Suriye'de 48 yıllık olağanüstü hal kalktı
Suriye'de günlerdir süren kanlı gösterilerin ardından Esad geri adım attı ve 48 yıllık olağanüstü hal bitti.
cumhuriyet.com.trSuriye'de olağanüstü hal yasası kaldırıldı. Resmi Sana ajansının bildirdiğine göre, Suriye hükümeti olağanüstü halin kaldırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Suriye hükümeti ayrıca Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kaldırılmasını onayladı.
Bakanlıktan gece geç saatlerde yapılan yazılı açıklamada, ''Bazı vilayetlerde, özellikle de polis ve sivillerin öldüğü, kamu binalarının zarar gördüğü Humus ve Banyas'taki olaylar Selefi grupların silahlı ayaklanmasıyla karşı karşıya kalındığını göstermektedir'' denildi.
Açıklamada, ''halkın güvenliğini bozan ve halkı korkutan bu silahlı grupların terörist faaliyetlerinin hoşgörülemeyeceği'' belirtildi ve ''silahlı ayaklanmanın her türüne son vermek ve sorumluları adalete teslim etmek için teröristlerinin nerede olurlarsa olsunlar bulunacağı ve ülkede güvenlik ve istikrarın kararlılıkla tesis edileceği'' ifade edildi.
Humus'ta motorsikletle gezmek yasaklandı
Suriye İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge çerçevesinde Humus kentinde motosikletle gezmek yasaklandı. Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, "motosikletlerin, silahlı kişilerin bozgunculuk ve vatandaşlara karşı ateş açma eylemlerinde kullanılmaları nedeniyle" İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, kent içinde motosikletle gezmek ve kente motosikletle girmek yasaklandı. Kentteki karakollardan "titizlikle uygulanması" istenen genelgeye uymayanların motosikletlerine el konulacak.
5 bin gösterici Esad gidene kadar meydandan ayrılmamaya yeminli
Aktivistler, Suriye güvenlik güçlerinin dün geceyarısı Humus'taki meydanda toplanan protestoculara göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermilerle müdahale ettiğini söylediler.
Aktivistler, Humus'taki Saat Cedide meydanında yapılan müdahalede ölü veya yaralılar olduğunu belirttiler. Ancak yaralı sayısının ne kadar olduğu, ölü bulunup bulunmadığı bilinmiyor.
Humus'ta 5 binin üzerinde gösterici dün meydana çıkarak Devlet Başkanı Beşşar Esad gidene kadar buradan ayrılmayacaklarına yemin ettiler. Hükümetse, haftalardır devam eden hükümet karşıtı protestolardan, ülkede kökten dinci bir rejim kurmak isteyen aşırı dincileri sorumlu tutuyor. Esad, ülkedeki isyanı bastırmak için ayrıca mezhep çatışması çıkacağı tehdidine başvuruyor. Öte yandan dün bir grup Suriyeli öğrenci, Facebook'ta yayımladıkları yazıda, bugünden itibaren 3 gün boyunca, protestocuların öldürülmesini protesto için derslere girmeyeceklerini duyurdular.
Kuzeydeki Banyas şehrinde de 300 kadar çocuğun, Esad'ın iktidardan ayrılması sloganıyla havaya balonlar saldıkları belirtildi. Bu arada Suriye Milli İnsan Hakları Örgütü, dün protestolarda ve hükümet karşıtı eylemcilerin cenaze törenlerinde ölenlerin sayısının 12'yi bulduğunu bildirdi. 8 kişinin Humus'ta, 4 kişininse Lazkiye ve İdlib'de olduğu belirtildi.
Humus'ta bir albay ve bir astsubay hayatını kaybetti
Suriye'nin Humus kentinde bir albay ve bir astsubayın hayatlarını kaybettikleri bildirildi.
Champress internet sitesinde yer alan haberde, "silahlı grupların Humus kentinde açtıkları ateş sonucu Albay Muhammed Abdo Haddur ve Astsubay Hassan Mehrez'in hayatlarını kaybettikleri" kaydedildi. Olayın bu sabah meydana geldiği belirtilen haberde, "Albay Haddur'un öldürüldükten sonra saldırganlar tarafından yüzünün tamamen kesildiği" öne sürüldü.