"TCK'nin 221. maddesi bilinse daha fazla PKK'li teslim olur"

Terör örgütünden kaçarak 30 Aralık'ta teslim olan PKK'liler önemli açıklamalarda bulundu. PKK'liler, TCK'nin etkin pişmanlığı düzenlenin 221. maddesinin iyi bilinmesi halinde bir çok örgüt üyesinin güvenlik güçlerine teslim olacağını ifade ettiler.

cumhuriyet.com.tr

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yeralan bilgiye göre, bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan barınma alanlarından 30 Aralık'ta kaçan 7 terörist, Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarınca teslim alınarak ilgili makamlara teslim edildi.

Teslim olan teröristler ilk ifadelerinde, "Bölücü terör örgütü içerisindeki adaletsiz uygulamalardan, kendilerine yapılan insanlık dışı muamelelerden ve bazı örgüt üyelerinin adil bir yargılama yapılmadan infaz edilmelerinden dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını ve kendilerini tutsak gibi hissettiklerini" belirttiler.

"Yaşam koşullarının son derece kötü olduğunu, örgütün liderleri hariç kendilerinin telefon dahil hiçbir şekilde aileleriyle görüştürülmediğini, bu sebeple ailelerini ve özellikle de annelerini çok özlediklerini" açıklayan PKK'liler, "TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221'inci maddesinin pek fazla bilinmediğini, bu maddenin bilinmesi halinde daha fazla teröristin gelip teslim olacağını" ifade ettiler.

2009'da 159 PKK'li teslim oldu

Bu arada, 2009 yılında toplam 166 PKK'li etkisiz hale getirildi. Aynı yıl içerisinde 156 PKK'li da örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Böylece, bir yıl içinde etkisiz hale getirilen toplam PKK'li sayısı ise 322 olarak kayıtlara geçti.

TCK'nin 221. maddesi

"Etkin pişmanlık" maddesini düzenleyen TCK'nın 221. Maddesi şöyle:
MADDE 221. - (1) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(3) Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.

(4) Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi hâlinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi hâlinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.

(5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.