Son tekme yargıdan

Ali İsmail Korkmaz davasında mahkemenin indirim kararı isyan ettirdi.

Alican Uludağ/Cumhuriyet

Eskişehir’de düzenlenen Gezi eylemi sırasında sokak ortasında dövülerek 19 yaşında katledilen Ali İsmail Korkmaz davasında vicdanları sızlatan kararlar çıktı. Mahkeme, sanıkların suçunu “kasten adam öldürme” olarak değil, “kasten yaralama suretiyle ölüme sebebiyet verme” şeklinde değerlendirdi.

 Ali İsmail Korkmaz'ın katledildiği geceye ait görüntüler 

Ali İsmail Korkmaz'ın görüntüleri

Aziz Yıldırım'dan Ali İsmail Korkmaz marşı

Ali İsmail’e son tekmeyi atarak öldüren tutuklu TEM polisi Mevlüt Saldoğan, toplamda 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İnfaz Yasası’na göre Saldoğan, 4 yıl 8 ay 28 gün sonra cezaevinden çıkacak.

Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz, karara “Lanet olsun böyle adalete!” diye tepki gösterdi. Duruşma salonunda izleyicilerin tepkisi artınca, bir polisin silah çektiği belirtildi.

Anne Emel Korkmaz: Ali’nin canı bu kadar ucuz olmamalıydı - VİDEO

 

Adliye önünde kararı protesto

eden göstericilere ise polis tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Güvenlik gerekçesiyle Kayseri’de görülen Ali İsmail Korkmaz davasının son duruşması dün yapıldı. Ali İsmail’in annesi Emel, babası Şahap, ağabeyi Gürkan Kormaz’ın yanı sıra “Gezi şehitleri”nin aileleri duruşma için Kayseri’ye akın etti. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm, babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da salondaydı.

GÜRKAN KORKMAZ: BU DAVA KAPANMADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda CHP’li milletvekili ile HDP’li vekil Erol Dora, ÖDP lideri Alper Taş da duruşmayı izlerken, Korkmaz ailesini İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’ın başını çektiği çok sayıda baro başkanı ve avukat temsil etti.

Saat 09.30’da başlayan dava için adliye dışında ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliyenin çevresi, polis tarafından demir bariyerlerle çevrildi, çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA konuşlandırıldı. Duruşmayı izlemeye gelenler, güvenlik noktalarındaki aramalardan geçirilerek adliyeye alındı. Duruşma salonunda da yoğun güvenlik önlemi vardı.

Mahkeme başkanı, karar verileceğini belirterek, sanıklara tek tek son sözlerini sordu. Fırıncı İsmail Koyuncu, “Ben suçsuzum, beraatımı istiyorum” dedi. Kimseyi dövmediğini iddia eden tutuklu sanık Ebubekir Harlar, “Polis ‘yakala’ dediği için yakaladım. Benim için adaletli davranmanızı talep ediyorum” diye konuştu.

Annenin isyanı: Lanet olsun böyle adalete - VİDEO

Mahkeme, sanığa ‘geçmiş olsun’ dedi

Savcının kasten adam öldürmekten müebbet hapis cezası istediği polis Mevlüt Saldoğan, Ankara’da böbrek taşı tedavisi görmesini gerekçe göstererek duruşmaya Sincan Cezaevi’nden SEGBİS sistemi ile bağlandı. Mahkeme başkanı, Saldoğan’a “geçmiş olsun” diyerek son sözünü sordu. Yüzü salona doğru konuşan Saldoğan, bugüne kadar darp ettiği kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının yüzde 100 net bir şekilde tespit edilemediğini öne sürerek, şunları kaydetti: “Sadece sözde tanık Semih Berkay Yapıcı’nın ‘Ekşi Sözlük’ isimli bir internet sitesinde devlete, millete, polise kin ve nefret dolu yazısından oradaki kişi Ali İsmail Korkmaz olarak yorumlanmıştır. Benim zor kullandığım şahıs Ali İsmail olsaydı o saatlerde beyin kanaması geçiriyor olması lazımdı... Gezi olayı darbe girişimi miydi, değil miydi? Demokratik hak girişimiyse devletin malına kast etmek, polisine, ambulansına zarar vermek hangi yasada belirtilmiştir.”

Saldoğan, son sözünü uzatarak, “Gerçek katil benim teşkilatımda değil o sanık sandalyesinde oturan arkadaşlarımın arasında değil. Öldürecek kadar cesareti olmayanlar, bu güzelim gençleri sokağa düşürenler asıl katillerdir” deyince salondakilerin tepkisini çekti. Bazı avukat ve izleyiciler, “Siyaset yapıyor, katil” diye bağırdı. Anne Emel Korkmaz, “Madem konuşacaktın, buraya gelseydin” dedi.

