Suikast girişimi davası olaylı başladı: Araçtan inmek istemeyen sanıklar kucakta taşındı
Darbe suçundan yargılanan Astsubay Gökhan Güçlü'nün dün, üzerinde kahraman anlamına gelen 'hero', altında da İngilizce Kahramanlar ölümsüzdür' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesi protesto edildi. Marmaris'teki protestocu grup, sanıkların geçirildiği alana İngilizce hain anlamındaki 'Traitor' yazılı tişörtleri temsili dar ağacına astı.
DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Sanık askerlerden Astsubay Gökhan Güçlü'nün dün, üzerinde kahraman anlamına gelen 'hero', altında da İngilizce Kahramanlar ölümsüzdür' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesi vatandaşlar tarafından bugün protesto edildi. Protestocu grup, sanıkların geçirildiği alana İngilizce hain anlamındaki 'Traitor' yazılı tişörtleri temsili dar ağacına astı.
Geçen 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerininin de aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Dünkü duruşmada Muğla Sıtkı Koçman Adli Tıp Ana Bilimdalı Başkanı Yasemin Balcı, 15 Temmuz gecesi şehit olan polis memurları Nedip Cengiz Eker ve Mehmet Çetin'in ölümüyle ilgili bilirkişi uzmanı olarak ifade verdiği sırada sert tartışmalar yaşandı. Tutuklu darbeci askerler, Adli Tıp Uzmanı Yasemin Balcı'ya, şehit polislerin adli tıp raporlarına yönelik sorular sormalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları müdahale etti.
SANIKLARDAN ERDOĞAN'IN AVUKATLARINA HAKARET VE TEHDİT
Bu duruma sanık askerler ayağa kalkıp tepki gösterdi. Sanık askerler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarına yönelik olarak "Havlamayın", "Kapa çeneni", "Delikanlıysan dışarıda karşılaşalım", "Delikanlıysan dışarıya gel" sözleriyle tehdit etti. Avukatlar ise, tehditlerin zapta geçirilmesini talep edip, "Gerçeklerden korkuyorsunuz" dedi. Gerginliğin artması üzerine Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı bugüne erteledi.
'KAHRAMAN'A, 'HAİN' TİŞÖRTÜYLE YANIT
Dünkü duruşmaya tutuklu sanık MAK timi askerlerinden Gökhan Güçlü'nün üzerinde 'kahraman' anlamına gelen kelimenin İngilizcesi 'hero', altında da yine İngilizce 'Kahramanlar ölümsüzdür' yazılı tişörtle gelmesi, büyük tartışma yarattı. Ceza ve Tekif Evleri Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlattı. 15 Temmuz'un yıldönümü öncesinde Gökhan Güçlü'nün bu yazıyla duruşmaya katılmasına vatandaşlardan da tepki gecikmedi. Duruşmanın yapıldığı salonun yanında toplanan çok sayıda vatandaş, sanıkların geçirildiği alana İngilizce 'hain' anlamındaki 'Traitor' yazılı tişörtleri temsili darağacına astı. Sanık Gökhan Güçlü'nün üzeri kırmızı şeritle çizilmiş fotoğrafının da bulunduğu pankarta 'Katillerden kahraman olmaz' yazıldı. Protestocular, ellerindeki pankartlar ve Türk bayraklarıyla tepkilerini gösterdi.
BU KEZ YAZISIZ TİŞÖRTLE GELDİ
Sanık Gökhan Güçlü'nün üzerinde bu kez yazısız düz bordo bir tişört vardı. Tutuklu askerlerden bazıları cezaevinin garajında araçtan inmeyerek, duruşma salonuna girmek istemedi. Sanıklarla jandarma arasında arbede yaşandı. Jandarma görevlileri tutuklu askerleri karga tulumba taşıyarak, duruşma salonuna soktu. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yaptığı konuşmaların yanı sıra, Başbakan Binali Yıldırım'ın da "Tankın gücü halkın gücünü yenemez" başlıklı konuşması dinletildi, 'Türkiyem' şarkısı çalındı.
SANIKLAR ARAÇTAN İNMEK İSTEMEDİ
15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimine ilişkin 44’ü tutuklu 47 sanıklı davada üçüncü duruşmanın 2’nci celsesi başladı. Araçtan inmemek için direnen sanıklar karga tulumba taşındı. Cezaevi aracı tarafından duruşmanın yapılacağı salona getirilen sanıklar, duruşma salonuna girişte yaşanan sıkışıklık ve araçların hareket galibiyetinin azalması nedeniyle 30 metrelik yolu yaya olarak götürülmek istendi. Sanıklar bu sırada araçtan inmek istemediler. Alınan güvenlik tedbiri sonrası sanıklar araçlarından tek tek indirilerek salona götürüldü. Sanıklar jandarma eşliğinde duruşma salonuna götürülürken bazıları zorluk çıkardı ve direndi. Direnen sanıklar jandarma ekipleri tarafından karga tulumba salona taşındı.
