TFF içtüzük değişikliği yaptı

TFF Olağan Genel Kurul ve Seçim Genel Kurulu'nda kabul edilen TFF Genel Kurul İç Tüzüğü değişiklikleri, eski ve yeni halleri karşılaştırmalı olarak, Resmi Gazete'de yayımlandı.

cumhuriyet.com.tr

TFF Olağan Genel Kurul ve Seçim Genel Kurulu'nda kabul edilen TFF Genel Kurul İç Tüzüğü değişiklikleri, eski ve yeni halleri karşılaştırmalı olarak, Resmi Gazete'de yayımlandı.  Yapılan değişiklik şöyle:

"Kuradan sonra genel sekreterlik, çağrı tarihinde genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin delegelerini ve delegelere ait bilgilerini faks yoluyla talep eder" hükmünde 'kura' kelimesi kaldırılarak 'karar' ve 'TFF Statüsü'nde öngörülen istisnalar saklı kalmak kaydıyla' cümlesi eklendi.
"Toplantı için aranan çoğunluğun bulunup bulunmadığı TFF Başkanı veya onun görevlendireceği başkan vekili veya yönetim kurulu üyesinin delege listesini incelemesi ile tespit edilir" şeklindeki İç tüzüğün 5 maddesi, "Toplantı için aranan çoğunluğun bulunup bulunmadığı TFF Başkanı veya onun görevlendireceği başkan vekili ya da yönetim kurulu üyesinin delege listesini incelemesi ile tespit edilir" olarak yeniden düzenlendi.

Genel kurul, en yetkili karar organı

"TFF, Türkiye'deki kendi üyeleri, kulüpler, hakemler, futbolcular, teknik direktör ve antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmek için gerekli kurumsal düzenlemeleri yapar" hükmüne , "Mevzuatın emredici hükümlerinde aksi açıkça öngörülmediği sürece" ifadesi eklendi. 13. maddede yer alan "TFF statüsü veya talimatlarının uygulanmasından kaynaklanan ulusal düzeydeki bütün ihtilafları nihai olarak Tahkim Kurulu'na götürmek ve başkaca herhangi bir yargı makamına başvurmamak" hükmünün başına "Mevzuatın emredici hükümlerinde aksi açıkça öngörülmediği sürece" ifadesi getirildi. İçtüzükteki "Genel Kurul, TFF üyelerini temsil eden delegelerden oluşur ve TFF'nin en yetkili karar organıdır" şeklindeki 21. madde "Genel Kurul, TFF'nin en yetkili karar organıdır" olarak değiştirildi.

22. maddeye ise "Profesyonel Futbolcular Derneği başkanı ile en fazla (A) milli olmuş ve faal futbolculuğu bırakmış beş delege" düzenlemesi getirildi.
22. maddenin g bendine ise "Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği başkanı ile en uzun süre (A) Milli Takım teknik direktörlüğü yapmış 5 delege" şartı konuldu.

Aynı maddenin h bendi ise "Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği başkanı ile ön eleme müsabakaları hariç UEFA Şampiyonlar Ligi ya da bu lig öncesinde bu statüye denk organizasyonlarda en fazla müsabaka yönetmiş beş delege, (Başkan ve diğer beş delegenin de faal olmaması şarttır)" şeklinde düzenlendi.

"Delegelerin, temsil ettikleri üyenin yetkili organı tarafından tayin edilmiş veya seçilmiş olması zorunludur" şeklindeki 22. maddenin f bendi "TFF üyesi tüzel kişileri temsil eden delegelerin, temsil ettikleri üyenin yetkili organı tarafından tayin edilmiş veya seçilmiş olması zorunludur" şeklinde yeniden düzenlendi.

33 madde de yapılan yeni düzenleme ise şöyle oldu:
"TFF üyesi olan ve profesyonel futbol liglerinde yer alan kulüplerde, başkanlık veya yönetim kurulu üyeliğinde bulunanların, seçimden önce Yönetim Kurulu üyesi seçildikten sonra derhal o görevlerinden istifa edeceklerine dair yazılı bir taahhütname vermeleri zorunludur."

35'inci madde de yer alan kurul belirlemeye "Uyuşmazlık Çözüm Kurulu hakem listesini belirlemek" ifadesi de eklendi.

