'Taksicilere eğitim hizmetimiz olacak'
İBB Başkanı Mevlüt Uysal taksilere yönelik çalışmalarla ilgili, "Taksilerin durabildiği merkezi yerler oluşturmaya hazırız. 17 bin 800 taksici arasında yanlış şeyler yapan varsa bunlar ancak 2 bin kişidir. Geriye kalan bu işi hakkıyla yapan taksiciler ise faturasını ödüyor. Biz öyle bir sistem kuralım ki 2 bin kişi kendiliğinden aramızdan ayrılsın. Ayrıca, 6 ay boyunca taksicilerimize yönelik 10-15 gün sürecek eğitim hizmetimiz olacak" dedi.
cumhuriyet.com.tr"İstanbul dünyada en fazla metro inşaatına sahip şehir"
Uysal, coğrafi yapısı itibariyle ulaşım konusunda dünyada İstanbul kadar zorlu bir şehir olmadığını söyledi. İstanbul’un coğrafi yapısını bir kader olarak görmeyip İstanbul’da ulaşımı rahatlatmak adına ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydeden Başkan Uysal, “İBB bütçesinden en büyük payı ulaşıma ayırmış durumdayız. Ulaşım problemini ancak raylı sistemlerle çözebiliriz. Şuanda İstanbul'da 294 kilometre metro inşaatımız var. Londra metro ağları ile örülü deniyor ama toplamda 430 kilometre metro ağı var. İstanbul aynı zamanda dünyada en fazla metro inşaatına sahip şehir. Geçen hafta Şangay Belediye Başkanı ziyaretimize gelmişti. O kadar büyük bir şehirde devam eden metro inşaatının 180 kilometre olduğunu söylemişti” diye konuştu.
"Ulaşım problemi metro ile çözülür"
İstanbul’un ulaşım problemini çözme adına tarih boyunca değişik yöntemler denendiğini ama en etkili yöntemin metro olduğunu ifade eden Başkan Uysal konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbulluların hayatına metrolar girdiğinden beri diğer ulaşım sistemleri yolcu kaybediyor. Biz bu adımları atarken diğer ulaşım hizmetini veren esnafını da düşünmek zorundayız. Sizlerin yaptığı işe kamu hizmeti olarak bakmaktayım. İETT’de çalışan şoförümüze bakış açım neyse sizlere olan bakış açım da odur.”
"Çözüm bulalım"
Taksici esnafının son dönemde yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Uysal, "Bizler taksici esnafımızın yanındayız. Ama taksici esnafımız da kendine çekidüzen vermelidir. Bir problemi çözerken de oturup neyi nasıl yapmamız gerektiği üzerinde konuşmak durumundayız. Bizler taksici esnafımıza, ‘gidin kendinizi düzeltin’ demiyoruz. ‘Problem neyse gelin hep beraber çözüm arayalım ve çözüm bulalım’ diyoruz” diye konuştu.
"Kuracağımız sistemle kötüler aramızdan ayrılsın"
İBB olarak İTaksi uygulamasını hayata geçirdiklerini ve projenin işini iyi yapmayan taksicileri ayırt etme adına önemli bir misyona sahip olduğunu vurgulayan Uysal şöyle devam etti: “Bu sistemle taksiler boş yere trafikte dolaşmalarının önüne geçilmiş oluyor. İBB olarak bizim büyük sıkıntımız yoldaki trafik. 17 bin 800 civarında taksi plakası var. Hepsi trafikte dolaşıyor. Taksici akşam baktığı zaman 400 kilometre yol gitmiş, 150 kilometresinde ise müşteri ile ancak dolaşabilmiş. Geri kalanını milli servet benzin yakmış, trafiği kilitlemiş kendi zamanından çalmış. Bu sistemle taksicilerimiz güvenirlik kazanıyor. Kayıtlar da yurtiçinde tutulduğundan daha güvenilir bir sistem. Bunu sağlama adına da Büyükşehir olarak biz her şeye varız. İTaksi uygulamasında bizim para kazanma kaygımız yok. Masrafına oturup beraber belirleyelim. Neyse masrafı biz ona hazırız. Biz illa ki İTaksi kullanın demiyoruz. Biz sadece buna benzer bir sistem olursa daha iyi takip edilir, daha iyi kontrol edilir diyoruz. Bizler kamu adına her imkânımızı yani taksilerin durabildiği merkezi yerler oluşturmaya hazırız. 17 bin 800 taksici arasında yanlış şeyler yapan varsa bunlar ancak 2 bin kişidir. Geriye kalan bu işi hakkıyla yapan taksiciler ise faturasını ödüyor. Biz öyle bir sistem kuralım ki 2 bin kişi kendiliğinden aramızdan ayrılsın. Ayrıca, 6 ay boyunca taksicilerimize yönelik 10-15 gün sürecek eğitim hizmetimiz olacak."