Saldoğan’ın Gezi eylemlerine yönelik suçlamaları sürünce salondaki bazı avukatlar, mahkeme başkanına yönelik, “Tahrik edici bir konuşma yapıyor. Orada neden duruyorsun, müdahale etsene” dedi. Mahkeme başkanı ise yaptığı uyarılara rağmen Saldoğan’ın savunmasını bitirmemesi üzerine bağlantının sesini kesti.

 

Sadece yaralamaymış

Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, beraatlarını talep etti. Aradan sonra kürsüye çıkan mahkeme başkanı, kararını açıklamadan önce izleyicilerin tepkisini azaltmaya yönelik bir konuşma yaptı. Başkan, “Tepkinizi mümkünse kararın tümünü okuduktan sonra duruşma salonu dışında gösterin” dedi.

Mahkeme başkanı, sanıklar hakkında her ne kadar kasten adam öldürme suçundan dava açılmış olsa da suçun kasten yaralama sonucunda ölüme sebebiyet verme olduğunu savundu. Sanık polis Saldoğan’a önce 13 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza mahkemece “iyi halden” 10 yıl 10 aya indirildi. Yaklaşık 18 aydır cezaevinde olan Saldoğan, İnfaz Yasası’na göre 4 yıl 8 ay 28 gün sonra salıverilecek. Tutuksuz sanık TEM polislerden olan ve sivil sanıklara “Yakalayın” talimatını veren Yalçın Akbulut, “kasten yaralama sonucunda ölüme sebebiyet verme” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanığın aldığı ceza miktarı nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. Akbulut, toplam 4 yıl 2 ay 8 gün cezaevinde kalacak.

Olay günü Ali İsmail’i yakalayan sivil sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever, 6 yıl 8’er ay hapis cezası aldı. Bu isimler, 3 yıl 5 ay 10 gün sonra tahliye olacak. Tutuklu sanık Ebubekir Harlar, suçu yardım derecesinde kaldığı gerekçesiyle 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tahliye edildi. Ali İsmail’i başka bir sokakta dövdükleri iddia edilen polisler Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise suçu işledikleri sabit olmadığı iddiasıyla beraat etti. Kararla birlikte duruşma salonu karıştı.

Karar sonrası ortalık karıştı: 'Doymadınız mı kana?' - VİDEO

 

Salon karıştı, heyet kaçtı

Salon, “Ali İsmail Korkmaz” sesleriyle inlerken, mahkeme heyeti polislerin açtığı siyah şemsiyelerle korunarak salondan kaçtı. Sanıklar ise jandarmalar tarafından salondan hızlıca çıkarıldı. Bazı izleyiciler, sanıklara su şişesi fırlattı. Bu sırada tutuklu sanıklardan birisi, salondan çıkarken izleyicilere dönerek tepki çekecek şekilde güldü. Sanık Mevlüt Saldoğan’ın SEGBİS bağlantısı uzun süre kesilmedi. Bu durum izleyicilerin tepkisini çekti.

Mahkemeden çıkan “adaletsiz karar”ı çeşitli illerden gelen gruplar slogan atarak protesto etti. Salondan adliye önüne çıkan Gülsüm Elvan’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Polis, TOMA’ları grubun üzerine sürerek müdahale etmek istedi. Ali İsmail’in annesi de TOMA’nın üzerine doğru yürüdü ve polislere tepki gösterdi. Bu tepki üzerine polisler ve TOMA, geriye doğru çekildi.

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan, “Bu karar adil bir karar değildir. Bu karar Tayyip Erdoğan’ın baskısı sonucu alınmıştır” dedi. Davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, “Asla ve asla Ali İsmail Korkmaz ve Gezi şehitlerinin kanı yerde kalmayacak. Bunu herkes böyle bilsin. Bir genci sokak ortasında hiçbir suç işlemediği, Ceza Kanunu’nda takip edilebilecek hiçbir fiili olmadığı halde kasten, tekmeleyerek, acı çektirerek öldüren insanlar, bugün adeta mükafatlandırılmışlardır. Bu sadece iktidarın baskısıyla olabilir” diye konuştu.

Yargıtay’a itiraz edeceklerini, AİHM’ye kadar gideceklerini belirten Erdoğan, bu olayda azmettiren Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, adaletin kendi kendini mahkûm ettiğini söyledi. Kocasakal, bir mahkemede ilk defa şemsiye açıldığını gördüğünü belirterek “Bu bir şemsiyeli adalet. Aslında gerçek sanıkların yargılandığını düşünmüyorum” dedi.

Alanda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun açıklaması ise polisler ile bir grup arasında çıkan arbede dolayısıyla yarım kaldı. Tepkilerin artması üzerine polis, önce biber gazıyla grubu dağıtmaya çalıştı. Ardından devreye TOMA’lar sokuldu ve grup tazyikli su ve gaz bombalarıyla dağıtıldı. Gazdan Ali İsmail’in ailesi de olumsuz etkilendi.

Berkin'in annesi Gülsüm Elvan karara isyan etti - VİDEO