35'inci maddenin "Başkan tarafından teklif edilen Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanını atamak" şeklindeki z bendi ise tamamen çıkarıldı. Yapılan değişikliklerle 37'nci maddede ki Tahkim Kurulu ile Kulüp Lisans Kurulu Başkanı ve asıl ve yedek üyelerini ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanını Yönetim Kurulu'na teklif etme" bölümüne Etik Kurulu da eklendi.
38. maddenin f bendinde yapılan düzenlemeyle "Bir TFF üyesinde başkanlık veya yönetim kurulu üyeliğinde bulunanların, seçimden önce TFF Başkanı seçildikten sonra derhal o görevlerinden istifa edeceklerine dair yazılı bir taahhütname vermeleri zorunludur" hükmüne "profesyonel futbol liglerinde yer alan kulüplerde başkanlık veya yönetim kurulu üyeliğinde bulunanların" ifadesi eklendi.

Uyuşmazlık Çözüm Kurul'nda değişiklik

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu TFF Yönetim Kurulu tarafından atanacak bir başkan ile aşağıdaki üç tüzel kişilik tarafından eşit sayıda seçilecek on beş 15 üyeden oluşurken yapılan değişiklikle, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun hakem tayini usulüne uygun olarak seçilecek hakem veya hakem heyetinden oluşmasına karar verildi. Ancak hakemlerin Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan en az yüz kişilik listeden seçilmesi zorunlu kılındı.

Bu liste, Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı, Tüzel kişiliğe sahip 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig Külüp Birlikleri, Profesyonel Futbolcular Derneği, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, barolar, Üniversitelerin Hukuk Fakülteleri tarafından gösterilecek hakem adayları arasından oluşacak. Hakemlerin, en az beş yıllık mesleki deneyime sahip hukukçu olmaları zorunlu olacak. Hakem listesi TFF Yönetim Kurulu'nun görev süresi ile sınırlı olmak kaydıyla her dört yılda bir yenilenecek. Bir hakem beş yıl geçmedikçe tekrar hakem listesinde yer alamayacak. Hakemler görevlerinde bağımsız olacak ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu önünde herhangi bir tarafın vekili sıfatıyla görev yapamayacak. Yönetim Kurulu, FIFA, UEFA ve TFF'nin talimat ve düzenlemelerini ihlal eden veya TFF'nin saygınlığını zedeleyen bir hakemin listeden geçici veya sürekli olarak çıkartılmasına karar verebilecek.

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun Görev ve Yetkileri'nde ise şu değişiklikler yapıldı:
"Kulüpler, futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, futbolcu temsilcileri, sağlık personelleri ve müsabaka organizatörleri aralarındaki futbolla ilgili her türlü sözleşmeden doğan ihtilafların çözümü için Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun yetkisini kabul edip etmemekte serbest olacak. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun yetkili olabilmesi için tarafların ihtilafın ortaya çıkmasından sonra Kurulun yetkisini yazılı olarak kabul edilmesi şartı getirildi. Sportif cezalarla, yetiştirme tazminatına ilişkin ihtilaflar münhasıran Uyuşmazlık Çözüm Kurulu önünde çözülecek. Bu kararlara karşı ancak Tahkim Kurulu'na itiraz edilebilecek. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun ihtiyari hakem heyeti olarak verdiği kararlara karşı Türkiye Futbol Federasyonu'nun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde yargı yoluna başvurulabilecek. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun çalışma usul ve esaslarına ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan talimat ile belirlenecek.

Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları'na, lisansın geri alınmasına ve kulüp lisans talimatında öngörülen cezaların uygulanıp uygulanmamasına karar verme yetkisi verildi. Kulüp Lisans Kurulu üyelerine, "en az bir tanesinin asgari beş yıllık mesleki deneyime sahip hukukçu olması, bir tanesinin de işletme veya ekonomi alanında en az beş yıllık mesleki deneyime sahip üniversite mezunu olması şartı" getirildi.

Yapılan yeni düzenlemeyle "TFF, üyeleri, kulüpler, hakemler, futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, futbolcu temsilcileri, müsabaka organizatörleri, sağlık personelleri ve diğer resmi görevliler, futbolun yönetimine ve disiplinine ilişkin uyuşmazlıklar hakkında hukuk kurullarının dışında başka hiçbir yargı merciine başvuramayacak."

TFF'nin İçtüzüğüne Geçici 1. maddeyle "İşbu Statü'nün 56. maddesindeki değişiklik uyarınca, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nca henüz karara bağlanmamış ihtilaflarda, taraflara, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun ihtiyari yetkisini kabul edip etmediklerini 10 günlük kesin süre içerisinde bildirmeleri ihtar edilir.

Tarafların Kurulun yetkisini yazılı olarak kabul etmeleri halinde, dosya işbu Statü'nün 55. maddesi uyarınca teşekkül ettirilecek yeni hakem heyeti tarafından karara bağlanır.
Söz konusu süre içerisinde taraflarca Kurulun yetkisinin yazılı olarak kabul edilmemesi halinde ise, taraflara hakları da hatırlatılmak suretiyle, dosyaları ve harçları iade edilir" hükmü getirildi.