Strauss-Kahn tutuklandı
Bir otel görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yaklaşık 30 saat gözaltında tutulan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn hakim karşına çıkarıldı. Avukatları Strauss-Kahn'ın o saatte otelde olmadığını kanıtlamaya çalıştı fakat IMF Başkan tutuklandı.
cumhuriyet.com.trCinsel taciz iddiasıyla New York'ta gözaltına alınan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ABD'nin New York kentinde ilk kez hakim önüne çıktı.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın avukatlarının, taciz iddiasının olduğu saatlerde müvekkillerinin, kızıyla birlikte öğle yemeği yediğine ilişkin kanıtı mahkemeye sunduğu bildirildi.
İddia makamı, IMF Başkanının tutukluluk halinin devamını isterken, savunma kefalet ücreti olarak 1 milyon dolar önerdi.
Hakim ise, savunmanın talebini reddetti ve Dominique Strauss-Kahn'ın bir sonraki duruşmaya kadar cezaevine gönderilmesi talimatı verdi. Bir sonraki duruşmanın tarihi de 20 Mayıs olarak belirlendi.
Dominique Strauss-Kahn'ın avukatı, müvekkilinin hakkındaki suçlamaları reddettiğini açıkladı.
Strauss-Kahn'ın hakkında 7 suçlama bulunduğu ve bu suçlamaların cezasının toplam 74 yıl 3 ay hapsi bulabileceği bildirildi.
Muhtemel adaylar arasında, Kemal Derviş var
Cinsel taciz iddiasıyla New York'ta tutuklanan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın görevi bırakmak zorunda kalması halinde IMF başkanlığına gelebilecek muhtemel adaylar arasında, Kemal Derviş de bulunuyor.
Reuters'ın haberinde, Strauss-Kahn'ın başkanlığı bırakmak zorunda kalması ya da görevden alınması durumunda muhtemel adaylar sıralanırken, Kemal Derviş'in adı ilk sırada yer aldı.
Brookings Enstitüsü'nde Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı olan Kemal Derviş'in ardından Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın başkanlığı yüksek olasılıklı görülüyor. Lagarde Başkan olursa IMF'nin başına geçen ilk kadın olacak.
Lagarde, 2009 yılında Financial Times'ın yaptığı ankette, Avrupa'daki en iyi Maliye Bakanı seçilmişti.
Küresel mali çevrelerde saygın bir yeri olan Güney Afrikalı Trevor Maniel de muhtemel adaylar arasında gösteriliyor.
1996'dan 2009'a kadar ülkesinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Manuel, uzun zamandır IMF ya da Dünya Bankası başkanlığı için muhtemel aday olarak anılıyor.
IMF'de 2003 ila 2006 yıllarında idari müdür yardımcısı olarak görev yapan Meksikalı ekonomist Agustin Carstens'in de bulunduğu Reuters'ın muhtemel adaylar listesinde, Cartens'in yanı sıra Hindistan Başbakanı Manmohan Sing'in ekonomi danışmanı Montek Singh Ahluvlia da yer alıyor.
Ahluvlia, ülkesinde 1980'lerin ortalarında yapılan ekonomik reformların mimarlarındandı.
IMF'de 1994'ten 2001'e kadar birinci idari müdür yardımcısı olarak görev yapan Zambiya doğumlu Stanley Fischer'ın da adı kurumu iyi bilen biri olarak muhtemel adaylar arasında geçiyor.
Dünyaca tanınan bir ekonomist olan, Amerikan ve İsrail pasaportları taşıyan Fischer, 2005'ten bu yana İsrail Merkez Bankasının başında bulunuyor.
Almanya'dan Peer Steinbrueck ve Axel Weber'in adının geçtiği muhtemel başkanlar arasında İngiltere'nin eski Başbakanı ve Maliye Bakanı Gordon Brown da yer alıyor.
Bir taciz iddiası daha
Fransa'da gazeteci yazar Tristane Banonaki, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn tarafından 2002 yılında cinsel tacize uğradığını iddia etti. Kadın gazetecinin avukatı David Koubbi, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, IMF Başkanı aleyhinde dava açmayı değerlendirdiklerini söyledi. Fransız avukat, ''bu konuyu müvekkilimle birlikte gözden geçiriyoruz'' dedi.
