Sözleşmeli korumalar memur yapıldı

Türkiye’'de binlerce genç, kamuda iş bulmak için defalarca KPSS sınavına girip, yüksek puan almalarına karşın "kadro olmadığı" için atanmayı beklerken, Enerji Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim AŞ'de ise memur olmak için "koruma ya da güvenlik görevlisi" kadrolarının kullanıldığı ve bu yolla şimdiye kadar kuruma 347 memur alındığı belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın EÜAŞ bünyesinde 399 sayılı KHK kapsamında sözleşmeli olarak alınan üniversite mezunu koruma güvenlik görevlilerinden bazılarının “silahlı güvenlik görevlisi olamaz” raporu alarak, “memur” statüsüne taşınmasını Meclis gündemine taşıdı. Işık’ın verdiği bilgiye göre rapor alamayan ya da almak istemeyenler ise taşeron şirketler kanalıyla çalıştırılan özel güvenlik görevlileriyle aynı koşullarda çalıştırılıyor. Bu durumun iş barışını bozduğunu ifade eden Işık’ın soru önergesine yanıt veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, iddiaları doğruladı.
 

‘Raporlar incelenmedi’

Yıldız, halen EÜAŞ Genel Müdürlüğü bünyesinde söz konusu KHK kapsamında sözleşmeli statüde 732 koruma ve güvenlik personelinin çalıştığını ve bunların 140’ının da 4 yıllık üniversite mezunu olduğunu ifade etti. 2006 yılında üniversite mezunu olan 65 güvenlik görevlisinin boş bulunan memur kadrolarına atandığını belirten Yıldız, ayrıca şahsi müracaatları sonucunda kendilerine silahlı güvenlik görevlisi olamayacağına dair sağlık kurulu raporu verilen personele “yenileme eğitimi” verilerek de 272 güvenlik görevlisinin memur kadrosuna geçirildiğini bildirdi.

Işık’ın bu yolla memur yapılan güvenlik görevlisi hakkında bakanlıkça inceleme yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa kaç kişinin “gerçekten rahatsız olduğu” konusundaki sorusu üzerine Yıldız, rapor alan personel sayısı bu kadar yüksek olmasına karşın herhangi bir soruşturmaya gerek duymadığını belirtti. Yıldız, şöyle dedi: “Aksi bir uygulama sağlık şartları uygun olmadığı halde bu kişilere söz konusu görevi yaptırmak olur ki, asıl suç ve soruşturmayı bu durum gerektirir.”

‘Nöbet mahalleri farklı’

Yıldız, güvenlik görevlisi olamayacağına dair sağlık kurulu raporu alamayan ya da almak istemeyen personelin, taşeron şirketler kanalıyla çalıştırılan özel güvenlik görevlileriyle aynı koşullarda çalıştırılmasını da “EÜAŞ Genel Müdürlüğü’de koruma ve güvenlik personeli ile özel güvenlik şirket personeli aynı görev alanı içerisinde, ancak farklı nöbet mahallinde görev yapmaktadır. Yüklenici firma personeli ile kurum personeli aynı nöbet mahallini kullanmamaktadır. Ayrıca yüklenici firma personelinin çalışma şartları da iş mevzuatına uygun bir şekilde ayarlanmaktadır” diye savundu.