TGC'den Yıldız ve Pehlivan'a destek ziyareti
TGC Yönetim Kurulu adına Gülseren Ergezer Güver, Oda TV davası kapsamında tutuklu yargılanan gazeteci Müyesser Yıldız ve Barış Pehlivan'ı 18 Haziran'da devam edecek olan dava öncesinde ziyaret etti.
cumhuriyet.com.trTürkiye Gazeteciler Cemiyeti, tutuklu gazetecilere destek ziyaretlerini sürdürüyor.
Müyesser Yıldız: Benden terörist olur mu?
Açık görüş sırasında tutukluluk sürecini değerlendiren Yıldız, alerjisi olduğu sivrisineği bile öldürmeyip, vücuduna sirke sürerek korunduğunu hatırlatarak “Sivrisineği bile öldüremem. Benden terörist olur mu?” diye sordu. İddianamesindeki “kara propaganda” ve “halkı yanlış yönlendirmek” suçlamalarını reddeden Müyesser Yıldız şunları söyledi:
“Bilgisayarımda bulunan Word dokümanları nedeniyle bana yöneltilen bu iki suçlama hiç bir ceza yasasında yok. Savcı Zekeriya Öz sorgulamamı yaparken, söz konusu dosyaların virüs yönünden incelenmesi için TÜBİTAK’a gönderilmesini talep ettim. Ama dikkate almadı. Mahkeme, Ekim 2011’de göndermiş olsaydı çoktan cevap gelmiş olurdu. 104 gündür biz burada TÜBİTAK raporu bekliyoruz. Yasalarda tanımlanmayan, kanıtlanamayan suçlar nedeniyle aylardır tutukluyum.”
Oda TV davasının, ifade özgürlüğü davası olduğunu savunan Müyesser Yıldız, şöyle devam etti:
“Gazetecilik yaşamımda çok sayıda şehit haberi yaptım. Savcı, neden abarttığımı sordu. Terörist suçlaması yapılırken gazetecilik faaliyetlerimizle ilgili sorulara muhatap olduk. Bunları, bizi yargılayan Özel Yetkili Mahkeme yapıyor. Ancak Başbakan, MİT Müsteşarı söz konusu olduğunda Özel Yetkili Mahkemelere güvensizliğini ifade ediyor. Peki şimdi Başbakan ÖYM’leri itibarsızlaştırmış, kara propaganda yapmış olmuyor mu? “
Barış Pehlivan: Dosyalar virüslü diyen 5 ayrı rapor dikkate alınmadı
TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, Silivri 1 No’lu L Tipi Cezaevi’nde Oda TV davası sanıklarından tutuklu gazeteci Barış Pehlivan’la açık görüş yaptı.
Sohbeti sırasında TÜBİTAK’tan beklenen raporun önemine değinen Pehlivan, “Bilgisayarlarımızdaki dijital dokümanlar, sorgulama başladığında TÜBİTAK’a gönderilmiş olsaydı 1,5 yıl hukuksuz yere hapis yatmazdık” dedi. 18 Şubat 2011’den beri özgürlüğünün elinden alındığını anımsatan Barış Pehlivan, sürece ilişkin şunları söyledi:
“Biz o günden itibaren ‘digital dokümanlar virüslü. TÜBİTAK’a inceletin’ dedik. Bu arada kendimiz Boğaziçi Üniversitesi’ne başvurduk. İnternet sitesi olduğumuz için teknolojik bilgiye sahiptik çünkü olayı çözmüştük. Ancak Boğaziçi Üniversitesi ayrıntılı raporu yazamadan, polis Ahmet Şık’ın kitabını gerekçe göstererek tüm hard diskleri toplayıp götürdü. Ekim 2011’de, ısrarımız üzerine aldıkları kopyaları geri verdiler. Avukatlarımız bunları Yıldız Teknik Üniversitesi’ne, ODTÜ’ye ve ABD’ye gönderdi. YTÜ’den 2, diğerlerinden 1’er rapor lehimize geldi. Tüm raporlar “Bu dokümanlar bu kişilere ait değil. Virüs almış yerleştirmiş, sonra silmiş ama izi kalmış” dediği halde mahkeme kabul etmedi ve ‘TÜBİTAK’tan almamız lazım’ demeye başladı. Oysa bu talebimizi, gözaltında iken savcıya, Ağustos 2011’de hakime söylemiştik. Hakim, Eylül 2011’de iddianamemizi kabul ederken TÜBİTAK’a gönderseydi, 1,5 yıldır tutuklu halde bu raporu bekliyor olmazdık”
"Gazetecilikten tutuklandık"
Tutuklu gazeteci Barış Pehlivan yaptığı haberler nedeniyle “örgüt üyeliği, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve özel hayatın gizliliğini ihlal” ile suçlanıyor. Pehlivan, bu suçlamalarla ilgili de şöyle konuştu:
“134 sayfalık Oda TV iddianamesinde 361 kez ‘haber’ sözcüğü, 280 kez ‘kitap’ sözcüğü geçiyor. Bu bile gazetecilikten tutuklandığımızın kanıtı. Üstelik iddianamede haberler yalan denilmiyor, ‘doğru ama başka amaçla yazmışsınız’ deniliyor. Arama butonundan tüm haberlerin dökümü alınmış, bunlarla halkı yanlış yönlendirdiğimiz iddia ediliyor. Oysa aralarında Adalet Bakanı’nın rutin bir açıklamasının haberi de var.”
www.tgc.org.tr