'Taş atan çocuklar' TBMM'de
Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve teröre bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasal düzenleme TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı.
cumhuriyet.com.trAKP, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelere devam ederken, çocuklarla ilgili yeni bir düzenlemeyi daha getiriyor. AKP mevcut düzenlemede, terör suçuna bulaşmış çocuklar için toplantı, gösteri ve yürüyüş kanunu ceza infaz kanunu ve Terörle Mücadele Yasasında çocukların lehine getirilen değişikliklerin ardından verilecek önerge ile yeni bir iyileştirme daha getiriyor. 18 yaşın altındaki çocuklar bundan sonra örgüt üyeliğinden caza almayacaklar.
Görüşme başladı
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde çalışmalarını sürdüren Genel Kurulda, gündeme ilişkin konuların ardından kanun tasarı ve teklifleri üzerindeki görüşmelere geçildi. Gündemin ön sırasında yer alan ve daha önce görüşmelerine başlanan Gelir Vergisi Kanunu ile bazı düzenlemelerde değişiklik öngören tasarıda komisyon yerine oturmadı.
Daha sonra, kamuoyunda ''taş atan çocuklarla ilgili düzenleme'' olarak bilinen, TMK kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin tasarı üzerindeki görüşmelere geçildi. İki bölüm halinde temel kanun olarak görüşülecek tasarı ikisi geçici, 14 maddeden oluşuyor.
Tasarı, TMK kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili TMK ve bazı kanunlarda değişiklik öngörüyor. Buna göre, toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında işledikleri propaganda suçundan mahkum olan çocuklar cezalarını cezaevinde değil, çocuklara özgü güvenlik önlemleri çerçevesinde çekecek.
İhtara ve zor kullanmaya rağmen toplantı ve gösteri yürüyüşünde dağılmayanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Böylece yargılama asliye ceza mahkemelerinde yapılabilecek. Mevcut düzenlemede bu ceza 1,5 yıldan 3 yıla kadar uygulanıyordu. Tasarı, TMK kapsamında suçlanan 15 yaşından büyük çocukların da çocuk mahkemesinde yargılanmasını öngörüyor.
"Kazanım olacak"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanan çocuklarla ilgili yasa tasarısının, yeni ceza mevzuatının beş yıllık uygulamasının sonucunda ortaya çıkan sorun ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla TBMM'ye sunulduğunu belirterek, ''Bu düzenlemeler hem çocuklar hem de ülkemiz lehine bir kazanım olacaktır'' dedi.
Tasarı hakkında bilgi veren Ergin, sözlerine, Çukurcu'da şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı. Ergin, ''Bu hain saldırıları yapanların bu ihanetleri yanlarına kalmayacaktır'' dedi.
Çocukların toplumların en kıymetli değeri olduğunu ifade eden Ergin, bu değeri akıllı biçimde idare ederek büyüten toplumların, geleceğe o derecede umutla ve güvenle baktığını, bilinçsizce tüketen toplumların ise ciddi tehditlerle yüz yüze kaldıklarını söyledi.
Ergin, ''Bu doğrultuda, suça sürüklenen çocukların toplumdan soyutlamadan aile yanında ve sosyal çevreleriyle uyumlu bir şekilde muhafazası, hayata katılımlarının sağlanması, kendileriyle ve çevreleriyle uyumlu bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunulması büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.
Ceza adalet sisteminde ıslahın önem taşıdığını kaydeden Ergin, bu tutumun, geleceğin teminatı olan çocukların toplum dışına itilmemesi ve yasa dışı örgütlerin etkisi altında kalmamaları içim de önemli olduğunu dile getirdi.
"Tamamen cezasızlık ve sorumsuzluk şeklinde değil"
Çocukların suç ve suçluluk karşısında, ceza hukuku, yargılama hukuk ve infaz hukukunda özel kurallara tabi tutulmasının uluslararası sözleşme ve belgelerde kabul gören bir durum olduğunu belirten Ergin, bunlarla ilgili örnekler verdi.
