"Suriye Türkiye'yi istikrarsızlaştırabilir"

Financial Times'in dış politika başyazarı Gideon Rachman, sadece iki ay önce düşünülmez olan Suriye'ye askeri müdahalenin şimdi konuşulduğunu belirtirken, "Türkler, öfkeli olsa da dikkatli adım atmak için nedenleri var. Suriye'nin ciddi bir ordusu var ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için bazı şeyler yapıbilir, özellikle PKK ve Kürt ayaklamasını destekleyerek" yorumunu yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Suriye'nin Türkiye'yi istikrarsızlaştıracak şeyler yapabileceği için Türklerin, Suriye'ye öfkeli olsa da dikkatli hareket etmek için nedenlerinin bulunduğu yorumları yapılıyor.

Financial Times'in dış politika başyazarı Gideon Rachman, iki ay önce düşünülmez olan Suriye'ye bir askeri müdahalenin şimdi konuşulduğuna işaret ederken, "Türkler, öfkeli olsa da dikkatli adım atmak için nedenleri var. Suriye'nin ciddi bir ordusu var ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için bazı şeyler yapabilir, özellikle PKK ve Kürt ayaklamasını destekleyerek" iddiasını dile getirdi.

Gideon Rachman, "Suriye'ye dış müdahale mi" başlığını taşıyan yazısında "Sadece iki ay önce Suriye'ye askeri müdahale düşünülmez gibi görülüyordu. Ancak şimdi önemli kişiler, bunu düşünüyor ve hakkında konuşuyor" ifadelerini kullandı. Rachman şöyle devam etti:
"Sivilleri korumak amacıyla 'insani bölgeler'in kurulmasından en son söz eden Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe oldu. Bu, çok sınırlı bir fikir olarak geliyor, Ancak Çinliler ve Ruslar anımsatacağı gibi, Libya savaşı, sivilleri korumaya yönelik sınırlı bir müdahale olarak başlamış ve rejim değişikliğine dönüştü."
 

Suriye'ye müdehale konusunda "en aktif düşünen ülke Türkiye"

"Suriye krizi de, birbiriyle pek yakın görünmeyen insanları bir araya getiriyor" diyen Rachman, "Fransa'nın yanı sıra, Suriye'ye müdahale konusunda en aktif düşünen ülke Türkiye'dir. Ancak Erdoğan hükümeti, Fransız hükümetini hiç sevmiyor ve Fransa'nın Libya'ya müdahalesinin gerisindeki nedenlerin pek de temiz olmadığını ima etmişti" diye yazdı.

"Türkler güvenlik bölgelerini ciddi olarak değerlendiriyor"

Buna karşın, "Esad rejiminin giderek daha dehşet verici davranışının Türkiye'yi, Suriye konusunda giderek daha militan bir pozisyonuna itti" yorumunu yapan Rachman, Başbakan Erdoğan için şu iddiaları dile getirdi:
"Erdoğan'ın pozisyonu, sık sık olduğu gibi, şahsi ihanet hissiyatı ve kendi duygusal karakterinden etkileniyor. Türk lideri bir zamanlar Esad ile dostluğunu geliştirmek için büyük bir çaba gösterdi ve kendisiyle tatile bile çıktı. Şimdi Erdoğan, Esad'ı Hitler'e benzetiyor. Özel sohbetlerde Türkler, Türk kuvvetlerinin Suriye'nin içine girmelerini içererek, insani güvenlik bölgelerinin oluşturulması konusunun ciddi olarak değerlendirildiğini söylüyorlar."

FT yazarı, Arap Birliği'nin Esad'a karşı tavır almasından sonra yabancı müdahalenin kolaylaştığı görüşünü de dile getirirken, "Ancak, baskılardaki net artışa rağmen, Suriye'ye yabancı müdahalenin hala bir miktar uzak olduğunu düşünüyorum. Türkler, öfkeli olsa da dikkatli adım atmak için nedenleri var. Suriye'nin ciddi bir ordusu var ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak için bazı şeyler yapabilir, özellikle PKK ve Kürt ayaklamasını destekleyerek."

Yazının sonu bölümünde de Rusya ve Çin'in muhalefeti nedeniyle Suriye'ye bir uluslararası müdahaleye kuvertür verecek bir BM Güvenlik Konseyi kararının çıkmasının pek mümkün görünmediği de vurgulandı.