"Terörle mücadele devam edecek"
Başbakan Erdoğan, 5 Kasım 2007'de ABD ile bir süreç başlattıklarını ve terörü ortak düşman ilan ettiklerini hatırlatarak, "Bu süreci kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Kasım 2007'de ABD ile bir süreç başlattıklarını ve terörü ortak düşman ilan ettiklerini hatırlatarak, "Bu süreci kararlılıkla devam ettireceğiz. Sayın Obama'da bu konudaki hassasiyetlerini koruduklarını bize ifade ettiler. Teröre ilişkin konuları da görüştük. Buna yönelik olarak bir fikir alışverişimiz de oldu" dedi.
Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurul çalışmaları ve G-20 zirvesi için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, "Ana" adlı özel uçakla Türkiye'ye döndü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere ABD gezisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, Amerika'da yaklaşık 1 haftadır çeşitli temaslarda bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"BM'nin bu yılki genel görüşmelerinde 150'nin üzerinde ülke ve devlet başkanları seviyesinde temsil edildiler. Bu toplantılarda 24 Eylül günü önce BM Güvenlik Konseyi'nde nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik böyle bir gündemle bir araya geldik ve çok çok uzun bir aradan sonra ilk defa devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde bir toplantıydı bu ve Türkiye ilk defa Başbakan düzeyinde bu toplantıya katıldı. Sonuç bildirgesi oy birliğiyle çıktı. BM'ye hitabım oldu. BM'deki hitabımda ağırlıklı olarak uluslararası sorunlar ve bölgesel sorunlar benim de buradaki konuşmamım içeriğini teşkil ediyordu. G-20 zirvesinde yabancı muhataplarımla ikili görüşme gerçekleştirdim. Yaklaşık 32 hükümet başkanıyla ikili görüşmeler yaptım. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile de bir araya geldim. Bu resepsiyonun akabinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat ile yaptığımız görüşmeye BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da iştiraki bizi ayrıca memnun etmiştir. Kuzey Kıbrıs ile ilgili konuları orada çok daha farklı bir şekilde değerlendirme fırsatını bu resepsiyon vesilesiyle bulmuş olduk. Bu vesileyle söz konusu temaslarımda bölgesel sorunlar başta olmak üzere ikili münasebetlerimizi yeniden ele alma imkanını bulduk."
New York'ta bulunduğu süre içinde Princeton Üniversitesi'nde "Küresel Barış ve Türkiye" konulu konferans verdiğini söyleyen Erdoğan, New York Devlet Üniversitesi'ne bağlı Levin Enstitüsü'nde de ''Medeniyetler İttifakı'' konulu konferansa katıldığını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, ayrıca İslam Konferansı Teşkilatı'nın 40. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla New York'ta düzenlenen resepsiyona arkadaşlarıyla birlikte katıldığını kaydetti.
Obama ile görüşme
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, "ABD Başkanı Obama ile yaptığınız görüşmede neler konuşuldu? Demokratik açılım gündeme geldi mi?" sorusuna, "Obama ile gerek Irak-Suriye gerekse de Ortadoğu'daki gelişmeler, Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili atmakta olduğumuz adımlar, bütün bunları o 15 dakika içerisinde görüşme imkanımız oldu. Tabi bölgeye yönelik olarak da Afganistan'daki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. 5 Kasım 2007'de ABD ile bir süreç başlatmıştık Terörü ortak düşman ilan ettik. Bu süreci kararlılıkla devam ettireceğiz. Sayın Obama'da bu konudaki hassasiyetlerini koruduklarını bize ifade ettiler. Teröre ilişkin konuları da görüştük. Buna yönelik olarak bir fikir alışverişimiz de oldu. Bundan sonraki sürece yönelik olarak da ağırlıklı olarak Türkiye-ABD ilişkilerinde özellikle bulunduğumuz bölgede, Türkiye'nin üzerindeki yükün her zaman için çok daha ağır olduğu ortada. Bu konularda da özellikle Filistin-İsrail arasındaki sorunlarda Irak, Suriye arasındaki sıkıntılar da rol alabileceğimiz ortada. Bunları da kendilerine ifade ettik. Ağırlıklı olarak görüşme bu çerçevede gitti. Demokratik açılım, sorun alanlarımızdan biri, örneğin Ermenistan örneğin terör sorunu, bunları gündeme almamamız mümkün değil" yanıtını verdi.
İran ile ilişkiler
Erdoğan, "İran nükleer silahlanmaya devam ederse silahlı müdahale olacağı söyleniyor?" sorusuna, silahlı bir mücadelenin kendisinin katılığı toplantılarda gündeme gelmediğini kaydeden Erdoğan şu yanıtı verdi:
"Çeşitli yaptırımlar var. Ekonomik yaptırımlar var. Ülkelerin onlarla diplomatik ilişkileri kesme olabilir. Akla hemen silahla müdahale geldiği zaman sadece İrak'ı değil dünya uluslarını da rahatsız eder. Irak'ta olanları görüyoruz. Bunun faturası çok ağır olmuştur. Irak'taki medeniyet yerle bir olmuştur. Milyonu aşkın insan ölmüştür. Yaptırımlar gündeme geldi."
"7-8 milyar dolarlık füze alımı söz konusu değil"
Erdoğan füze rampası alımı ile ilgili bir soruya, "Yunanistan'da 6 tane var, biz buna bir şey demiyoruz. Türkiye'nin alacağı füzeler sabit değil mobil olacaktır. Helsinki'deki füzelerle ilgili konular gündeme geldi. Verilmiş bir karar yok. Savunma Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu paket 4 rampalı bir pakettir. 7-8 milyar dolarlık füze alımının söz konusu değil. Ve 1.3 milyar dolarlık ihale söz konusudur. Bunlar da mobildir. Konuyu burada saptırıyorlar. Zaten mobil olduğu için nerede ihtiyaç varsa alınır orada kullanılır. Bu işin talebi var görüşme aşamasındadır. İcra komitesinden geçmemiştir" yanıtını verdi.
Anayasa değişikliği
Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğine ilişkin bir başka soruya da şu karşılığı verdi:
"Gündemimizde olan bir konuydu. Görülen o ki parlamento daha buna hazır değil. Açılım içerisinde ağırlıklı olarak terör konusu olmak üzere birçok sorun üzerinde duracağız. Alevi çalıştayları var. Bunların üzerinde duracağız. İşsizlik sorunu aynı şekilde, AB görüşmeleri var. Bunlar üzerinde duracağız. Biz burada sorun alanlarımızı minimize edeceğiz. Ne kadar azaltırsak sorunları sırtımızdaki yükte azalacaktır. Endişeli olmayan, mutlu bir topluluk olarak yolumuza devam edeceğiz."