STK'lerden Kadınlar Günü mesajları

Anadolu Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, TES-İŞ, Eğitim-Bir-Sen ve KA.DER'den yapılan açıklamalarda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı.

cumhuriyet.com.tr

Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, neslin devamı için üç çocuk doğurması istenen kadının, ücretli doğum izninin birkaç hafta olduğunu, TÜİK'in yaptığı araştırmaya göre, bir yılda 237 bin çalışan kadının işinden ayrılıp evine kapandığını kaydetti.

Bir ülkede iş olanağı azalıyorsa ilk işsiz kalanın kadınlar olduğunu ifade eden Güven, şöyle devam etti:

''Ömrü boyunca erkeklerin gerisinde, en fazla yanında olmakla yetinmek zorunda bırakılan kadını, fizyolojik farklılığından dolayı övmek neyi telafi edebilir ki? Bireyin yalnız erkek ya da kadın olduğu için değil, çalışkan, yetenekli, başarılı olduğu için yönetici olması gerektiğini düşünüyorum. Aileye reis, meclise vekil olsa ne fark eder, o çapta biri olmadıktan sonra. Bir kadını sırf oransal temsil için daha nitelikli erkeklerin önünde vitrine koymak da ne büyük yanılgı aynı şekilde.

8 Mart vesilesiyle yine ve illa öpecekler bizi. Kadını erkek cinsinden, insan ortak paydasından ayrı tutarak savunan kadın dernekleri de dahil, tüm sivil ve siyasi yapılar günümüzü kutlayacak. Dağ gibi sorunları anlatmaya bir gün de olsa fırsattır diyen kadın 'sızlanacak', bıyıklı siyaset ise cenneti serecek ayağımıza. Tadımız kaçtı yeter!''

Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsber de açıklamasında, cinsiyete dayalı ayrımın ortadan kaldırılması ve bakım yükümlülüklerin dengeli biçimde paylaşılması için gereken her türlü düzenlenin hayata geçirilmesini istedi. İş yerinde cinsel tacize karşı koruyucu tedbirlerin alınması gerektiğini belirten İsber, yasal yaptırımların uygulanmasında, mağdurun şikayetinin yeterli olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası'ndan (TES-İŞ) yapılan açıklamada da kadınların cinsiyet ayrımcılığı temelinde yükselen sorunlarının hala çözülemediği ileri sürüldü. Açıklamada, Türkiye'de kadınların, kadına dair sorunların çözülmesi için on yıllardır atılan adımlara rağmen hala yaşam koşullarından eğitime, istihdam, sosyal güvenlik ve sağlık haklarına, analığın korunmasından ücret düzeyine kadar birçok sorunla iç içe yaşadıkları belirtildi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kadınların bugün fiziksel ve cinsel taciz, töre cinayeti, ucuz işçilik, kadınlar arasında ayrımcılık, eğitim hakkından mahrum kalma gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Sorunların azaltılması ve ortadan kaldırılması için sivil toplumdan siyasete varana kadar, her alanda kadınların yer alması gerektiğini kaydeden Etyemez, kadınların kazanılmış haklarının peşine düşmeleri gerektiğini belirtti.


Ka.Der: Eşitsizlik gelenekselleşti, 2011 notu da sıfır
 
KA.DER'in (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıkladığı “Türkiye’nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizliği Karnesi”nde dördüncü yılda da değişiklik olmadı. Türkiye’de, yerel yönetimlerden parlamentoya, hükümetten kamu kuruluşlarına, meslek odalarından sendikalara ve siyasi partilerin karar alma kurullarına kadar her alanda “geleneksel eşitsizlik görüntüsü” devam etti. KA.DER, 2011’de de Türkiye’ye “0”dan başka verecek not bulamadı.

12 Haziran 2011’de yapılacak genel seçim öncesinde, TBMM’de kadınların erkeklerle eşit temsil edilmesi için “275 KADIN” kampanyası başlatan KA.DER’in Türkiye’ye verdiği karneden notlar şöyle:

-    2007 Genel Seçimi’nden sonra TBMM’de kadın temsili oranı yüzde 8,87!
-    2009 Yerel Seçimleri’nden sonra kadın belediye başkanı oranı yüzde 0,90!
-    81 ilde bir tane kadın vali yok!
-    Yargıtay ve Sayıştay’da kadın üye yok, Danıştay’da “1” tane var!
-    TBMM’de temsil edilen partiler arasında AKP ve MHP’de hiç kadın il başkanı yok, BDP’de 22, CHP’de 2 tane var!
-    DİSK, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, KAMU-SEN, MEMUR-SEN’de yönetim kurullarında kadın yok!
-    MÜSİAD, TOBB, TZOB ve TESK’in yönetim kurullarında kadın yok!