Spor müsabakaları için yeni kararlar

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Spor Müsabakalarının Güvenliği'' ile ilgili 81 il valiliğine genelge gönderdi.

cumhuriyet.com.tr

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, genelgede, sportif faaliyetlerin, insanlar arasındaki birlikteliği ve beraberlik duygularını pekiştirme amacıyla yapılan sosyal faaliyetlerin en önemlilerinden olduğunu belirtti. Atalay, ancak bazı spor müsabakalarında az sayıda olsa da fanatik ve holiganların, spor güvenliğini ihlal eden, seyircileri rahatsız edici, tavır ve davranışlar içerisinde bulunduklarının ve istenmeyen olaylara meydan verdiklerinin bilindiğini kaydetti.

Atalay, genelgeyle bu tür olayların asgari seviyede olmasını sağlamak için illerde valiliklerin koordinesinde, il/ilçe spor güvenlik kurullarının ve il emniyet müdürlüklerinin yapması gereken görevlerin belirlendiğini ifade etti.

Genelgede, il/ilçe spor güvenlik kurullarınca yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

"Müsabakada görevlendirilecek genel kolluk personeli ile özel güvenlik görevlisi sayısı ve görev saatleri belirlenecek, müsabakaların risk analizi yapılacak.

Müsabakalarda saha içi, tribünlerde ve kapı aramalarında güvenliği aksatmayacak şekilde yeteri kadar özel güvenlik görevlisi görevlendirilecek ve herhangi bir zafiyet yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemleri alınacak.

Kanunun 5. maddesine aykırı hareket eden spor kulüplerine 5340 sayılı Kanun'da belirtilen, kurulca önerilen miktarda her sezon için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından idari para cezası uygulanacak.

Emniyet Güvenlik Sertifikası için Denetleme Formlarına göre, profesyonel müsabaka yapılan stadyumların denetimleri yapılacak, ayrıca denetleme formları Türkiye Futbol Federasyonuna ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Kapı aramaları, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde özel güvenlik görevlilerine yaptırılacak.

Kurul, müsabakalarda yasaya aykırı fiil işleyen fanatik ve holiganlara gerekli cezai müeyyideleri, caydırıcılığı sağlaması bakımından geciktirmeden uygulayacak.

Yazılı ve görsel medyaya yasak beyan ve demeç verenler tespit ettirilerek haklarında cezai işlemlerin uygulanması sağlanacak.

Özel güvenlik görevlilerinin ve kolluk kuvvetlerinin müsabakalarda giydikleri yeleklerin renginin herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemesi için aynı olmaması yönünde gerekli kurul kararı alınacak.

İl/İlçe Spor Güvenlik Kurulu kararlarının gecikmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanacak."

 

İl emniyet müdürlüklerince yapılması gerekenler

Genelgede, il emniyet müdürlüklerince, müsabakalarla ilgili alınması gereken emniyet tedbirleri de sıralandı.

Müsabaka öncesinde alınacak emniyet tedbirlerine göre, kulüp güvenlik sorumlularından, takım ve taraftarların seyahat, güzergah ve konaklama bilgileri alınarak güzergahta bulunan İl Emniyet Müdürlüklerine bildirilecek, İl Emniyet Müdürlüklerince de taraftar ve takımlarla ilgili gerekli tedbirler alınacak.

Misafir takım seyircilerini taşıyan otobüs gibi toplu taşıma araçları içerisinde ve taraftarların üzerlerinde gerektiğinde mahkeme kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, mahallin mülki amirinin yazılı emri ile arama yapılarak stadyuma girecek taraftarların suç unsurlarından arındırılması sağlanacak.

Eskort ve güvenlik timi tahsis edilmek suretiyle misafir takım ve taraftar kafilesinin ev sahibi takımın taraftarları ile karşılaştırmadan stada güvenli bir şekilde gelmeleri için gerekli tedbirler alınacak, herhangi bir saldırı olması durumunda ise failler yakalanarak gerekli yasal işlemler yapılacak.

 

İdeolojik, ırkçı pankart aranacak

Seyirciler stada alınmaya başlamadan yetkililerin katılımıyla, mahkeme kararı ile stat içindeki spor derneklerinin ve diğer kurumlara ait yerler dahil tüm bölümlerde, kapalı yerlerde, yasak madde araması yapılarak, konusu suç teşkil eden ideolojik, ırkçı pankart, döviz gibi materyallerin stadyuma ve çevresine asılmasına izin verilmeyecek.

