Sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan gazeteci hakkında karar verildi

Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında dava açılan gazeteci İshak Karakaş'ın da aralarında 9'u tutuklu 10 sanık hakim karşısına çıktı. İlk oturumda 9 tutuklunun tahliyesine karar verildi.

cumhuriyet.com.tr

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyona ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Halkın Nabzı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Artı Gerçek yazarı İshak Karakaş ve davanın diğer tutuklu sanıkları Abdullah Yeşilbağdan, Yücel Üney, Yaşar Yılmaz Altunbilek, Ömer Karakurt, Tarzan Akman, Murat Demir, İshak Karakaş, Cevdet Taş duruşmada hazır bulundu.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kimlik yoklamasının ardından ifadelerin alınmasına geçildi. 4 aydır tutuklu bulunan Karakaş savunmasında suçsuz olduğunu belirterek, "Ben gazeteciyim. Sarı basın kartı sahibiyim. Halkın Nabzı gazetesi genel yayın yönetmeni ve imtiyaz sahibiyim. Bir parti adına veya propaganda amaçlı paylaşım yapmadığım apaçık ortada. Gazetecilik ve etik habercilik kurallarının ihlal edildiğine dikkat çektim. Bir barışsever ve hümanist olarak (Afrin’de) sorunun savaş dışında demokratik yollarla çözülmesinin daha insani olduğunu düşünüyorum. Yoksul bir halkın yaşadığı topraklara 'Fetih' yaklaşımı oluşturulması beni rahatsız etti. Afrin’de zarar gören siviller olduğuna dair haberler yapıldı. Kaldı ki haber paylaşmak suç değildir. Ben bir barış savunucusuyum, o yüzden buradayım. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" dedi.

Savunmaların alınmasının ardından duruşma savcısı taleplerle ilgili görüşünü açıkladı. Savcı tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme ise sanıkların delil karartma ihtimalerinin bulunmadığını belirterek 9 sanığın tahliyesine karar verdi. Kararda, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yeterli olduğu belirtilerek sanıkların yurt dışına çıkışının yasaklandığı hükmü yer aldı. Davanın bir sonraki duruşması ise 18 Eylül’e ertelendi.