Tehdit devam ediyor, kayıp "korkunç" boyutlarda

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesin kalıcı olmasını ve Gazze'ye yapılan insani yardımın engellenmemesini istedi. BM Genel Sekreteri yardımcısı John Holmes ise, Gazze'deki kayıpların "son derece korkunç" olduğunu bildirirken, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tüm açıklamalara rağmen Gazze'ye saldırı tehdidini yineledi.

cumhuriyet.com.tr

BM Güvenlik Konseyi Gazze'deki ateşkesin kalıcı olmasını istedi. Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Orta Doğu ziyaretiyle ilgili brifinginin ardından kendi içinde bir danışma toplantısı düzenledi.

Konsey'in dönem başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean Maurice Ripert toplantıdan sonra gazetecilere, Fransa ve İngiltere tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Konsey üyelerinin tümünün toplantıda kabul ettiği bildiriyi okudu.

Konsey'in ateşkes çağrısında bulunduğu 1860 sayılı kararına tarafların tam olarak uymaları gerektiğinin bir kez daha vurgulandığı bildiride, Gazze'de 22 gün süren çatışmaların ardından iki tarafın tek taraflı olarak açıkladıkları ateşkesten memnuniyet duyulduğu, ancak Gazze'de sağlanan ateşkesin kalıcı olması gerektiği belirtildi.

Bildiride, Gazze'de silah kaçakçılığının önlenmesi ve tüm sınır geçişlerinin sürekli olarak açık tutulması gereğinin de altı çizildi. Konsey bu kapsamda ateşkesin sağlanması yolunda çaba gösteren başta Mısır olmak üzere tüm bölgesel ve uluslararası girişimleri de takdir ettiğini belirtti.

Konsey'in, 1300'den fazla insanın öldüğü ve pek çok binanın yerle bir olduğu Gazze'deki insani durumdan büyük endişe duyduğun belirtildiği bildiride, Gazze'ye yapılan insani yardımın engellenmemesi ve yardımların tüm Gazze'ye ulaşması gerektiği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Güvenlik Konseyi'nin, 1860 sayılı kararının uygulanması kapsamındaki tüm çabalarının büyük takdirle karşılandığı belirtilen bildiride, başta BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu (UNRWA) olmak üzere BM kurumlarının Gazze'de son derece zor şartlar altında mükemmel çalıştıkları ifade edildi.

Bildiride, Filistinliler'in kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımlar atmaları gerektiği de belirtilerek, İsrail ile yan yana barış içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının, yani sadece iki devletli çözümün, sorunları çözebileceği ifade edildi.

 

Filistin temsilcisi

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Filistin'in BM temsilcisi Riyad Mansur, Gazze'deki son çatışmaların Filistinlier'in kendi aralarında birleşmelerinin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini belirterek, ''Şu an aramızdaki birliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Mansur, Filistinliler'in ulusal uzlaşma kabinesi kurarak biran önce başkanlık ve meclis seçimlerine gitmelerinin de önemli olduğunu belirtti. Mansur, Filistinliler arasındaki bölünmenin Filistin devletinin kurulması arzusuna büyük bir darbe vuracağını da belirtti.

Mansur, Genel Sekreter Ban'ın ''Gazze'de BM binalarını hedef alan İsrail saldırılarıyla ilgili olarak İsrailli makamlardan açıklama beklediği, daha sonra ne yapacağına karar vereceği'' yönündeki açıklamasının son derece önemli olduğunu da söyleyerek, bu açıklamanın İsrailliler'in hem Filistin halkına hem de BM kurumlarına karşı yaptıkları mezalime karşı ulusal ve uluslararası düzeyde yasal süreç yolunu açacağına inandıklarını bildirdi.

 

"Gazze'deki kayıp son derece korkunç"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında verilen kaybın "son derece korkunç" olduğunu söyledi.

İsrail'in üç hafta süren saldırılarının yol açtığı yıkımın boyutlarını belirlemek için Gazze'ye gelen Holmes, acil insani ihtiyaçlar ve uzun dönemde alt yapı çalışmalarını değerlendireceğini, en önemli konuların temiz su, hijyenik koşullar, elektrik ve barınak sağlanması olduğunu kaydetti.

Holmes, yeniden yapılanma malzemesinin temini için sınır kapılarının açılmasının şart olduğuna işaret etti.

BM yetkilisi, ayrıca İsrail'den Gazze'deki BM binalarına hasar veren saldırılarıyla ilgili olarak eksiksiz bir soruşturma yapmasını istedi.

 

İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze'ye giriş kısıtlamalarını kaldırıyor

İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne Erez kapısından girişiyle ilgili kısıtlamaları kaldırıyor. Erez sınır kapısında yarın rutin işleyişe dönüleceği belirtildi.

İsrail, Hamas ile arasındaki ateşkesin yıpranmaya başladığı 5 kasımda gazetecilerin Gazze'ye geçişine kısıtlamalar getirmiş, bu kısıtlamaları Hamas'a saldırılar başlattığı 27 aralıktan sonra artırmıştı.

İsrail, geçiş kapılarının gazetecilere açılmasının, militanların sıkça hedefi olan terminallerdeki personelini ve kendilerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle geçiş kısıtlamaları getirmişti. Yabancı Basın Birliği, İsrail'in basın özgürlüğünü sınırlandırdığı gerekçesiyle karara karşı mahkemeye başvurmuştu.

 

Livni'den saldırı uyarısı

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını belirterek "İsrail Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tünellere askeri eylemde bulunma hakkını saklı tutmaktadır" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail'in Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tünellere yeniden saldırma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Bakan Livni, devlet radyosundaki açıklamasında, "Tüneller için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, durum gayet açık. İsrail bu tünellere askeri eylemde bulunma hakkını saklı tutmaktadır, nokta" ifadesini kullandı.

Eyleme geçilmesi gerektiğinde bunu yapacaklarını, meşru müdafaa haklarını kullanacaklarını belirten Livni, "Kaderimizi Mısırlılara, Avrupalılara ya da Amerikalılara emanet etmeyiz" dedi.