Taksim'de IMF protestosu
Taksim'de sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin, IMF karşıtı protesto gösterilerine polisin müdahalesi sert oldu. Gösterilerde 96 gösterici gözaltına alınırken bir kişi de kalp krizinden yaşamını yitirdi.
cumhuriyet.com.trIMF-Dünya Bankası toplantıları nedeniyle Taksim'de düzenlenen protesto gösterilerinde 41'i kadın 96 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Taksim Meydanı metro çıkışında, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, ÖDP, TKP, EMEP ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla saat 11.00'de gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından, sendika ve sivil toplum örgütlerinin dağılmaya başladığı sırada grubun içinde bulunan yasa dışı örgüt mensuplarından oluşan marjinal grupların kongre merkezi yönüne doğru ilerlemeye çalıştığı belirtildi.
Bu gruplar Çevik Kuvvet polisleri tarafından engellenince, aynı grubun arkasında yer alan yüzleri maskeli kişilerin, polise önce gaz bombaları ve molotofkokteylleriyle, ardından da taş ve sapanlarla attıkları misketlerle saldırdıkları kaydedildi.
Açıklamada, Çevik Kuvvet polislerinin göstericilere önce tazyikli suyla, sonra da göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği aktarılarak, ara sokaklara dağılıp tekrar polise saldıran göstericilere saat 15.00'e kadar çok sayıda müdahalede bulunulup grupların dağılmasının sağlandığı ifade edildi.
Gösteriler sırasında, Sıraselviler Caddesi Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yakınında göstericilerin arasında kalan bir Çevik Kuvvet polisinin ağır şekilde darp edilip linç girişiminde bulunulduğu ve silahının gasp edildiği belirtildi.
Taksim Meydanı, Gezi Parkı, AKM ve İstiklal Caddesi civarında 11 banka binası, 5 iş yeri, 6 kamu binası ve 8 adet polis aracına zarar veren ve polise saldıran göstericilerden 41'i kadın 96 kişinin yakalandığı anlatılan açıklamada, olayların yaşandığı bölgelerden ve göstericilerin üzerlerinden 3'ü kırılmış 10 adet molotofkokteyli, 29 adet sapan, 150 adet misket, çok sayıda bez afiş ile kar ve gaz maskeleri ele geçirildiği bildirildi.
Açıklamada, gözaltına alınan şüphelilerle ilgili gerekli tahkikatın başlatıldığı kaydedildi.
Öte yandan, göstericilerden ele geçirilen malzemeler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde basın mensuplarına gösterildi.
Bir başka eylem de gözaltındakiler için
Beyoğlu'nda bir grup, IMF-Dünya Bankası toplantıları protestoları sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılması istemiyle eylem yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, gün içinde Taksim'de gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında polis tarafından gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
Yoğun güvenlik önlemi alan polisin müdahale etmediği gruptakiler, bir süre IMF karşıtı slogan attıktan sonra dağıldı.
Protesto gösterilerinde bir kişi yaşamını kaybetti
Taksim'deki protesto sırasında fenalaşan 55 yaşındaki İshak Kalvo, kalp krizi sonucu öldü. Alınan bilgiye göre, Kalvo, protesto eylemleri sırasında, İstiklal Caddesi'nde aniden fenalaştı. Çevredekiler tarafından bir taksiye bindirilen Kalvo, olay yerinden geçen ambulansa nakledilmek istendi. Bu sırada, çıkan arbedede göstericiler tarafından arka kapı kolunun kırılması nedeniyle Kalvo ambulansa konulamadı. Tüm uğraşlara rağmen kapı açılamayınca, Kalvo ambulansın yan kapısından içeriye alındı. Daha sonra Alman Hastanesi'ne götürülen Kalvo, sağlık görevlilerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.
Şişli'de molotof kokteyli
Şişli'de toplanan 10 kişilik IMF karşıtı grup, caddeye molotof kokteyli atarak kaçtı. Bir süre yanan molotofun alevleri esnafın müdahalesi söndürüldü. Molotoflu saldırı, IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Kongre Vadisi'ne çok yakın olan Bozkurt Caddesi ile Ergenekon Caddesi'nin kesiştiği noktada meydana geldi. Saat 10.00 sıralarında slogan atarak gelen 5-6 kişilik grup, ellerindeki molotof kokteylini caddeye attı. Ergenekon Caddesi'ne düşen molotof alev alev yanarken saldırganlar ara sokaklara girerek kaçtı. Molotof kokteylinin alevleri ise esnafın müdahalesi ile söndürüldü. Olay yerinde inceleme yapan polis, vadi çevresindeki önlemlerini sıklaştırdı. Molotof kokteyli atan 4 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Valisi Muammer Güler
Bugün Taksim'de sendika üyesi ağırlıklı olmak üzere bin 500-2 bin kişilik bir grubun karşıt görüşlerini dile getirdiğini ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler, polisin bununla ilgili her türlü kolaylaştırıcı önlemi aldığını kaydetti.