JANDARMAYA ZORLUK ÇIKARDILAR
Sanıklardan eski Özel Kuvvetler personeli Üsteğmen Enes Yılmaz ve eski Yüzbaşı Haldun Gülmez duruşma salonuna gitmekte ısrar ettiler. Sanıklar jandarma ekiplerine zorluk çıkartması üzerine bacakları yerden kesilerek duruşma salonuna taşındılar. Yine bazı sanıklar duruşma salonuna gitmemek için jandarma ekiplerine zorluk çıkarttı.
GÖKHAN GÜÇLÜ KIRMIZI TİŞÖRT İLE ÇIKTI
Dün yapılan duruşmaya üzerinde ‘Hero’ yazılı tişört ile çıkan sanıklardan Gökhan Güçlü öğleden sonra yapılan duruşmaya katılmamıştı. Sanık Güçlü’nün bugünkü duruşmaya ise üzerinde yazı bulunmayan kırmızı bir tişörtle geldiği görüldü.
İŞKENCE YAPILDIĞINI İDDİA ETTİLER
Duruşma öncesinde cezaevi ring aracından inmek istemeyen ve görevli jandarma ekiplerine direnen sanıklar duruşma başladıktan sonra söz istedi. Sanıklar kendilerine işkence yapıldığını öne sürdü. Bu arada sanıkların yakınları da güvenlik gerekçesiyle salona alınmadı.
MAHKEME BAŞKANI'NDAN SERT ÇIKIŞ
Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ise işkence iddialarıyla ilgili olarak yetkili mercinin kendileri olmadığını, gerekli yerlere şikayette bulunabileceklerini söyledi. Bu sırada suikast girişimi sırasında helikopterdeki makinalı tüfeği kullandığı sırada yaralanan üzerinden de Fethullah Gülen'e ait şifreli dua çıktığı iddia edilen Haldun Gülmez, zor kullanıldığını söyledi. Konuşmaya devam eden sanık mahkeme Başkanı, Gülmez'i duruşma salonundan atıldı. Sanıklardan İsmail Yiğit, sarf ettiği sözler nedeniyle salondan çıkartıldı.
Sanıklardan Tuğgeneral Gökhan Şahin Sözmezateş ise benzer iddialarda bulununca, Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sert çıktı. Baştoğ, "Ağır bir yükün altındayız. Adil bir karar vermek istiyoruz. Adil karar vermemiz için de bize yardımcı olmanız lazım. Burası duruşma salonu, ağır davada bu tür şeylerin yaşanması beklenen şeyler, bu beklenenin üzerine geçti. Burası duruşma salonu arena değil. Biz de bostan korkuluğu değiliz. Arenaya çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Gerekli disiplin uyarılarını yapacağım. Varsa sözünüz talebiniz dile getirirsiniz. Bunu değerlendiririz, itirazınız varsa yaparsınız. Oturduğunuz yerden laf atılması kolay görünüyor ama söz isteyip konuşun" dedi.
SANIK REDDİ HAKİM TABELİNDE BULUNDU
Duruşmanın bu bölümünde söz alan Gökhan Şahin Sönmezateş, duruşma salona getirildikleri sırada ailelerine yönelik hakaret duyduklarını ileri sürdü. Duruşmadan vareste tutulmasını istedi. Sanık askerlerden Muhammed Burak İpek de söz alıp, duruşmada yaşananlardan dolayı reddi hakim talebinde bulundu. Ancak sözlerini sürdürmesi üzerine duruşmadan atılan sanık İpek, mahkemeye yönelik sözlerini sürdürdü. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, "Çık dışarı, densizlik etme, terbiyesizlik yapma" sözleriyle sert yanıt verdi.
SANIKLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Duruşmaya 10 dakika ara veren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, ardından Cumhuriyet Savcısı'nın görüşünü sordu. Cumhuriyet Savcısı, reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi. Ayrıca duruşmanın disiplini bozanlar hakkında disiplin hapsi verilmesini, yasal işlemlerin yapılmasını istedi.
Ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, reddi hakim talebini, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle reddetti. Ayrıca dosyanın geldiği aşama ve delil değerlendirmesiyle ilgili yapılacak işlemler nedeniyle sanıkların duruşmada vareste tutulması taleplerini de yine reddetti.
DURUŞMADAN ATILDILAR
Buna itirazda bulunan Gökhan Şahin Sönmezateş, Abdullah Gülerdem, Zekeriya Kuzu, duruşmadan atıldı. Sanık Ünsal Coşkun ise revire çıkmak istediğini söyledi. Bu yönde sanıkların itirazlarını arttırması üzerine bir kez daha duruşmaya ara verildi.
