Süperpak’ta 6 ay dayandılar, kazandılar
İşverenin 33 ülkede 44 işletmesi var. Merkez Viyana’da, 16 yıllık çalışan ortalama 24 bin Avro maaş alırken, Türkiye’de, İzmir’in ilçesi Torbalı’daki, Karaman’daki ve Gaziantep’teki fabrikalarda 20 Haziran’da başlayan grev aylarca sürdü. İşçiler 350 TL zam alabilmek için direndi. 300 TL’ye imza attılar. Üç fabrikada toplam 240 işçi var. Süperpak’ta 240 işçi 20 Haziran’dan beri grevde idi. Yazı dizisi başladığında grev bitti. İstediklerini aldılar.
Hilal KöseYazarımız Ataol Behramoğlu ile ziyaretimizde grev sürüyordu. İşçilerde hem umut hem de grev yorgunluğu göze çarpıyordu. Sohbetimizden kalanlar aşağıdaki satırlarda...
Fotoğraflar: Vedat Arık
Mayr-Melnhof Packaging Şirketine ait Süperpak işçileri, 2012’den beri toplu sözleşmeli. Selüloz İş Sendikası üyesi işçiler, ilk kez bu kadar uzun süreli grev yapıyor. 20 Haziran’da başlayan grevin 186. gününde, geçen Cumartesi 3 yıllık sözleşmelerini imzaladılar. İlk yıl 280 TL, ikinci yılın ilk altı ayı da 300 TL zam alacaklar. Enflasyon oranına göre, maaşlarda erime olursa, zararı işveren karşılayacak. Selüloz İş Sendikası Uzmanı Aykut Günel, “Çok uzun süreli grev oldu. Antep’teki işçiler grevi kırmıştı yaklaşık iki ay önce. İçeri girdikten bir hafta sonra da sendikadan istifa ettiler. Bu sözleşmeden yararlanamayacaklar. Yeni örgütlenen bir yer olması ve bölge itibariyle grevi dört ay bile götürmüş olmaları çok önemli” diyor. İşverenin ilk üç ay işçilerle hiç görüşmediğine, etik olmayan yollarla grevi kırmaya çalıştığına dikkat çekiyor: “Sıfır zam dayatmasına karşı işçiler iş bırakmıştı. Grevin 92. gününde ilk görüşmeyi yaptık. Anlaşmadan iki gün önce, Avusturya’dan, 30 ülkenin sorumlusu olan bölge direktörü geldi. Mevcut koşullara göre iyi bir anlaşma oldu.” İşçiler de Ocak ayı başında işbaşı yapacaklar: “Grevin bu kadar uzun süreceğini tahmin etmemiştik. Hepimiz son güne kadar dişimizle tırnağımızla işimizi severek çalıştık. Onlarsa sendikayı bitirmeye çalıştılar. Anlaşma olmasına memnun olduk” diyorlar.
Sendikanın faydaları...
Kenetlendik
Hep bizi kötülediler
Murat Gür : 5 yıldır burdayım. Eşim de evde, çalıştığı yer kapandı. Grevin uzun sürmesi strese neden oluyordu. O sıkıntı eve de yansıyor. Ödemeler yaklaşıyor, kara kara düşünüyorsun... Antep, içeriye girer diye hiç düşünmezdik. ‘Biz kale gibiyiz, yeter ki siz dimdik durun’ diyorlardı ilk başta.
Pes etmek yok
Barbaros Hasçelik: 7 senedir burdayım.Grev bir hafta sürer diye düşünüyorduk. İşler iyi gidiyordu. Biz hep işimizi severek yaptık, dedikleri her şeye tamam dedik. Grev çadırına 3 ay geldik gittik. Sonra nöbet sistemine geçtik. Kirada olan var, dört beş kredisi olan var. Ben de yeni kredi çekmiştim. Pes etmek yok.
<haber-yatay:1180093,1180729,1182163,1183196,1179895,1181145,1182224,1183196>