Vali Güler, olaya, fikirlerin, düşüncelerin özgürce açıklanmasına, basın özgürlüğüne, görüş ve düşünceleri yayma hürriyetine sonuna kadar saygılı ve bu konudaki çalışmaları güçleştirmeyen bir anlayışla yaklaştıklarını anlatarak, ''Şiddete başvurmakla görüş açıklamak arasındaki farkı elbette ki hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılması anlamında ve başkalarının özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik olarak değerlendiriyoruz. Polise mukavemet etmek, taşla sopayla molotofkokteyliyle saldırmak da bir suç teşkil eder. Bu nedenle gözlem altına alınmışlardır. Görüş açıklayan, görüşlerini ifade eden hiç kimseye böyle bir müdahalede bulunulmamıştır'' diye konuştu. Polisin uyarılarını dikkate alanlara teşekkür eden Vali Güler, ''Bu uyarılara rağmen polisle çatışmaya giren, şiddetle görüş açıklama arasındaki farkı maalesef karıştıran arkadaşlar hakkında gerekli yasal soruşturmalar devam ediyor'' dedi.
İstanbul Emniyet Müdürü
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, bugüne kadar toplantılar vesilesiyle yapılan gösteri ve protestolarda hiçbir gözaltının olmadığını belirterek, şunları kaydetti: ''Bugün Taksim'de sendikaların basın açıklaması vardı. Onlar basın açıklamalarını yaptılar. Bu da onların en yasal hakkı, ama illegal bazı gruplar olay çıkarmak için polisin üzerine molotofkokteyli, gaz bombası attılar. Öyle olunca da ilk defa zor kullandık polis olarak. Gaz ve su sıkmak suretiyle. İlk kez yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Tabii o huzuru sağlayabilmek için, IMF toplantısının bunu hissetmemesini sağlayabilmek için bunu yapmak zorundaydık. Kimse şiddete dönük bir olay yapma, kimse yasaları çiğneme hakkına sahip değil. Dolayısıyla yasaların çizdiği sınırları korumak için bu tür müdahaleler yapıldı.''
KESK Başkanı Sami Evren'in konuşması
Grup adına konuşan KESK Başkanı Evren, IMF ve Dünya Bankası yöneticilerinin, yıllık toplantılarını yapmak, küresel sermayenin krizi nasıl en ucuz yoldan atlatacağını tartışmak, yeni taktikler, stratejiler oluşturmak için İstanbul'da buluştuklarını ifade etti. Toplantının yapılacağı bölgelerin asfaltlandığını, yeniden donatıldığını belirten Evren, ''Amaç, daha üç hafta önce yurttaşlarını sele teslim eden, varoşlarında milyonlarca yoksul emekçinin sefalete mahkum edildiği İstanbul'u küresel bir kent olarak pazarlamak, IMF'ye şirin görünmektir'' dedi.
Evren, Türkiye'nin, yıllardır bu kurumların oluşturduğu programları harfiyen uygulayan hükümetler tarafından yöneltildiğini savunarak, şunları söyledi: ''Her politikaları aleyhimizedir. Yaptıkları her şey, attıkları her adım emekçilere, yoksullara, halklara karşıdır. İşsizlik, yoksulluk, açlık, sefalet, IMF ve Dünya Bankasının yani üstlendikleri kapitalist sistemin sonuçlarıdır. Bugün onların bu toplantılarında aradıkları, artık her tarafından dökülen ve insanlığa savaş, gözyaşı ve sefaletten başka bir şey getirmeyen bu küresel sömürü düzenini sürdürmeye yönelik bir çözümdür.''
TMMOB, polisin eyleme müdahalesine tepki verdi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Taksim'de toplanan kitleye müdahale edilmesine tepki gösterdi. Koramaz yaptığı açıklamada, "IMF - Dünya Bankası politikalarını protesto etmek yurtsever toplumcu bir görevdir. Bugün Taksim Meydanı'nda yapılacak açıklama sırasında kitleye azgınca saldırılması, hükümetin ekonomik anlamda yüzünün hangi tarafa çevirili olduğunun açık bir göstergesidir" dedi.
IMF ve Dünya Bankası yurtta da protesto edildi
Ankara
İstanbul'daki IMF-Dünya Bankası toplantıları Başkentte protesto edildi. Sakarya Caddesi'nde toplanan grup, IMF ve Hükümet aleyhinde sloganlar atarak Kocatepe'deki AKP Ankara İl Başkanlığı binasına yürüdü. İl başkanlığı binasının bulunduğu sokağın girişinde, grup adına ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ramazan Pektaş, ''kapitalizmin yarattığı krizin sürdüğünü'' ifade ederek, ''Türkiye'de ve dünyadaki kapitalist ülkelerde işsizlik ve yoksulluğun görülmemiş düzeylere çıktığını'' söyledi.
