Suriye’de ateşkes başladı
Rusya ve Türkiye’nin girişimleri sonucunda Suriye’de ateşkes ilan edildi. Suriye Genelkurmayı tüm çatışmaların duracağını ama bunun IŞİD ve Nusra’yı kapsamadığını açıkladı. ÖSO’ya göre ise Nusra ateşkes kapsamında. Gözler ateşkesin sahada nasıl karşılık bulacağında.
cumhuriyet.com.trRusya ile Türkiye arasındaki pazarlıklar sonucunda iki ülkenin garantörlüğünde Suriye genelinde ateşkes ilan edildi. Böylece Suriye’de ilk kez ABD dışlanarak Moskova- Ankara işbirliğiyle bir ilerleme sağlandı. Ateşkes anlaşması Suriye ordusu, muhaliflerin Suriye Ulusal Koalisyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk Dışişleri tarafından hemen hemen eşzamanlı açıklandı.
ÖSO: Nusra ateşkese dahil
Suriye Genelkurmay Başkanlığı dün geceyarısından itibaren ülke genelinde tüm çatışmaların tamamıyla durduğunu, bunun IŞİD ve Nusra’yı kapsamadığını duyurdu. Ulusal Koalisyon sözcüsü Ahmed Ramazan “Anlaşmaya desteğimizi açıklıyoruz ve tüm tarafların anlaşmaya uymasını talep ediyoruz” dedi. Ancak daha sonra Ankara destekli Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) üç isim, Batılı haber ajanslarına, sadece IŞİD ve Ankara’nın “terör örgütü” adettiği PYD/YPG’nin dışlandığını, Kaide’den ayrıldığını iddia edip adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra’nın ise ateşkes kapsamına alındığını ileri sürdü. ÖSO “Suriye’nin geleceğinde Esad’ın sözü geçmeyecek” dedi.
Ahrar: İmzalamadık
Katar’ın Al-Jazeera kanalına göre Türk, Rus temsilciler ve Ahrar-uş Şam gibi önde gelen silahlı gruplar arasında Ankara’da yürütülen görüşmeler dün de devam etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da ateşkesin Suriye çapında 62 bin militanı kapsadığından söz etti. Şoygu ateşkese katılan grupları “Ahraruş Şam, Feylak el Şam, Ceyş-ul İslam, Suvar el Şam, Ceyşul Mücahidin, Ceyş İdlib, Cebhe eş Samiye” diye açıkladı. Ama daha sonra Ahrar anlaşmayla ilgili çekinceleri olduğunu ve henüz belgelere imza atmadığını duyurdu.
Suriye hükümeti ile silahlı muhalif gruplar arasında 3 belge imzalandığını, bunların ateşkes anlaşması, ateşkesi kontrol mekanizmaları listesi ve siyasi çözüm müzakerelerine başlamaya yönelik niyet belgesi olduğunu açıklayan Putin ise ateşkesin kırılgan olduğu uyarısı yaptı. Bir kez daha Suriye’de Rus askeri güçlerini azaltacaklarını duyursa da “Suriye’nin yasal hükümetine terörle mücadelede destek sunmaya devam edeceğiz” diye ekleyen Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile telefonda görüştü.
Muallim: Çözüm şansı
Ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, anlaşmayı “Suriye’de siyasi çözüm için gerçek bir şans” sözleriyle övdü. Muallim “IŞİD ve Nusra’dan ayrılmak, anlaşmayı imzalayan grupların görevi” vurgusu yaptı. Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da telefonda görüştü.
Erdoğan: Tarihi fırsat
Ardından Erdoğan tarihi bir fırsatla karşı karşıya olunduğunu söyleyerek “Türkiye ve Rusya garantör devletler olarak ateşkesin kontrolünü birlikte yapacak. Taraflar kendi kontrollerindeki toprakları genişletmeyecek. Tüm hususları Putin’le samimiyetle ele aldık” dedi. Şoygu, ateşkesle ilgili her sorunda derhal iletişime geçilmesi için Rus askeri yetkililerinin Türk mevkidaşlarıyla kırmızı telefon hattı kurduğunu duyurdu. Astana sürecinin 20 Ocak’tan önce başması hedefleniyor.
SİSİ’Yİ İKNA TELEFONU Rusya lideri Putin “Dışişleri ve savunma bakanlıkları Şam ve diğer başkentlerdeki ortaklarıyla sürekli temastaydı. Türkiye’deki partnerleriyle birlikte müthiş iş çıkardılar” diyerek 20 Aralık’ta Rusya-İran-Türkiye’nin imzaladığı Moskova Bildirisi’ni hatırlattı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bildiriyi BM Güvenlik Konseyi’ne sunmakta olduklarını duyurdu. Bildiriye katılmaları için ilk etapta Mısır yönetimine teklif götüreceklerini söyleyen Lavrov, “Putin, Mısırlı mevkidaşı Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde bu konuyu ele aldı. Sonraki etaplarda S. Arabistan, Katar, Irak ve Ürdün gibi Suriye’de nüfuzu bulunan ülkeleri bildiriye dahil etmek gerekecek” dedi. Putin Sisi’nin ardından Yunanistan Başbakanı Çipras ile de telefonda görüşürken gündemde Suriye’nin yanı sıra Kıbrıs da vardı. |