'Tarihi eserlerin iadesi için mücadele sertleşiyor'

International Herald Tribune, Türkiye'nin tarihi eserlerin Batıdan iadesi için daha sert bir tutum takındığına vurgu yaparken Almanya'dan bir Hitit heykelinin geri dönüşünü sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Diğer eserlerin geri verilmesi için aynı şekilde mücadele edeceğiz" sözlerine dikkat çekti.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'nin, Anadolu'nun kültürel mirasını Batıdan geri alma yönündeki mücadeleyi hızlandırması International Herald Tribune gazetesinde geniş bir habere konu oldu. Türkiye'nin tarihi eserlerin Batıdan iadesi için daha sert bir tutum takındığına vurgu yapılırken, Almanya'dan bir Hitit heykelinin geri dönüşünü sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Diğer eserlerin geri verilmesi için aynı şekilde mücadele edeceğiz" sözleri de yansıtıldı.

New York Times'ın Avrupa baskısı olan International Herald Tribune, Türkiye'nin Anadolu'nun kültürel miraslarını Batı müzelerinden iadesini sağlamak için daha sert bir tutum takınmaya başladığını ve bunun bazı sonuçlarını gördüğünü belirterek, Türkiye'nin Almanya'nın 1917'de restorasyon için aldığı ve geri vermeyerek Bergama Müzesi Koleksiyonu'na eklediği bir Hitit heykelini isteksizce Türkiye'ye geri vermek konusunda yaptığı anlaşmaya dikkat çekti. Gazete, Ankara'nın 1895'de Fransa'ya götürülen Osmanlı Çinisi konusunda ünlü Paris Louvre müzesiyle de uzun zamandan beri yaşanan benzer bir tartışmada da gelişme elde etmek için "Kampanya"nın hızlandırıldığını duyurduğunu belirtti.
 

'Almanya ve Fransa'nın kazı lisansları iptal edildi'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Şubat'da "Eğer sfenksler iade edilmezse (Alman arkeologların) Hattuşaş için kazı lisansını yenilememeye kararlıyım" sözleri hatırlatıldıktan sonra Türkiye'de arkeolojik kazılara yönelik Bakanlık tarafından yıllık olarak lisans verildiği, Anadolu'da on yıllarca devam eden yaklaşık 150 kazının yapıldığı, daha önce rutin olarak yenilenen lisanslarının ise artık rutin olarak yenilenmediği belirtildi.
 

Alman kazı ekip lideri: Bakanlığın kurbanıyız

Haberde, 1926'dan bu yana Kütahya yakınlarında Aizanoi Antik Roma şehrinde kazı çalışması yapan Almanya'nın ve 1950'den beri Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Likya şehrinde kazı yapan Fransa'nın Türkiye'de kazı lisanslarının iptal edildiği vurgulanarak Günay'ın, "Lisanslar bu kazı alanlardaki tatmin edici olmayan ilerleme nedeniyle iptal edildi" sözleri kaydedildi. Lisansı iptal edilen Aizanoi kazısı başkanı Ralf von den Hoff'un gazeteye gönderdiği bir e-posta da kazının "Bakanlığın Hattuşaş sfenksine ilişkin insafsız taleplerinin kurbanı olduğunu" iddia etti.
 

'Kazı lisanslarının iptali bir uyarı atışıdır'

Alman ve Fransız uzmanların ve arkeologların lisansların iptal edilmesinin, eserlerin iadesi mücadelesinde bir uyarı atışı olduğunu düşündükleri ifade edilirken, Alman hükümetinin iki tarafında anlaşma sağladığı sfenkslerin diğer olaylarla kıyaslanmayan tek bir olay olduğunu söylediği belirtilerek bu bağlamda Günay'ın şu sözlerine yer verildi:
"Bu (anlaşma) bir devrim. Bu yurtdışındaki bütün antik eserlerimizin geri verilmesi için büyük bir gelişmedir. Diğer eserlerin geri verilmesi için aynı şekilde mücadele edeceğiz."
 

'Kazıları kendi üniversitelerimize vermekte çekinmeyiz'

Günay'ın, Türkiye'de yeni üniversiteler ve yeni arkeolojik enstitülerinin ve başarılı arkeologların bulunduğuna dikkat çektiği belirtilerek, "Umduğumuz işbirliğini görmezsek bu kazıları kendi üniversitelerimize vermekte tereddüt etmeyiz" sözlerine yer verildi.
"Yunanistan ile konu hakkında konuştuk ve birbirimizi destekliyoruz" diyen Günay'ın Mısır, Suriye, Ürdün ve bölgedeki diğer ülkeler ile de temasın olduğunu belirttiği vurgulandı. Gazete, Günay'ın "Bu dayanışma gelecek yıllarda büyüyecek" dediğini kaydettiği haberinde Mısır Antik Eserler Bakanı Zahi Hawass'ın Bakan'ın bu sözlerini olumlu karşıladığına da dikkat çekti.