Sıvas
Toplantılar, Sıvas'ta da ayakkabılarla protesto edildi. Cumhuriyet Alanı'nda ellerinde ayakkabılarla toplanan KESK Şubeler Platformu üyeleri, IMF ve Dünya Bankası'nın toplantılarını protesto ettiler. Grup adına konuşan SES Sıvas Şubesi Başkanı Mustafa Çoban, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantısını yapmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, ''Biz bu ülkenin emek ve meslek örgütleri olarak burada kapitalist sistemin merkezi kurumları IMF ve Dünya Bankası'na 'defol' diye haykırıyor ve bu sömürü düzenine karşı sonuna kadar direneceğimizi dile getiriyoruz'' dedi.
İzmir
İzmir Konak Meydanı'nda IMF'yi protesto eden 3 genç, tarihi Saat Kulesi'nin sütunlarına kendilerini zincirledi. Tarihi Saat Kulesi'nin sütunlarına kendilerini zincirle bağlayan 3 genç, daha sonra IMF'yi protesto eden pankart açarak slogan attı. Bölgede bekleyen polis ekipleri, bağlı oldukları zincirleri keserek, 3 genci gözaltına aldı. Kemeraltı Polis Merkezi'ne götürülen 3 genç hakkında, ''Kabahatlar Kanunu''ndan işlem yapılacağı bildirildi.
Samsun
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri adıyla aralarında KESK, TMMOB, DİSK, ADD, Diş Hekimleri Odası, TTB ve ÇYDD gibi sivil toplum örgütü üyelerinin katılımıyla İstiklal Caddesi'nde toplanan protestocular, buradan 19 Mayıs Bulvarı'nı izleyerek Gazi Caddesi'ne yürüdüler. Yol boyunca IMF ve Dünya Bankası aleyhine pankart açıp slogan atan katılımcılar adına Konak Sineması önünde basın açıklaması yapıldı.
KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak, açıklamasında, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarının Türkiye'de yapıldığını hatırlatarak, IMF ve Dünya Bankası politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu.
Edirne
DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyeleri, IMF ve Dünya Bankası'nın İstanbul'da düzenlediği toplantıları, Edirne'de de protesto ettiler. Yaklaşık 250 kişilik grup, ellerinde IMF ve Dünya Bankası'nı protesto eden döviz ve pankartlarla Edirne Belediyesi önünde toplandı. Grup belediye önünden, taşıdıkları dövizlerle, slogan atarak Saraçlar Caddesi'ne dek yürüdü.
DİSK Bölge Temsilcisi Arif Kuday, PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde yaptığı ortak basın açıklamasında, IMF ve Dünya Bankası temsilcilerini Türkiye'de istemediklerini bildirdi.
Aydın
Eğitim-Sen Aydın Şubesi önünde toplanan bir grup Aydın Emek ve Demokrasi Platformu üyesi, ellerindeki pankart, afiş ve bir tencereyle yürüdü. İstasyon Alanı'ndaki Sulu Park'ın önüne dek süren yürüyüşün ardından, Aydın Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Abdullah Nalıncı, basın açıklaması yaptı. Nalıncı, IMF'nin politikalarını istemediklerini ifade ederek, IMF'nin her zaman sömürünün, baskının ve eşitsizliğin yanında yer aldığını ve dünyayı krizlerle felakete sürüklediğini öne sürdü.
IMF ve Dünya Bankası'nın yıllar boyunca hükümetlere yoksullaştırıcı politikaları dayattıklarını ileri süren Nalıncı, ''Bu ülkenin gerçek sahipleri yani emekçileri, yani işsizleri, yani yoksulları, yani gençleri, yani kadınları olarak bu hafta her yerde 'IMF ülkemizden defol' diye haykırıyoruz'' dedi. Gruplar, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
Yabancı basın, IMF karşıtı protestolara yer verdi
Uluslararası haber ajansları İstanbul Taksim'deki IMF'yi protesto eden göstericilerin çıkardığı olaylarına yer verdi. Reuters, polisin göstericilere gözyaşartıcı gaz ve su sıkarak müdahale ettiğini ve IMF'nin toplandığı binaya molotof kokteyli atan 8 göstericinin gözaltına aldığına yer verirken AP haber ajansı ise banka ve işyerlerinin camlarını kıran bazı göstericilerin Taksim'in ara sokaklarına doğru kaçtıklarını duyurdu.
Fotoğraf: Uğur Demir