'Tek Adam'ı Okuma Zamanı...

cumhuriyet.com.tr

“Tek Adam”, yirminci yüzyılın yenilmeyen komutanının, örnek devlet kurucunun, gelmiş geçmiş en büyük devrimcinin destanıdır. Bu olağanüstü kişiliği ve olguları destansı bir dille üç büyük ciltte anlatan da Şevket Süreyya Aydemir’dir.

Bize, bağımsızlığımızı bağışlayan Mustafa Kemal’i, kimileri çok çabuk unuttu. Osmanlı’nın imzaladığı Sevr’i lütfen anımsayalım. Ayrımını, azıcık durup düşünelim. Atatürk adını, oradan buradan siliyorlar. Bayramlarına engel koyuyorlar. Onu unutturmaya çalışıyorlar. Unutturmanın en büyük ihanet olduğunu bilir misiniz?

Tarihin akışı onunla değişti. Şevket Süreyya Aydemir diyor ki, “Mustafa Kemal, ‘Tek Adam’dı. Çünkü, hem şartlar, olaylar ve yaşadığı atmosfer içinde kendi kendini yarattı, hem de milletin kaderine damgasını vurdu ve hayatı, çağımızın yön tayin edici olaylarından biri oldu.”

Cumhuriyetle, ilk kez insan olduğumuzun ayrımına vardık. Türk ulusu, özgürlüğü, bağımsızlığı Mustafa Kemal’le tanıdı. Onurlu bir yaşama taşındı. Geri bırakılmış o ilkel toplumu kulluktan alıp birey olmanın güzellikleriyle tanıştırdı. Şeriatın kurallarından çağdaş hukuka geçmek kolay mı? Laikliği, yaşam biçimine dö-nüştürmek. Yurttaşlar Yasası’nı (Medeni Kanunu) yaşamın temel direği yapmak... Öğretimde birlik sağlamak, her babayiğidin harcı değil. Alfabenin değiştirilmesi. Kadın erkek eşitliği. Peki, bu devrimlerin şu an yüzde kaçı elimizde kaldı? Neden?

9 Eylül 1922’de yurt düşmanlardan temizlenince, tamam demedi. Bilgisizliği kastederek “Gerçek savaş şimdi başlıyor!” demişti. “Cumhuriyetin temeli kültürdür” sözü, yürüdüğü yolu ne güzel anlatır.

Söylev’i, dünyada benzeri bulunmayan, türünün özgün bir örneğidir.