Tarlada eylem

Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde, patates üreticileri elektrik borçlarından dolayı gelen hacizler nedeniyle sulayamadıkları patateslerinin tarlada yanmasına tepki gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

Nevşehir bölgesinde en fazla patates ekiminin yapıldığı yerlerin başında gelen Kaymaklı beldesinde tarlada toplanan çiftçiler, çeşitli pankartlar açarak, elektrik borçlarının tahsili konusunda yeni bir düzenleme belediklerini dile getirdiler.

Patates üreticisi Selahattin Ersoy, çiftçiler adına yaptığı açıklamada, son yıllarda elektrik sorunundan dolayı büyük mağduriyetler yaşadıklarını, şu anda beldelerinde elektrikle çalışan 500 sulama kuyusu olduğunu, bunun yüzde 40'ının elektrik dağıtım şirketi tarafından mühürlendiğini söyledi.

Çiftçilerin kendi tarlalarına kendi imkanlarıyla kuyu açtırarak, elektrik hattı çektirip istihdam yarattıklarını ifade eden Ersoy, ''Her ay elektrik faturası geliyor. Şu anda bir çiftçiye ortalama 7-8 bin liralık fatura geliyor. Kimsenin ödeme durumu yok'' dedi.

Geçtiğimiz kış mevsiminde patateslerinin yüzde 60'ının don olayından etkilendiğini, kalan yüzde 40'lık bölümün ise satılamadığı için çöpe döküldüğünü kaydeden Ersoy, elektrik borçlarını inkar etmediklerini, fakat tarladan ürün almadan gelen elektrik borçlarının kendilerini zor duruma soktuğunu belirtti.

Diğer bölge çiftçilerinden dezavantajlı olduklarını, suyu 250 metre derinlikten çıkardıklarını, devletten su konusunda hiçbir beklentilerinin olmadığını fakat en azından elektrik konusunda bir destek beklediklerini söyleyen Ersoy, ''Bizim devletten talebimiz aylık elektrik faturası yapılmasın, Kayseri'de olduğu gibi sulama başlamadan önce elektrik şirketi çiftçi ile oturuyor sözleşme imzalıyor, (ne zaman ödersin) diyor, 11. ayda hasat zamanı çiftçi ürünü kaldırdıktan sonra gidip parasını yatırıyor. Biz de, böyle bir sözleşme istiyoruz'' dedi.

Patates üreticilerinden Mustafa Çakıllı da, elektrik sorununa bir çözüm getirilmesini ve tarlada yanan patateslerini sulamak istediklerini söyledi.

Elektrik borçları nedeniyle trafolarının mühürlendiğini, bunun neticesinde sulama yapamadıklarını kaydeden Çakıllı, çiftçilik dışında gelirlerinin olmadığını, elektrik borçlarını aylık değil, sezonluk toptan ödemek istediklerini ifade etti.

Çakıllı, ''Patateslerimizi sulayamıyoruz. Bu çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek? Şehirli köylü olmaz, ama köylü şehirli olur. Bu köylü kaybolursa bu ülke biter'' diye konuştu.

Mesut Özay ise, elektrik borçlarından dolayı birçok arkadaşının hapis cezası aldığını, elektrik borçlarının hasat zamanı bir sözleşme yapıldığında kendilerinin bu zor duruma düşmeyeceklerini, kolaylıkla borçlarını ödeyebileceklerini kaydetti.