TBMM'de kavga çıkaran madde 'esnetilerek' kabul edildi

KHK ile ihraç edilen doktorların çalışmasına sınır getiren düzenleme Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi. Öte yandan, teklifteki 4 madde, metinden çıkarıldı

cumhuriyet.com.tr

<video:1133509>

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, ilaç ve eczacılık alanında düzenlemeleri ve idari yaptırımları güncelleyen, sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önleyen, tütün ürünlerinin düz ve standart paket biçiminde kapalı dolaplarda satışını öngören, tüp bebekte Genel Sağlık Sigortası kapsamını genişleten Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 5. maddesi, muhalefet partilerinin talebi üzerine komisyonda yeniden görüşüldü.

KHK ile ihraç edilen doktorların çalışmasına sınır getirilen 5. madde, ikinci görüşmenin ardından Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi.

'ESNETİLDİ'

Beşinci madde zorunlu görevi bitirmeden ve zorunlu görevini tamamlamamış olanlar için esnetildi ve bu kişilerin ihraç edildikleri tarihten 600 günden düşürülerek veya 600 gün sonra özel hastanelerde çalışmasına imkan veriliyor.

4 MADDE METİNDEN ÇIKARILDI 

Öte yandan, teklifteki 4 madde, metinden çıkarıldı. Metinden çıkarılan maddeler şu düzenlemeleri içeriyordu:

"Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışı yapanlar ile yasal tedarik zinciri dışında beşeri tıbbi müstahzarların satış, dağıtım ve pazarlamasını yapanlar veya aracılık edenler hakkında 20 bin liradan 300 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Eczanelerle eczane ticarethaneleri dışında veya reçetesiz ilaç satışı yapılması ve eczanelerle ecza depolarından başka yerlere ilaç satış yapılması halinde her bir kutu için 2'şer bin lira, ilaç sayılmayan bazı ecza ve kimya ürünlerinin izinsiz ithali, bunların izinli laboratuvarlar dışında üretilmesi ve bakanlıkça istenilen fiyat tadilinin yapılmaması halinde 30'ar bin lira, diğer hükümlere muhalefet edenlere fiilin mahiyeti ve sonuçları da dikkate alınarak 2 bin liradan 10 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Fiilin bir yıl içerisinde tekrarı halinde ceza bir kat artırılacak.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanununda yer alan yardımcı eczacılıkla ilgili düzenlemeleri yürürlükten kaldırılacak."

Komisyonda, maddeler üzerinde görüşmeler devam ediyor.