Suriye ordusu, muhaliflerle çatışıyor
Suriye ordusu, iktidar karşıtı gösterilerin merkezi Dera'da kontrolü sağlamak için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Tank ve zırhlı araçların desteğinde kente giren askerler muhaliflerle çatıştı.
cumhuriyet.com.trSuriye'de haftalardır süren gösterilerin fitilinin ateşlendiği kent olan Dera'daki görgü tanıkları, 3 binden fazla güvenlik görevlisinin girdiği şehirdeki gösterilerde bugün en az 25 kişinin öldüğünü bildirdi.
İnsan hakları eylemcileri, uluslararası haber ajanslarına telefonla yaptıkları açıklamada, olaylarda hayatını kaybedenlerin cesetlerinin sokaklarda yattığını söyledi.
Reuters'ın haberine göre, Suriye, ülkenin güneyinde protestoların yapıldığı sınır kenti Dera'ya tankların konuşlandırılmasının ardından, güvenlik önlemi olarak Ürdün'le kapılarını kapattı. Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib'deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı.
Ceble'de ölenlerin sayısı 13'e yükseldi
Suriye güvenlik güçlerinin dün Lazkiye yakınlarındaki Ceble'de açtığı ateşte ölenlerin sayısı 13'e çıktı. Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, ülkenin kuzeybatısındaki sahil kasabası Ceble'de ölü sayısının yükseldiğini açıkladı. Güvenlik güçleri ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı silahlı kişiler yönetim karşıtı protestoların ardından dün kasabanın Sünni kesimine konuşlanmış göstericilere müdahale etmişti.
Güvenlik güçlerinin dünkü müdahalesinde çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtilmişti. Suriye'de gösterilerin başladığı 5 haftadır güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölenlerin sayısının 300'ü aştığı bildiriliyor.
Güvenlik güçleri güçleri zırhlı araçların desteğiyle Dera'ya girdi
Suriye'nin güneyindeki Dera kentine bu sabah zırhlı araçlar desteğinde güvenlik güçlerinin girdiği ve kentten silah seslerinin gelmeye devam ettiği bildirildi. Eylemciler, telefonla yaptıkları açıklamada, tank ve zırhlı araç desteğindeki yüzlerce güvenlik gücünün kente girdiğini, her yöne ateş açtığını ve kendilerini koruyan zırhlıların arkasından ilerlediğini belirtti.
Suriye rejimine muhalif hareketin doğduğu ve şimdiye dek çok sayıda kişinin öldüğü kentin sakinleri, Dera'da elektriklerin kesik olduğunu ve telefonla iletişimin pek mümkün olmadığını kaydetti. Dera'da dünkü olaylarda ölenlerin cenazelerinin toprağa verildiği törenlere binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninden sonraki gösteriye güvenlik güçlerinin müdahale etmediği belirtildi. Eylemde, göstericiler Suriye bayrakları ve ''anayasanın 8. maddesinin kaldırılmasıyla'' ilgili mesajların yer aldığı pankartlar taşıdı. Yas dolayısıyla esnafın dükkanlarını açmadığı görüldü.
Şam'da da operasyon var
Kamuflaj üniformalı ve yüzleri maskeli askerlerin Ceble ve Şam'ın Duma semtinde de operasyon başlattığı bildiriliyor. İnsan hakları eylemcileri Reuters haber ajansına, Duma'da da sivillere ateş açıldığını söyledi.
Son olarak dün Ceble kentinde yaşanan çatışmalarda dört kişi daha yaşamını yitirmişti.Eylemciler geçen ay siyasi reform talebiyle başlattıkları protestolarda şimdi Esad'ın görevden ayrılmasını istiyor.
Deraa'daki eylemcilerden Abdullah el Hariri, AFP ajansına her yöne ateş açıldığını söyledi. "Elektrikler kesik, telefonla haberleşmek neredeyse imkansız" dedi. Medyanın sıkı şekilde denetlendiği ülkede, yabancı gazetecilerin bölgeye girişine de izin verilmiyor.
BBC'nin Lübnan'daki muhabiri Owen Bennett-Jones, tankların devreye girdiği doğrulanırsa, bunun hükümetin tepkisinde yeni bir aşamaya girildiğine işaret edeceğini belirtiyor. Şimdiye dek protestoların en şiddetli olduğu, en çok can kaybının yaşandığı Deraa'da iki milletvekili ve bir din görevlisi ölümlere tepki göstererek görevlerinden istifa etmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ise Suriye'de yaşananlar hakkında bir BM soruşturması açılması çağrısında bulundu. Beşar Esad, göstericilerin talepleri doğrultusunda Perşembe günü 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hali kaldırmıştı. Esad ayrıca, devlet güvenlik mahkemelerini feshetmiş ve barışçıl gösterilere izin verileceğini açıklamıştı.
BM İnsan Hakları Temsilcisi, güvenlik güçlerinin kontrol altına alınmasını istedi
BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, Suriye'den güvenlik güçlerini kontrol altına alması ve hafta sonu 100'den fazla protestocunun öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. Pillay, Suriye'de şiddetin artmasını kınayarak, insan hakları savunucuları ve siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
BM yetkilisi, yaptığı yazılı açıklamada, "ilk adımın şiddet kullanımının derhal durdurulması olduğunu, daha sonra aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu belirtilen ölümlerle ilgili tam ve bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini" kaydetti. Suriye'de düzenlenen yönetim karşıtı protestolarda cuma gününden bu yana 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
ABD yaptrım planlıyor
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Suriyeli yetkililerle ilgili olarak yaptırımlar dahil, birçok seçeneğinin üzerinde durduğu bildirildi.
Amerikalı bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye'de muhalefet gösterilerinin yönetim tarafından şiddetle bastırılmasını durdurmak için üst düzey yetkililere yaptırımlar uygulama dahil, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hükümetine karşı çeşitli seçenekleri düşündüklerini söyledi.
Yetkili, mal varlıklarının dondurulması ve ABD'de iş anlaşmalarının yasaklanması gibi önlemlerin, Şam yönetimine karşı alınabilecek önlemler arasında olduğunu ifade etti.
Yetkili, olası yaptırımların ne zaman uygulanacağı hakkında ise bilgi vermekten kaçındı.