Su örneklerinde antibiyotiğe dayanıklı bakteriler

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki içme ve kullanım suyundan alınan örneklerde antibiyotiklere dayanıklı bakteriye rastlandı.

cumhuriyet.com.tr

Yeni Delhi'nin iç kesiminden içme suyu kaynaklarıyla caddelerden toplanmıs suların da bulunduğu 200 su örneğini geçen yıl sonbaharda analiz eden İngiltere'nin Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacılar, su örneklerinde antibiyotiklere dirençli NDM-1 bakterisi belirledi. Araştırmacılar, analiz ettikleri su örneklerinde, aralarında dizanteri ve koleraya yol açan bakterilerin de bulunduğu 11 değişik bakteride NDM-1 bakterisi genine rastlandığına işaret etti.

AB tarafından finanse edilen ve İngiltere'nin saygın tıp dergilerinden Lancet Infectios Diseases'in internet sitesinde bugün yayınlanan araştırmada, Yeni Delhi'deki içme suyu örneklerinden ikisi ile caddelerden toplanan su örneklerinin 51'inde, NDM-1 bakterisinin yanı sıra, antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin oluşmasına neden olan genin de bulunduğu belirtildi. Uzmanlar, araştırmanın sadece az sayıdaki, toksik ve pahalı antibiyotiklerle tedavi edilebilen NDM-1 bakterisinin yayıldığına ve tüm dünyaya yayılma potansiyeli taşıdığına ilişkin en son kanıt olduğuna dikkati çekti.

İlk kez 2008 yılında Hindistan'da görülen NDM-1 bakterisi, aralarında ABD, Avustralya, İngiltere, Kanda ve İsveç'in de bulunduğu başka ülkelerde de ortaya çıkmıştı. Virüs nedeniyle hastalanan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar, virüsten etkilenenlerin büyük bir kısmının, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkeleri ziyaret etmiş veya bu ülkelerde tıbbi operasyon geçirmiş kişiler olduğunu göstermişti.

Araştırmayı yayınlayan yazı heyetindeki bilimadamları arasında yeralan, Cardiff Üniversitesi araştırmacılarından Mark Toleman, NDM-1 bakterisinin Yeni Delhi'deki su kaynaklarından yayıldığının bilindiğini, ancak uzmanların bu bakteri nedeniyle şu ana kadar kaç kişinin hastalandığını bilmediklerini belirtti. Toleman, antibiyotiklere dayanıklı bakteri oluşmasına yolaçan genin, şu an Yeni Delhi'de 500 bin kişinin bağırsaklarında doğal olarak bulunan bakteriler arasında mevcut olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Araştırmanın yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklamada bulunan, İngiltere'deki, Hijyenik Koruma Ajansı Başkanı David Heymann, ''Bu gelecekte karşımıza çıkacak bir sorun değil... İnsanlar bugün tedavi edilemeyen enfeksiyonlar sonucu ölüyor'' dedi.