Tıp örgütlerinden 'hamile çocuk' skandalı ile ilgili açıklama: Çocuk evlilikleri yasaklansın
115 çocuğun hamile kalmasının üstünün örtülmesinin ortaya çıkması üzerine sağlık meslek örgütleri, çocuk gebelikleri ile ilgili açıklama yaptı.
cumhuriyet.com.trTürk Tabipler Birliği (TTB), Adli Tıp Uzmanları Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ortak açıklamayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, Sağlık Bakanlığı’nın 2007-2017 yılları arasında, 17 yaş ve altındaki çocukların dünyaya getirdiği bebeklerden 2 bin 404’ünün bir gün yaşayamadan hayatını kaybettiğini belirti.
12-17 YAŞ GEBELİKLERDE ÖLÜM RİSKİ 5 KAT FAZLA
Çocuk yaşta gebeliklerin neden olduğu risklere vurgu yapan Tükel, “12-17 yaş arasındaki kız çocuklarının hamilelik döneminde hayatını kaybetme riski, 20-24 yaş arasındaki hamilelerin ölüm riskinden 5 kat fazla bulunmuştur. 2013 yılında yapılan Türkiye Nüfus Araştırmaları, ülkemizde her yüz kadından 7’sinin 15-19 yaşları arasında evlendirildiğini, 5’inin ergenlik döneminde doğum yaptığını gösteriyor. Her yüz çocuktan 60’ı kendisinden 5 ya da 10 yaş büyük insanlarla evlendiriliyor. 15-19 yaşı çocuklar için bu evliliklerin yarısında yalnızca dini nikah yapılıyor” bilgilerini paylaştı.
‘CEZAİ İŞLEMLER YETERSİZ’
Çocuklara yönelik cinsel istismarın Türk Ceza Kanunu’nun 103 ve 104. maddelerinde tanımlandığını fakat buna rağmen cezai işlemlerin yetersizliğinden dolayı üzerinin örtüldüğüne vurgu yapan Tükel, “Son yıllarda Adalet ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklama ve uygulamaları, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun verdiği yetkiyle müftüler nikah kıymaya başladı. Bununla dini nikahın yaygınlaştırılmasına olanak veren Anayasa Mahkemesi kararları, Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler, çocukları istismardan koruyacak düzenlemeleri etkisiz kılmaktadır” dedi.
‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER YASAKLANMALI’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “gebe çocuk ve çocuk anneleri” izleyen birimler oluşturulduğunu; fakat bu birimlerin 2015 yılında kapatıldığını hatırlatan Tükel, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı’nın istismar nedeniyle oluşan gebeliklerde çocuğun yasal hakları ve yüksek yararı doğrultusunda tutum alması önemlidir. Çocuk sağlığı ve güvenliği için, çocukların üstün yararı ilkesini Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet bakanlıklarından başlayarak devlet politikası üreten ve yürüten tüm yetkililere hatırlatıyoruz. Çocuk yaşta evlilikler yasaklanmalıdır. Bu konularda kamu spotları, zorunlu yayınlar, eğitimde zorunlu dersler ile çocuklar ve toplum bilgilendirilmelidir. Çocuklara sosyal ve yasal destek sistemleri derhal işletilmelidir. Çocuk istismarını çok disiplinli değerlendirecek birimler her hastanede oluşturulmalıdır.”
‘CİNSEL EĞİTİM ZORUNLU DERS OLMALI’
Konu ile ilgili tarafları yasalardaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Tüzel, “Tüm çocukların eğitim sistemine ulaşımı sağlanarak ergenlerin cinsel eğitimi zorunlu ders haline getirilmelidir. İmam nikahı çocuklar için yasaklanmalıdır. Gebe çocuk ve çocuk anneler için sağlık sistemi her yerde erişilebilir hale getirilmelidir” sözleriyle, alınması için önlemleri sıraladı.
‘SAĞLIK ÇALIŞANINA BASKI KABUL EDİLEMEZ’
Çocukların gebe kalması konusunda bildirimde bulunan sağlık çalışanının baskı görmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Tükel, “Çocukların yararını üstün tutan davranışı nedeniyle kendisini kutluyor, istismar konusunda hassasiyetini yitirmeyen kamuoyuna teşekkür ediyoruz” dedi.
‘ERKEN YAŞTA EVLİLİKLER ENGELLENMELİ’
Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Prof. Dr. Yıldız Akvardır, erken yaşta bir çocuğun gebe kalmasının ya da evlendirilmesinin onun sosyal ve okul yaşantısını, kendini geliştirmesini engellediğini söyledi. Akvardır, “Sadece kadınlar etkilenmiyor, o çocukların yetiştirdikleri çocuklar da etkiliyor. Gerek ruh sağlığının, gerek fiziksel sağlığın gerek kadın ve çocuğun, gerek toplumun sağlığının iyiye gidebilmesi için erken yaşta evliliklerin engellenmesi ve özellikle kız çocukların eğitiminin önünün açılması gerek” diye konuştu. (İstanbul/MA)
SES: SAĞLIK EMEKÇİLERİ SUSTURULUYOR
İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 115 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması sonucunda hamile kalmasının üstünün örtülmeye çalışılması skandalındaki kadınların tepkisi dinmiyor. Yaşanan duruma tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, AKP Hükümeti tarafından çıkartılan yasalar ile kadının nasıl giyineceği ya da nasıl davranacağını içeren konuşmaların toplumda karşılığının kadına yönelik şiddet, taciz ve istismar gibi olaylar olarak ortaya çıktığını ifade etti.
Kadına dönük şiddet ya da istismar olaylarını önleyecek hiçbir mekanizmanın olmadığını söyleyen Göncü, devletin gerekli mevzuatları kurmak yerine yaşanan istismar gibi olayları açığa çıkaranları cezalandırma yöntemini kullandığını söyledi.
Hastanede çalışan sosyal hizmet uzmanlarının görevlerinin, bu tarz uygulamaları kayda almak, önlemek için destek mekanizmalarını kullanmak olduğunu belirten Göncü, “Psikolojik destek, hukuki destek ya da güvenlik desteği, almalarını sağlamak. Ancak son dönemlerde emekçiler üzerindeki baskılar ve ihraçlar ve kurumlardaki keyfi uygulamalar ile disiplin kurulu gibi mobingler ile insanlar üzerinde çok ciddi bir korku bulutu dolaşıyor. O korku bulutu da arkadaşlarımızın bu konularda tepki verme ihtimalini azaltıyor. Aman susayım dokunmayayım diyor” şeklinde ifade etti. (Mersin/MA)