"Şu anda kadro tahsisi 30 bin"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teklifle 30 bin kadro tahsis edildiğini, bunun 20 bininin normal atama, 10 bininin ise ''kıdemli başpolis'' ve ''başpolis'' için olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, 25 bin yeni öğretmen ile 30 bin polis kadrosu ihdasını düzenleyen kanun teklifinin birinci bölümü üzerinde soruları yanıtladı.

Polisi eğitimini baştan sona gözden geçirdiklerini ifade eden Atalay, özellikle insan haklarıyla, hukuk ile ile ilgili eğitimi oldukça ağırlıklı hale getirdiklerini belirtti. Atalay, polisin yaklaşık yüzde 50'sinin her yıl hizmet içi eğitimden geçtiğini söyledi.

Polis memurlarının rahat şartlarda çalışmaları için çok çaba sarf ettiklerini belirten Atalay, ''Aslında şu anda kadro tahsisi 30 bin. 20 bini normal atama için, 10 bini de 'kıdemli başpolis' ve 'başpolis' için. Bugünkü teklifle 30 bin kadro tahsis edilecek'' dedi.

Atalay, ilçe olup jandarma bölgesi olan yer olmadığını, ilçelerin tamamının polis teşkilatına kavuştuğunu bildirdi.

Özel güvenliğin sorunlu bir alan olduğunu belirten Atalay, alt komisyonda da bu konu üzerinde çalışıldığını kaydetti. Özel güvenlik sertifikası alanların sayısının çok yüksek, istihdam sayısının ise çok düşük olduğunu dile getiren Atalay, 50-60 bin kişi bu alanda çalışıyor ancak 300 binin üzerinde sertifika alan olduğunu söyledi. Atalay, özel güvenlik ile ilgili mevzuatının yenilenmesi için çalıştıklarını bildirdi.

Suça itilen çocuklarla ilgili teklifin bugün Meclis Başkanlığına sunulduğunu anımsatan Atalay, ''Yüce Meclisin kararı ama bizim planımız, bu yasa tatilden önce çıkarılabilirse memnun olacağız'' dedi.

Teklifin birinci bölümü üzerinde konuşan MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, 30 binin yanında 50 bin daha polise daha ihtiyaç olduğunu söyledi. Kanun teklifini ''içi boş'' olarak niteleyen Özdemir, "polisin sorunu özlük hakları ve çalışma şartlarında'' diye konuştu. Özdemir, Emniyet Genel Müdürlüğünün ''müsteşarlık'' olarak yapılandırılması gerektiğini savundu.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız da teklifin ''seçimlere yönelik'' olduğunu ileri sürdü.

Konuşmaların ardından birleşime ara verildi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, aradan sonra komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine, birleşimi 15 Haziran Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.