ve hakemlik yapmamızı istediler. Biz, Show Tv ve BMC'nin şirketin yönetimini üstlendik" ifadelerini kullandı.

Ödenemeyen taksit miktarına ilişkin soruya Gül, bu miktarın 75 milyon dolar civarında, toplam borcun ise 450 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Gül, 75 milyon dolarlık borcun ödenmesi halinde şirketin temerrüde girmeyeceğini ifade ederek, temerrüdün ödenmediğinde, diğer borçların da temerrüde girdiğini hatırlattı.


"BMC'nin 14 aylık işçi ücretleri ödenmedi"

Gül, Show Tv ve BMC'nin yönetimini üstlendiklerinde iki şirketin de ciddi borç yüküyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "BMC, uzun zamandır üretim yapmıyor, üretim yapmamasının da ötesinde 14 aylık işçi ücretleri bile ödenmiş değil. Şartel inmiş, elektrikleri yok ve çok ciddi piyasa ve banka borcu olan bir şirket. Show Tv ve BMC'nin durumunu görünce diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettik ve Grubun diğer şirketlerinin yönetimine de el koyduk. Şirketlerin nakit durumu iyi değil, hepsi problemli. Şirket yapıları ve şirket sahipleri arasındaki ilişkinin hep sorgulanması gerektiğini savunuyorum. Hele de halka açık şirketler kamusal yükümlülük yükleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz"

TMSF yönetimindeki yapılarda kanun koyucunun iflas mekanizmasını durdurma imkanı tanıdığını belirten Gül, "Biz, şirketlerin nakit akımlarına çok fazla dokunmuyoruz. Nakit akımlarından alacak tahsil etmiyoruz ve şirketlerin yaşamasına çaba gösteriyoruz. Aynı hasta gibi şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz" dedi.

Gül, şirketlerde en etkin çözümün başında toplumun alacağı olduğunu ifade ederek, "Bu alacağı tahsil ederken şirketin diğer alacaklılarını da temin edebildiğimiz ölçüde çözümlemeye çalışıyoruz. Bizim iki tane şapkamız var. TMSF hem öncelikli alacaklı sıfatıyla para tahsil etmek zorunda hem de çözümleme kapsamında problemlerini çözebilecek durumda. Yönetme ile tahsilat şapkaları birbiriyle çatışan şapkalar. Bunları mümkün mertebe çatıştırmamaya çalışıyoruz" diye konuştu.