31 yaşındaki gazeteci Tristane Banonaki'nin, cinsel taciz iddiasını 2007 yılında katıldığı bir televizyon programında da dile getirdiği belirtildi. Fransız avukat, Tristane'ın, daha önce Strauss-Kahn'ın aleyhine dava açmaması için, Sosyalist Parti bölge konseyi üyesi olan annesi tarafından ikna edildiğini kaydetti. Bu arada, Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesi, nisan ayı sonunda yapılan bir mülakatta IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ''en zayıf noktalarından biri olarak kadınlarla ilişkisini'' gösterdiğini yazdı.
Liberation, muhabirlerinin, ''cumhurbaşkanlığı için aday olmanız halinde en büyük dezavantajınız nedir'' şeklindeki sorusuna IMF Başkanının ''Para, kadınlar ve Musevi olmam'' şeklinde yanıtladığını duyurdu. Strauss-Kahn'ın, ''Evet kadınları seviyorum ne olmuş yani'' diyerek yine aynı soruya ilişkin görüşlerini aktardığı belirtildi. Gazetenin haberinde IMF Başkanı'nın, yine aynı gazetecilerle kayıt dışı yaptığı sohbette, kendisine 500 bin veya 1 milyon avro vaat edilen bir kadının, park yerinde tecavüze uğradığını iddia ederek bir komplo içinde yer almasına ilişkin bir senaryoyu dile getirdiği ifade edildi.
Öte yandan; kendisine yönelik cinsel saldırı suçlaması karşısında Strauss-Kahn'ın diplomatik dokunulmazlığı bulunmadığı bildirildi.
'Kelepçeli görüntüler ''küçük düşürücü'''
Fransa'da muhalefetteki Sosyalist Parti, cinsel taciz iddiasıyla New York'ta gözaltına alınan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın kelepçeli görüntülerine sert tepki gösterdi.
Sosyalist Parti Genel Sekreteri Martine Aubry, basına yaptığı açıklamada, kelepçeli görüntüleri, ''küçük düşürücü'' olarak değerlendirdi.
Görüntülerden ''sarsıldığını'' ifade eden Aubry, masumiyet karinesine saygı göstermedikleri için ABD'li yetkilileri eleştirdi ve suçu kanıtlana kadar herkesin masum olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Genel Sekreter, son skandalın ardından parti içinde cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin aday olacağına dair sorularıysa yanıtsız bıraktı. Sosyalist Parti üyesi eski adalet bakanlarından Elisabeth Guigou, kelepçeli görüntüleri ''hoyratlık'' olarak değerlendirdi ve ABD adalet sisteminin bu uygulamasını eleştirdi.
Guigou, Fransa'da 2000 yılında kabul edilen yasadan sonra, ''masumiyet karinesi'' ilkesi gereği gözaltındaki kişinin kelepçeli fotoğraf ve görüntülerinin yayınlanmasının yasaklandığını hatırlattı.
Skandalın patlak vermesinden önce yapılan Fransa'daki son kamuoyu yoklamaları, IMF Başkanını, gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde en şanslı aday olarak gösteriyordu.
IMF'nin gündeminde
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, hafta sonunda New York'ta cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanması, Avro'nun bu sabah Asya pazarlarında düşmesine neden oldu.
Tutuklama olayının yatırımcılar tarafından Avro bölgesinin borç krizinin düzeltilmesi çabalarını zorlaştıracağı şeklinde değerlendirilmesi üzerine, cuma akşamı New York'ta 1,4108 Amerikan doları olan Avro bu sabah Tokyo'da 1,4056 Amerikan dolarına düştü. Avro, Japon yeni karşısında da 113,99 yenden 113,61 yene değer kaybetti.
Başkanının New York'ta tutuklanmasıyla zor duruma düşen IMF ise, olayın ele alınacağı gayrıresmi yönetim kurulu toplantısının dün akşamdan bugüne ertelendiğini açıkladı.
Ayrıca IMF başkanı, bugün Brüksel'de Avro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan konusunda yapacağı çok önemli bir toplantıya katılacaktı. IMF'nin Washington'daki merkezinden, bu toplantıya kuruluşun Avrupa'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nimet Shafik'in katılacağı bildirildi.