İŞKENCE İDDİALARI AİHM İÇİN
Duruşmaya verilen arada değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, "Bu tür dosyalar, sanıkların profili tahmin ettiğimiz gibi. Dosyada gerilim, karara yaklaştıkça artıyor. Baştan itibaren mümkün olduğu ölçüde haklarını sonuna kadara kullanan strateji izliyorlar. Karar duruşması yaklaştığı için bu hakkın kötüye kullanımı var. Gerilim çıkarmak için de duruşmayı yapılamaz hale getirme çabalarını yoğunlaştırdıklarını görüyoruz. 'Kahraman' yazılı tişörtle gelmeleri, dün ve bugünkü olayları fitilledi. 15 Temmuz yaklaştığı sırada sanıkların bu girişimi, tarafımızdan tepki görmüştür. Sabahki eylemde dünkü gerilimin izlerini görmek mümkün. Sanıklar bilinçli olarak eylemlerini arttırdıklarını düşünüyoruz" dedi.
AİHM İÇİN DAYANAK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR
Hüseyin Aydın, ayrıca sanıkların işkence gördüklerine yönelik iddiaları ve zorla getiriliyormuş gibi görüntü vermeleriyle ilgili olarak da, "Yargılamanın başından beri işkence iddialarını sistematik olarak dile getiriyorlar. Duruşmalarda tutanağa geçirtmeye çabalıyorlar. Bu Türkiye'de yargılama bittikten sonra AİHM'e yapacakları başvurular için esas olarak gündeme getiriyorlar. AİHM için dayanak oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.
12 SANIK REVİRE SEVK EDİLDİ
Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi davasında sanıklardan 12’si hasta olduğunu gerekçe göstererek revire giderken, 11 sanık da mahkeme tarafından salondan çıkarıldı. Öğleden sonraki celse saat 14.45’de başlarken, mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ ikinci ara kararda talep edilen tanıklar, müzekkereler, HTS kayıtları, 112 ve 155 kayıtları ile Dalaman Hava Meydan Komutanlığından 15-16 Temmuz gecelerine ait görüntü kayıtlarının geldiğini açıkladı. Duruşmanın sabahki bölümünde yaşanan gerginlikler sonrası mahkeme tarafından 10 sanık duruşma salonundan çıkarılmış, bir sanık da revire gönderilmişti. Öğleden sonra başlayan duruşmaya ise 12 sanığın revire sevk edildiği, 11 sanığın ise duruşma salonundan çıkarıldığı açıklandı.
’KAKAO TALK’ PROGRAMINDAN 26 MESAJ ATMIŞ
Mahkeme, Marmaris’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast için gelen Özel Kuvvetlerin başındaki eski Binbaşı Şükrü Seymen’in cep telefonu kayıtlarının detaylı incelenmesini talep etmişti. Şükrü Seymen’in cep telefonunda ’Kakao Talk’ programı olduğu, bu programdan 15 Temmuz sabahı üç kişiyle 26 defa Rusça mesajlaştığı ve mesajların daha sonra silindiği ortaya çıktı. Şükrü Seymen’in, suikast timinin başındaki eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve Özel Kuvvetler’de görevli eski Üsteğmen Murat Köse ile yaptığı yazışmalardan bazılarını mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ duruşma salonunda okudu. Mesajlarda Rusça, "Konuştuklarına söyle boşboğazlık etmesinler. Benzini nereden alacağız. Kimseye söyleme" yazdığı ortaya çıktı.
DOSYA 220 BİN SAYFA
Mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ, "Dava dosyası 220 bin sayfaya ulaştı. 112 Çağrı Merkezi ve 155 kayıtlarının dökümü, görüntü dökümlerinin çözümü ve tanık ifadelerinden oluşuyor. 220 bin sayfadan oluşan dosyanın maliyeti 19 bin lirayı geçiyor. O yüzden her koğuşa bir dosya gönderdik" dedi.
Mahkeme tarafından 15 Temmuz gecesi Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’ndaki kamera kayıtları da istendi. Kayıtlarda Cumhurbaşkanı ve birçok kişinin bulunduğu helikopterin gece saat 01.30’da meydana indiği, helikopterden inenlerin 01.35 sırasında uçağa bindiği açıklandı.
BAŞBAKAN "HERO" TİŞÖRTÜ AÇIKLAMASI
Davanın görüldüğü sıralarda Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhurbaşkanı'na suikast" davasında darbe sanığının "Hero" yazılı tişört giymesi hakkında açıklamada bulundu. Yaşanan gerginliği değerlendiren Yıldırım "Bu suçun itirafıdır, milletin öfkesini kabartan tutumdur; içeri nasıl sokulduğunu Adalet Bakanlığı araştırıyor. Failleri ortaya çıkarılacaktır. Cumhurbaşkanı'nı öldürmeye giden bir alçağın üstünde "kahraman" yazması kabul edilemez, cezaevleri gerekli tedbirleri alacaktır, bir daha böyle görüntüler olmayacaktır" açıklamasında bulundu.