Tarihinde bir ilk
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun aldığı kararla ilk kez bir yargıcı yargılayacak. Yargıtay'ın ilk kez verdiği izin sonrası Hasan Erdoğan, rüşvet alarak karar verdiği iddiaları kapsamında Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak.
cumhuriyet.com.trAnayasa Mahkemesi, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun aldığı kararla ilk kez bir yargıcı yargılayacak.
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonları tahliyesine ilişkin davada rüşvet verildiği iddialarıyla ilgili Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılanmasına karar verildi. Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, yüksek yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Erdoğan'ı Yüce Divan'a gönderdi. Erdoğan, Birinci Başkanlık Kurulu kararına karşı daire başkanlarından oluşan Başkanlar Kurulu'na itiraz etti. Başkanlar Kurulu ise dün yaptığı toplantıda, itirazı reddederek, Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına karar verdi. Yargıtay'ın ilk kez verdiği izin sonrası Hasan Erdoğan, rüşvet alarak karar verdiği iddiaları kapsamında Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak. Yüce Divan'da savcılık makamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya vekili yer alacak. Yüce Divan olarak görev yapan ve bugüne kadar yalnızca siyasileri yargılayan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcı yargılayacak.
Anayasa değişikliği ile yargılama yetkisi genişletildi
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148. maddesine göre, Cumhurbaşkanı'nı, Bakanlar Kurulu Üyeleri'ni, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor.
Anayasa'nın 148. maddesinde geçen yıl yapılan değişiklikle TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmalarının yolu açıldı. Daha önce kesin olan Yüce Divan kararlarına, yeniden inceleme yolu da geçen yıl yapılan Anayasa değişikliği ile açıldı. Buna göre, iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yüce Divan yargılamalarını, Başkanın veya Başkanın belirleyeceği bir Başkanvekilinin başkanlığında en az 12 üye ile yapacak. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilecek. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucu verdiği kararlar kesin olacak.