New York polisinden bir yetkili de, şikayetçi otel çalışanının 2806 numaralı süite, Strauss-Khan'ın duş aldığı sırada boş sanarak girdiğini anlattı. Polis yetkilisinin açıklamasına göre, ''IMF başkanı kadına arkadan yaklaştı ve uygunsuz bir biçimde dokundu. Kadını cinsel bir eyleme zorladı.''
Siyasi dengeleri sarsılacak mı?
Fransa'daki siyasi gazeteler, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, New York'ta bir otel görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu şüphesiyle gözaltına alınmasını bugün birinci sayfadan manşetten okuyucularına duyurdu. Siyasi gazeteler, söz konusu skandalla ilgili özel ekler yayınlarken, bu gelişmenin Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ''siyasi dengeleri derinden sarsacağı'' görüşünde birleşti.
Bazı gazeteler ise ünlü bir Fransız siyasetçinin karıştığı bu tür bir skandalın ülke için ''utanç kaynağı'' olduğu yorumunu yaptı. Liberation, ''Straus-Kahh dışarı'' başlığı ile manşetten verdiği haberle birlikte, skandalla ilgili haberlere 10 sayfa ayırdı. Gazete, gelecek yıl düzenlenecek seçimlerin en şanslı adayı olarak görülen IMF başkanının artık yarış dışı kalmasıyla birlikte siyaset dünyasında kartların tekrar dağıtılacağı yorumunu yaptı.
Le Figaro gazetesi, ''seçimlere yıldırım çarptı'' başlığıyla verdiği haberde, son skandalın Fransız iç siyasetinde yaratacağı etkilere yine geniş yer verdi. Muhafazakar La Croix gazetesi başmakalesinde, ''Fransızlar için utanç verici'' bir durum ifadesiyle gelişmeleri özetlerken, France Soir gazetesi, manşet haberinde, IMF başkanının yaşadıklarını ''dram'' olarak yorumladı.
Times: Dünyünın finansal sistemini ve fransız siyasetini sarsacak
İngiliz gazeteleri, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel saldırı suçlamasıyla New York'ta gözaltına alınmasına geniş yer verdi.
Times gazetesinin manşetinden duyurduğu haberde, Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasını "dünya siyaset ve ekonomi liderlerini şok ettiğini" yazdı. IMF Başkanının gelecek yıl Fransa'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığını koymasının beklendiğini hatırlatan gazete, "bunun tehlikeye girdiği" yorumunu yaptı.
Olayın, Avro bölgesinin istikrarı için önem taşıyan ekonomik kurtarma paketinin uygulanmasını da geciktirebileceğini kaydeden Times, Strauss-Kahn hakkında biyografi kitabı yayımlayan Michel Taubmann'ın sözlerine yer verdi. Geçen hafta basılan kitabın yazarı Taubmann, IMF Başkanıyla ilgili, "Baştan çıkaran biri olarak biliniyor ancak bir tecavüzcünün profiline sahip değil" sözlerine yer verdi.
Gazetede Charles Bremner'in konuya ilişkin kaleme aldığı yorum da ise, bu olaydan ilk aşamada kazançlı çıkacak kişinin Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyan aşırı sağ Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen olduğunu kaydetti. Times başyazısında ise, "Strauss-Kahn'ın gözaltına alınması sadece bir skandal değil. Bu, dünyanın finansal sistemini ve Fransız siyasetini sarsacak" yorumunu yaptı.
Financial Times'da (FT) Alan Beattie imzalı haberde ise, geçmişte IMF'nin baş ekonomisti olarak görev yapmış olan Simon Johnson'ın "IMF Başkanı'nın gözaltına alınmasının, kısa vadede Avro bölgesindeki müzakereler üzerinde fazla bir etkisi olmayabileceğini, ancak IMF'yi kimin yönettiği sorusunu tartışmaya açabileceği" sözleri aktarıldı. Johnson, mükemmel siyasi bağlantılarının olduğunu söylediği Strauss-Kahn'ın, küresel mali kriz sırasında IMF'nin yeniden hayat bulmasını sağladığına dikkati çekti.
IMF'nin yeni başkanının kim olabileceği konusuna da yazısında yer veren Beattie, gelişmekte olan pazarları bulunan ülkelerden de adayların bulunduğunu kaydederek, Kemal Derviş'i hatırlattı.