Hukukun eşitlik ve adalet ilkesinin çocukların özel olarak korunmasını gerektirdiğini anlatan Ergin, ''Ancak, bu koruma tamamen cezasızlık ve sorumsuzluk şeklinde değil, çocuklara özgü ıslah edici koruyucu ve destekleyici tedbirleri kapsamaktadır'' dedi.
Bakan Ergin, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni ceza mevzuatında korunma ihtiyacı içinde olan çocuklar, mağdur çocuklar ile suça sürüklenen çocuklar bakımından özel kurallara yer verildiğini ifade ederek, ''Ancak, ceza mevzuatının yaklaşık beş yıllık uygulamasının sonucunda bazı sorunlarla karşılaşıldığını'' söyledi.
Bu sorunların, yargının hızlı işlemesini engellediği gibi bazı hak ihlallerine de neden olduğunu dile getiren Ergin, şunları kaydetti:
''Diğer yandan, uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) ülkemiz aleyhine sonuçlanmış ve sonuçlanma olasılığı olan davalar söz konusudur. Yeni ceza mevzuatımızın beş yıllık uygulamasının sonucunda ortaya çıkan sorun ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla bakanlığımız tarafından Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'ye sunulmuş ve komisyon çalışmalarından sonra önümüze gelmiş durumdadır.
Bu kanun tasarısı, kamuoyunda 'taş atan çocuklar kanun tasarısı' adıyla tanınmış olsa da geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ilişkin uluslararası hukukun kabul ettiği temel ilkeler doğrultusunda yeni düzenlemeler getirmekle birlikte, getirdiği hükümler sadece bununla sınırlı değildir. Çocuklara ilişkin hükümlerin yanında, uluslararası toplumun bir üyesi olmamızın bir sonucu olarak, infaz hakimliğinin disiplin cezalarına ilişkin başvurularda yapacağı, incelemede uyacağı esaslara ilişkin hükümler ile göçmen ticaretine ilişkin düzenlemeleri de içermektedir. Bunlara ilave olarak, bu tasarıda hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesinde uygulamada ortaya çıkan ve adil yargılanma hakkını zaafa uğratan sorunları giderici hükümlere de yer verilmiştir.''
"Yarınlara daha iyi hazırlama gayreti içindeyiz"
Ergin, tasarıda, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki çocuklara verilecek cezalar ile yargılanacakları mahkemeler konusunda bazı istisnaların kaldırılması suretiyle çocuklar lehine düzenlemelerin getirildiğini ifade etti. Ergin, ''Tasarıyla çocuklar lehine birçok düzenleme yapmakla onları yarınlara daha iyi hazırlama gayreti içindeyiz. Yaptığımız bu düzenlemeler hem çocuklar hem de ülkemiz lehine bir kazanım olacaktır'' dedi.
Adalet Bakanı Ergin, şunları söyledi:
''Düzenlemeyle taş atan çocukları kurtarma gibi geçici çözümler değil çocukları iyileştirici tedbirlerle korumayı ve geleceğe hazırlamayı hedeflemekteyiz. Genç kuşaklar için toplumdan soyutlanmayı gerektirecek düzenlemeler, gerilimi artıracak ifadeler yerine çocukları topluma kazandıracak adımların peşindeyiz. Çocuklarımıza şefkatle yaklaşmak, onlar için eğitici ve koruyucu tedbirler almak; hatta bu uğurda pozitif ayrımcılık yapmak, geleceğe güvenle bakan, sağlıklı bir nesil oluşturmak isteyen devletin görevidir. Bizler bu sorumluluğumuzun gereği olarak bu tarihi adımı atıyoruz.''
"Tasarıyı geri çekin"
TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarı üzerindeki görüşmeler sırasında söz alan MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Hakkari'de 6 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, "Bu tasarı teröre zafiyet yasası, yasayı geri çekin, var mısınız Sayın Bakanım (Adalet Bakanı Sadullah Ergin)" diye sordu.
"Habur'dan gelenler gibi, meydan meydan gezecekler"
"Kimler bu yasadan faydalanacak?" diye soran Yalçın, "Çocuklar için polis, Jandarmayı taşlamak serbest olacaktır. Yüzünü gizleyerek eylem yapmak serbest olacaktır, Örgüt propagandası serbest olacaktır" dedi.
