Tek adamlığa tescil... İlk mesaj: OHAL kaldırılmayacak

Cumhurbaşkanı parti liderliğini resmen Saray’a taşıdı. Erdoğan AKP Kongresi’nde ülkeyi OHAL’le yönetmeyi sürdüreceğini de ilan etti.

EMİNE KAPLAN / SİNAN TARTANOĞLU

<video:745115>

Anayasa değişikliğinin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘çok partili siyasi tarihinde’ ilk kez cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin 3. Olağanüstü Kongresi’nde ‘genel başkan’ seçilerek, 998 gün sonra partisine döndü.

Anayasa değişikliğinin ardından zaman kaybetmeden 2 Mayıs’ta AKP’ye üye olan Erdoğan, jet hızıyla dün toplanan 3. olağanüstü kongrede genel başkan seçildi. Erdoğan genel başkanlığa Başbakan Binali Yıldırım ve 1370 delegenin imzasıyla aday gösterildi. Erdoğan, 1470 delegenin 1414’ünün oyuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk partilili cumhurbaşkanı oldu. Kongreyle birlikte Yıldırım, genel başkanlığını yalnızca 1 yıl sürdürebildi. Erdoğan konuşmasında, şu mesajları verdi:

Evet, nerede kalmıştık?: 27 Ağustos 2014’te yine bu salondakilerle, “Her bitiş, yeni bir başlangıçtır” diyerek, helalleşerek ayrılmıştım. Sadece hukuki bir ayrılıktı, gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi. Şimdi tam 998 gün sonra yine aynı salonda, ‘Evet, nerede kalmıştık’ diyerek yeniden bir aradayız. Bugün bir kez daha besmelemizi çekiyor, Fatihamızı okuyor, daha büyük hedefler için, daha çok çalışmak üzere yeni bir başlangıç yapıyoruz.

Ne yaparlarla yapsınlar: Kim dönerse dönsün biz dönmeyiz bu yoldan. İster 3 Kasım 2002’de olduğu gibi Meclis’e sokmasınlar, ister 2008’de olduğu gibi partimizi kapatmaya çalışsınlar, ister 2013’te olduğu gibi sokakların altını üstüne getirsinler, ister 15 Temmuz’da olduğu gibi darbe yapıp canımıza kastetsinler, biz bu yoldan dönmeyeceğiz.

İtirafçılık rolleri ile sulandıramayacaklar: 15 Temmuz’a rağmen FETÖ içerisindekilerde samimi bir pişmanlık alameti yoktur. Avukatlar aracılığıyla yürütülen kirli pazarlıklarla, göz boyamaya yönelik itirafçılık oyunlarıyla bu mücadelenin sulandırılmasına izin vermeyeceğiz.

İdam demedi: FETÖ’den PKK’ye ve DEAŞ’a kadar terör örgütlerinin, ihanet çetelerinin hiçbiriyle meselem şahsi değidir. Buradaki mesele ülkemizin ve milletimizin istiklali, istikbali, bekası meselesidir. Ortada şahsi bir mesele olmadığı için benim kimseyi affetmem veya cezalandırmam söz konusu olmaz.

OHAL refaha kadar kalkmayacak: Türkiye, yaşadığı tüm badirelere rağmen hukuk devleti niteliğinden taviz vermeyen bir ülkedir. Ne kadar ihanet içerisinde olurlarsa olsunlar, ne kadar alçalırlarsa alçalsınlar tüm terör örgütleriyle mücadelemizi hukuk içerisinde yürüttük, yürütüyoruz. Bize, ‘OHAL ne zaman kalkacak’ diye soruyorlar. Kalkmayacak. Ne zamana kadar? Huzura, refaha kavuştuğumuz ana kadar. Neyiniz eksik? Fabrikalarınız mı çalışmıyor, işyerinize mi gidemiyorsunuz, okullar mı kapalı? Neden olağanüstü hal kalksın?

AB üyeliği çıkmaza girdi: AB üyelik süreci, Birliğin riyakâr tutumu nedeniyle çıkmaza girmiştir. Hep hak ve özgürlükler ile ilgili reformları AB istediği için değil vatandaşlarımız layık olduğu için yaptık. AB’nin artık milletimizin onurunu hiçe sayma tavrına daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz. Bizim tercihimiz, yolumuza AB ile devam etmektir. Karar verecek olan AB’dir.

‘Devretmenin gururu’

Başbakan Yıldırım, genel başkan olarak yaptığı son konuşmada “3. Olağanüstü Kongremiz de bir besmeledir. Gururla taşıdığım AK Parti Genel Başkanlığı görevini sayın Cumhurbaşkanımız, Kurucu Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a devretmenin gururunu, onurunu yaşıyorum.

 

MKYK’de ‘Dişli’ değişim

AKP’nin genel başkanı seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) 19 ismi değiştirdi. ‘Kadın ve genç’ vurgusu yapan Erdoğan, listede kadın sayısını 15’ten 9’a düşürürken, genç sayısını artırdı.

AKP’nin 3. Olağanüstü Kongresi’nde MKYK seçimi de yapıldı. 50 kişilik kurulda 19 isim değişirken, 31 isim yerini korudu. MKYK’deki en dikkat çekici değişiklik 15 Temmuz darbe girişiminden beri tartışılan isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin liste dışı kalması oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimleri arasında sayılan Mehmet Dişli’nin kardeşi olan Şaban Dişli’nin konumu parti içinde de birçok kez eleştiri ve tartışma konusu olmuştu. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kabinesinde yer alan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ile yine Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay da liste dışında kaldı.

Dolmabahçe mutabakatı fotoğrafında yer alan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, listede yerini korurken, aynı fotoğrafta yer alan eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ilk kez kurula girdi. Bölgeden Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, liste dışında kaldı.

