'Tavuk' denince akla ilk gelen markalardan Mudurnu Piliç kapandı

Türkiye’nin tavuk denince akla ilk gelen markalarından olan şirket beyaz et sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle yeniden iflas etti.

cumhuriyet.com.tr

Temeli 1967’de Bolu’nun Mudurnu ilçesinde atılan Türkiye’nin ilk entegre beyaz et üreticisi Mudurnu  Piliç’in kapısına bir kez daha kilit vuruldu. Mudurnu’daki kesimhanesi geçen günlerde kapandı. İşyerinde çalışan 350 kadar işçinin de işlerine son verildi.

Bir dönem bölgenin en büyük istihdam kaynağı olan Mudurnu Tavukçuluk, 1967’de, milletvekilliği de yapmış olan Tevfik Türesin tarafından 500 piliçle kuruldu. İflas ettiği 2001’e kadar hızla büyüyen  Mudurnu’nun piliç sayısı 27 milyona ulaştı. Yine 2001’e kadar çalışan sayısı 2 bin 200’ü buldu.

2001’de yaşanan krizin ardından, bankalara olan kredi borcu nedeniyle Türesin ailesinin malvarlığına, alacaklarına haciz geldi. Ardından Mudurnu Tavukçuluk’un yüzde 51’i 2003’te Global İç ve Dış Yatırım Proje Uygulamaları AŞ’yle satıldı. Ancak Mudurnu Tavukçuluk yine ayakta kalamadı ve tekrar kapatılması gündeme geldi. 2005’te İlhan Çetinkaya, Mudurnu Tavukçuluk’u satın aldı. Ancak fabrika  iki yıl sonra bir kez daha kapatıldı.

Mudurnu Piliç’in isim hakkını, 2007’de satın alan Pak Piliç sahibi Zühal Daştan ve ortakları tesisi  yeniden ayağa kaldırdı. Ancak bir süredir sıkıntıda olduğu haberleri ile gündeme gelen Mudurnu  Piliç’in geçen 22 Mart’ta son kez kesim yaptığı tesisin kapatıldığı öğrenildi.