Yalçın, tasarının geçmesi halinde örgütün zaferi olarak gösterileceğini, çocukların Habur'dan gelenler gibi, meydan meydan gezdirileceğini, küçük kahramanlar gibi gezdirileceğini belirterek, "Yıllarca töre cinayetleri küçük çocuklara işletildi, canlarını yakacağı her insandan siz sorumlusunuz" diye tepki gösterdi.
Oktay Vural itiraz etti
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır'ın da içinde bulunduğu bazı tekliflerin birleştirilmesine tepki gösterdi. Vural, Çakır'ın teklifinin kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen düzenlemelerle ilgisi olmadığını söyledi.
AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarı için önerge vereceklerini açıkladı.
Verilecek önerge ile, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve örgüt adına propaganda yapmak suçlarını işlediği kabul edilen çocukların otomatik olarak aynı zamanda da örgüt üyesi gibi cezalandırılmasının önüne geçilecek.
"Önce ayakkabının topuğuna basar, sonra yan yürür, derken kabadayı çıkmıştır"
Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerine söz alan AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, getirilen düzenlemeleri savundu. MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın'ın, "Siz çocukları serbest bırakırsanız bu çocuklar yarın kahraman gibi gezer, örgütte bundan zafer kazanmış gibi davranış içine girer ve örgütü güçlendirirsiniz" dediğini belirten Köylü, cezaevine girenlerle ilgili şu tarifi yaptı:
"Ben buna karşıyım, tam tersini iddia ediyorum. Hangi suçtan olursa olsun cezaevine girip çıkan adamın çoğuna baktığınız zaman önce ayakkabısının topuğuna basarak başlar bu işe, daha sonra yan yürümeye başlar, daha sonra yan basmaya başlar, derken cezaevinden bir kabadayı çıkmıştır."
"Defterini dürerler"
Eski bir savcı olduğunu hatırlatan Köylü, çocuğun cezaevine girdikten sonra örgüt üyelerinin hemen çocuğa yapıştığını belirterek, şöyle dedi:
"Çocuk ne yapar, çocuk veya büyük hiç fark etmez, cezaevine girdiği zaman böyle bir suçtan dolayı, bir örgüt üyesi olarak kabul edildikten dolayı cezaevine girerse şu olur; Örgüt üyeleri hemen çocuğa yapışırlar, çocuğun peşinden ayrılmazlar. Söyledikleri şey şudur: 'Seni artık bu devlet yakaladı, sen polisle karşı karşıya geldin, bundan sonra senin peşini bırakmazlar, herhalde ve her şartta seni örgüt üyesi olarak kabul ederler, sen ne kadar uzaklaşırsan uzaklaş seni örgüt üyesi olarak kabul edip, senin defterini dürerler, sana bundan sonra hayat hakkı tanımazlar.' Çocuk ne kadar karşı çıkarsa çıksın. Daha sonrasını anlatayım. Örgütten kaçan kişi demek ki bu iş böyleymiş, örgüte döneyim der."
MHP sıralarından itiraz
MHP sıralardan yükselen itiraz seslerine de Köylü, "Ben yıllarca savcılık yaptım biliyorum ben. Sen işine bak. Sizin konuşmanızı fazla ciddiye almıyorum" diye karşılık verdi.
Önerge ile tasarı değişecek
AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarı için önerge vereceklerini de açıkladı. Köylü, şöyle dedi:
"Tasarıya baktığımız zaman çocuklara verilecek ceza 3 yılla 4 yıl arasındadır. Bu cezalar seçenek yaptırımına çevrilebilecek ceza değildir. Bizim için de yeterli değildir. Arkadaşlarımız bir çalışma yaptı, önerge hazırlandı. Bu çocukların yani toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak suretiyle Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na 2911 sayılı Kanuna muhalefet ve örgüt adına propaganda yapmak suçlarını işlediği kabul edilen bu çocukların otomatik olarak aynı zamanda da örgüt üyesi gibi cezalandırılmasını önüne geçecek bir düzenleme vardır, şu anda hazırdır. Biz bunu komisyonda yapamadık, şu anda arkadaşlarımız bir önerge hazırladı. Bu iki suçtan dolayı bu çocukların otomatik olarak örgüt üyesi gibi cezalandırılması hukuk mantığına uymamaktadır. Sadece bu iki suçtan dolayı, sadece örgüt propagandası yapmak ve gösteri yürüyüşüne katılmaktan dolayı çocukların otomatik olarak örgüt üyesi olarak cezalandırılmasını doğru bulmuyoruz. Ve bu düzenlemede bunu getirmektedir."