Müsabakalara gelen taraftarların önce stadyum çevresinde oluşturulan l. güvenlik bariyerinden geçirilmesi, turnikelerden hemen sonra stadyum içinde oluşturulan 2. güvenlik bariyerinde ise kolluk kuvvetlerinin denetiminde özel güvenlik görevlisine üst araması yaptırılarak taraftarların yasak maddelerden arındırılmak suretiyle stadyuma alınmaları sağlanacak.

Özel güvenlik görevlisinin kapılarda taraftarların üst aramasını elle yapamayacağına dair mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmadığından taraftarların üst aramalarının kolluk kuvvetlerinin nezaretinde elle yaptırılarak yasak maddelerden arındırılması sağlanacak.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 6. maddesindeki, ''Özel güvenlik görevlisinin mülki idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadır'' hükmü gereği, özel güvenlik görevlisinin Müsabaka Güvenlik Amiri'nin emrinde görev yapması sağlanacak. Müsabaka Güvenlik Amirinin, müsabakada görevli özel güvenlik görevlilerinin isim listesini müsabakadan bir gün önce özel güvenlik şirketinden veya kulüp yetkililerinden temin ederek, maç günü kontrol ve denetimlerini yapması, şayet özel güvenlik görevlisi sayısı kurulun belirlediği sayının altında ise tutanak tanzim ederek cezai işlem yapılmak üzere İl/İlçe Spor Güvenlik Kuruluna göndermesi sağlanacak.

 

Kumanya besleyici ve hijyenik olacak

Görevlendirilen personele verilen kumanyanın hem besleyici hem de hijyenik olması, bir beslenme uzmanınca belirlenmesi, ayrıca içecek ihtiyacının da standartlara uygun şekilde karşılanması gerekecek.

Müsabaka güvenlik amiri, müsabaka başlamadan önce emniyet birimleri ve özel güvenlik amirleri, gerektiğinde taraftar temsilcileri ile de önceden toplantı yaparak personelin denetimini yapacak.

Stadyuma alkollü olarak gelen ve güvenlik güçlerine zorluk çıkaran şahıslarla ilgili alkolmetre cihazından yararlanmak suretiyle gereği yapılacak.

Müsabaka esnasında alınacak emniyet tedbirlerine göre de Müsabaka Güvenlik Amiri, özel güvenlik görevlilerini, tahliye merdivenlerinin boş kalmasını sağlamaları konusunda talimatlandıracak.

Müsabaka Güvenlik Amiri tarafından gerekli görülen hallerde saha içi ve tribün güvenliğini sağlamak amacıyla olayların meydana geldiği alanlara genel kolluk güçlerinin müdahale etmesi sağlanacak, olay çıkaran ve olaya karışan kişiler müsabaka alanı dışına çıkarılarak haklarında yasal işlem yapılacak.

 

Olay çıkaranlar kamerayla belirlenecek

Tribünlerden, güvenlik güçlerince olay anında dışarı çıkartılması uygun görülmeyen kişiler veya taraftar gruplarının kolluk kuvvetlerince her türlü kamera, fotoğraf makinesi gibi teknik araçlarla belirlenmesi, faillerin eylem ve işlemlerinin delillendirilerek haklarında gerekli yasal işlemlerin yapılması sağlanacak.

Gözlemci polisler hem deplasmanda hem de kendi sahasında fanatik seyircileri maç öncesi, esnası ve sonrasında takip ederek suç işleyenlerin tespiti, delillendirilmesi ve haklarında yasal işlem yapılmasıyla ilgili görevlendirilecek.

Müsabaka sonrasında alınacak emniyet tedbirlerine göre de müsabaka sonrasında her iki takım taraftarlarının karşılaşmamaları için fiziki tedbirler dahil tüm önlemler alınarak misafir takım ve taraftarlarının stadyumdan il çıkışına kadar güvenli bir şekilde gidişleri sağlanacak. Ayrıca, gidiş güzergahında bulunan İl Emniyet Müdürlükleri ile koordine kurmak suretiyle güvenli bir şekilde geçişler sağlanacak. Müsabakalarda görev alacak özel güvenlik görevlilerine alan eğitimi verilecek.

Tedbirler kapsamında ayrıca, Müsabaka Güvenlik Amiri, stadyuma zamanında intikal ederek müsabakanın başlatılmasını, eş güdüm toplantılarına gecikmeksizin katılımı sağlayacak. İl/İlçe Spor Güvenlik Kurullarınca haklarında işlem yapılan ve ceza verilenler ile adli mercilerce haklarında işlem yapılan kişilerle ilgili bilgiler ve maç öncesi, sonrası düzenlenen formlar ivedilikle ilgili kurumlara bildirilecek.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bu konular doğrultusunda hareket edilerek kurumlar arasındaki koordinasyonda herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.