ŞÖNİM'ler şiddeti önlemiyor
Mor Çatı';nın çağrısıyla 26-27 Ocak'ta İstanbul'da toplanan 'Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.
cumhuriyet.com.trKadına karşı şiddetin önlemesine ilişkin yasa kapsamında kurulan Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile ilgili yasal belirsizlikler olduğu, pilot illerde yapılan uygulamalar kadından yana bir bakış açısının olmadığı, kadınların yasal haklarına ve destek hizmetlerine erişimde büyük zorluk yaşadığı tespiti yapıldı. ŞÖNİM’lerin beklentileri karşılamadığına dikkat çekilerek kamuoyunda konuyla ilgili farkındalık oluşturabilmek amacıyla yeni bir kampanya örgütleme kararı alındı.
Bilgileri paylaşmak zorunlu
Bildirgede bir sığınakta kalan kadın ve çocukları ile ilgili tüm bilgilerin, izinleri olup olmadığına bakılmaksızın ŞÖNİM’le paylaşımın zorunlu olmasının yarattığı sakıncalara dikkat çekildi. ŞÖNİM’lerin belediyelerin idari yapılanmasına aykırı olması nedeniyle gerekli görülmesi halinde bir belediye üzerinden yönetmelik iptal davası açılacağı kaydedildi. ŞÖNİM’lerin kadınların kolayca ulaşamayacakları yerlerde açıldıkları, sosyal çalışmacı, avukat, psikolog desteklerinin yetersiz kaldığı belirtildi. İki pilot bölge olan Ankara ile Urfa’da bu merkezlerin kadınların tek başına gitmeye korkacakları semtlerde yer aldığı vurgulandı. ŞÖNİM uygulamalarında da kadınların önce ve zorunlu olarak karakola yönlendirilmeleri, kadına karşı şiddetle mücadeleyi sadece suç açısından ele alan bir yaklaşım olarak nitelendi. Merkezlerde kadınlara ve erkeklere birlikte hizmet verilmesi de eleştirilerek “Aslında kadınların desteklenmesi gerektiğinin üzeri örtülürken, kadınların yaşamları riske atılıyor. Şiddet uygulayan erkeklerle kadınların durumu bir tutulamaz, ayrıca şiddeti erkeklerin ‘hasta’ oldukları için uygulamadıkları tüm dünyada biliniyor ve kabul ediliyor” denildi.
Bilgirgede yeni örgütlenecek kampanya kapsamında hazırlanacak bir raporun Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne gönderileceği ve web sitesinde yer almasının talep edileceği kaydedildi. Kampanya kapsamında diğer kadın örgütlerine de ortak hareket etme çağrısı yapılarak “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak projelerde ya da ihalelerde yer almamakla ilgili tutum geliştirilmesini önemli buluyoruz” ifadelerine yer verildi.