TEOG’da bu hatalardan kaçının

Ortaokuldan liseye geçişte büyük öneme sahip olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 1. Dönem Ortak sınavları 23-24 Kasım’da yapılacak.

Deniz Özturhan

1 milyon 219 bin 111 öğrencinin katılacağı sınavda, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC. İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil derslerinden sorular yer alacak. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, öğrencilerin sınavda başarılı olmak için kaçınması gereken hataları şöyle sıraladı;

Öğrencileri başarıya götürecek olan kendi kendilerine uyguladıkları veya okulda uygulanan testlerde yanlış yaptıkları soruların doğrusunu öğrenmektir.

* Hatalardan ders almayı öğrenmek, başarının anahtarıdır. Bu nedenle yaptığınız her hatayı başarı yolunda atılmış adımlar olarak görme alışkanlığı edinin. Yanlış yapıp doğrusunu öğrenmediğiniz her sorunun sınavda karşınıza gelebilecek soru olabileceğini unutmayınız.

* Bugünlerde kendi kendinize uyguladığınız veya okulda uygulanan sınavlar sene başından itibaren işlemiş olduğunuz konuları kapsar nitelikte olursa tüm bilgi birikiminizi tekrar etmenizi sağlayacağından başarı şansınızı daha da artırır.

* Deneme sınavlarında yaptığınız hatalarla ilgili konuları tekrar etmeden sorunun doğru çözümünü kavrayamazsınız.

* Sınavlarda derslerin ağırlık katsayısı farklı olsa bile, her dersten yapacağınız doğruların çokluğu sizi hedefinize biraz daha yaklaştıracağından bu derslere çalışmak için belirli bir süre ayırmayı ihmal etmeyiniz.

* Son haftayı genel tekrarlara ayırarak her gün bir deneme çözüp yanlışlarınızın doğrusunu öğreniniz.

* Evde test uygulaması yaparken sınav süresine ve sınav şartlarına da uygun hareket ederseniz fiziksel anlamda da kendinizi sınava hazırlamış olursunuz.

* Öğrencilerin sınavlarda yaptığı her 10 yanlışın; 6’sı yanlış okumadan, 2’si işlem hatasından, 2’si bilgi eksikliğinden kaynaklanır.

En Çok Yapılan Okuma Hataları;

* Tamamını okumadan cümlenin gelişinden sonucuna karar vererek çözüm yapmak,

* Özellikle olumsuz cümleleri olumlu olarak okumak ve ona göre çözmek,

* Eksik veya yanlış okumak, noktayı, virgülü görmemek, dolayısıyla yanlış anlamak,

* Paragraf sorularına paragrafa göre değil, kendi doğrularına göre cevap vermek,

* Zaman kaybetmemek için uzun paragraf sorularını okumayıp boş bırakmak.