MHP'den itiraz
Hakkı Köylü'nün konuşmasına itiraz ederek söz isteyen MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da, "Aynı mantıkla yaklaşırsak o zaman hırsızları tutuklamayalım gaspçı olur, sarkıntılık edenleri tutuklamayalım tecavüzcü olurlar. Böyle bir mantık hukukçu tarafından ifade edilemez" dedi.
"7 şehidin olduğu bir günde tasarının görüşülmesini doğru buluyor musunuz?"
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarının görüşmeleri sırasında MHP'li milletvekilleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "7 şehidin olduğu bir günde, terör örgütünün yandaşlarını sevindirecek düzenleme yapmayı içinize sindiriyor musunuz?" diye sordu. Adalet Bakanı da "Bugün şehitlerimizin olduğu bir günde bu tasarının görüşülüyor olması bizim açımızdan bir çelişki oluşturmuyor. Çünkü bu tasarının bugün görüşülmesini örgütün de istemediğini düşünüyorum" dedi.
MHP'nin önergesi reddedildi
MHP, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin devam etmesi için önerge verdi. Ancak, önerge reddedildi.
7 şehit hatırlatması
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, "7 şehidin olduğu bir günde terör örgütünün yandaşlarını sevindirecek düzenleme yapmayı içinize sindiriyor musunuz?" diye sordu. MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız da "7 şehidimiz olduğu bir günde bu kanun tasarısını getirmeyi doğru buluyor musunuz?" sorusunu yöneltti.
"Bizim için çelişki yok"
7 şehidin olduğu bir günde bu tasarının görüşülmesinde bir çelişki olmadığını belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, milletvekillerine şu yanıtı verdi:
"Bu tasarının görüşüleceği günde tekrar bir saldırıyla beraber ortaya çıkan tabloyu, bu tasarının parlamentoda gündeme gelmesini, yasalaşmasını ben inanıyorum ki terör örgütü arzu etmiyor. Terör örgütü bu pozisyondan istifade etmek ve bu konuyu istismar etmek için bütün imkânları sonuna kadar kullanıyor. Burada yapılan şey, bu çocukların istismar malzemesi olmaktan çıkartılması, bundan sonraki ömürlerini bu ülkenin güçleriyle, bu ülkenin değerleriyle çarpışan birer nefer olarak değil, bu ülkeye hizmet eden vatandaş olarak geçirmeleri. Bu uğurda 5 tane 10 tane çocuğumuzu kurtarabilirsek bu bile çok önemli bir kazanımdır diye düşünüyorum. Dolayısıyla bugün şehitlerimizin olduğu bir günde bu tasarının görüşülüyor olmasının bizim açımızdan bir çelişki oluşturmuyor. Çünkü bu tasarının bugün görüşülmesini örgütün de istemediğini düşünüyorum."
Kaç çocuk yararlanacak sorusu
Adalet Bakanı, "Kaç çocuk salıverilecek" şeklindeki soruya da, "Şu anda cezaevlerinde 2 bin 460 civarında çocuğumuz var. Bunlardan 196'sı terör suçlarından dolayı. Yalnız bu rakam bizi yanıltır.
Bu suçlardan dolayı cezaevinde 196 çocuk olabilir, ama haklarında soruşturma yürütülen ve şu anda yargılaması devam eden çok sayıda dosya var, çocuk var. O nedenle sağlıklı bilgi vermem şu anda mümkün değil" yanıtını verdi.
Maddelere geçilmesine 206 kabul
MHP, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra maddelerine geçilmesi sırasında karar yeter sayısı istedi ve açık oylama yapılmasını talep etti. Tasarının maddelerine geçilmesi için yapılan açık oylamaya 226 milletvekili katılırken, 206 kabul, 20 ret oyu çıktı.