Yıldırım birinci sırada

Önümüzdeki günlerde AKP Genel Başkan Vekili olması beklenen Başbakan Binali Yıldırım, listenin birinci sırasında MKYK üyesi oldu.

Yıldırım’ın bu hafta yapılacak grup toplantısında yapılacak seçimle grup başkanı da olması bekleniyor. Bakanlardan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu liste dışında kalan isimler arasında yer aldı. Liste dışında kalan isimler şöyle:

“Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Edibe Sözen, Emine Nur Günay, Fatma Nükhet Hotar, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Hüseyin Özbakır, Galip Ensarioğlu, Mahmut Kaçar, Mehmet Müezzinoğlu, Yelda Erol Gökcan, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Yaşar Karayel.”

Baba-oğul değişimi

Eski Kayseri milletvekili Yaşar Karayel liste dışında kalırken, oğlu Kayseri milletvekili İsmail Emre Karayel MKYK üyesi oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, listeye girdi. Listeye ilk kez giren isimler şöyle:

“Binali Yıldırım, Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Ethem Sancak, Haci Ahmet Özdemir, Harun Karacan, Hatice Kübra Öztürk, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, İsmail Emrah Karayel, Mahir Ünal, Mehmet Emin Yılmaz, Recep Uncuoğlu, Rumeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Yasemin Atasever, Zeki Aygün, Zelkif Kazdal.”

31 isim yerini korudu

Listede yerini koruyan 31 isim ise şöyle:

“Abdulhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Fatih Şahin, Fevzi Şanverdi, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Jülide Sarıeroğlu, Markar Eseyan, Mehdi Eker, Mehmet Muş, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.”

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Kabine birkaç gün içinde değişecek” açıklaması yaptı.

Tüzüğe ‘başkanlık’ ayarı

AKP’nin 3. olağanüstü kongresinde, parti tüzüğünde yapılan değişiklikler şöyle:

* Tüzüğün 4. maddesine eklenen fıkrayla, Erdoğan’ın rabia işaretini temsil eden ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” ifadeleri getirildi. l Büyük kongrede genel başkan seçimi hariç, diğer bütün seçimler aynı anda ve birlikte yapılacak. Ancak en az 5 delegece imzalı yazılı teklif gelmesi halinde, genel başkan ve diğer bütün seçimlerin aynı anda yapılmasına büyük kongrece karar verilebilecek. Bu değişikliğin ilk uygulaması dün yapıldı. 5 delegenin önerisinin kabul edilmesiyle genel başkanlık ile MKYK ve diğer organların seçimi aynı sandıkta yapıldı.

* Genel başkan ve genel başkan Vekilinin yokluğunda MKYK’ye MYK’nin protokol sırasındaki (siyasi ve hukuki işlerden sorumlu) genel başkan yardımcısı başkanlık edecek.

* MKYK, gerek görülen yerlerde teşkilat kurabileceği gibi kaldırabilecek de. Parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler ve benzeri konularla ilgili her türlü prensip veya istisnai nitelikte kararlar alıp uygulayabilecek. Bu düzenlemeyle MKYK, ‘3 dönem kuralı’yla ilgili istisnai kararlar alabilecek. l Genel başkan Vekili MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenecek. Genel başkan Vekili, genel başkanın verdiği görevleri yapacak, yetkileri kullanacak. AKP’nin ilk genel başkanvekili, Başbakan Binali Yıldırım olacak.

* MYK, genel başkan, genel başkan Vekili, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter ile TBMM Parti Grup Başkanı ve grup başkanvekillerinden oluşacak. Bunların dışındaki MYK üyeleri, genel başkan tarafından MKYK üyeleri arasından belirlenecek.

* Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak, usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak ‘partiden ve gruptan kesin ihraç cezası’ gerektiren fiiller arasına alındı.

* Genel Başkan Vekili dışındaki MYK üyesinin Bakanlar Kurulu üyeliğine atanması halinde, MYK üyeliği kendiliğinden sona erecek.

KONGRE NOTLARI

998 günlük ‘Reklamlar bitti’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kongre salonuna Cumhurbaşkanlığı forslu makam arabası ile geldi. Başbakan Yıldırım tarafından karşılandı. Erdoğan’ın konuşma yaptığı kürsüye ise Cumhurbaşkanlığı forsu değil AKP logosu takıldı.

‘Yeni Atılım Dönemi’ sloganlı kongrede sık sık ‘998 gün’ vurgusu yapıldı. Salonda Adıyaman İl Başkanlığı’nın astığı pankart, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi ile görevi Ahmet Davutoğlu’na bırakmasına, bu dönemde yaşanan tartışmalara, ardından Binali Yıldırım’ın genel başkanlığına atıf yaptı. Pankarta, “Reklamlar bitti, diriliş devam ediyor” ifadeleri yazıldı. Ancak bu pankart kısa süre sonra kaldırıldı. Kongre için yoğun güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Partililer salona girmek için 6 ayrı arama noktasından geçmek zorunda kaldı. Bir noktada partililer polis barikatını devirdi. Polis biber gazı ile müdahale etti. 1 kişi yaralandı.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yıldırım tarafından bizzat, telefonla davet edilmesine karşın kongreye katılmadı. Yine de AKP Genel Merkezi tarafından hazırlanan kısa filmde, Gül’ün görüntülerine yer verildi. AKP’ye anayasa değişikliği konusunda destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüntülerine filmde yer verilmesi dikkat çekti. CHP davet edilmesine karşın temsilci göndermedi. MHP, BBP, SP, DP, yöneticilerini gönderdi.