Somali'ye yardım kampanyası devam ediyor

Kuraklık ve açlıkla mücadele eden Somali'ye yönelik yardım kampanyaları sürerken, kampanyalar kapsamında toplanan yardımlar da bölgeye gönderilmeye devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali için yapılan yardımların 150 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

AKP Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin ve Türk milletinin Somali'ye yardım konusunda oldukça duyarlı bir tavır ortaya koyduğunu belirterek, ''Şu ana kadar, en son aldığım rakamlar 150 milyon TL'nin üzerinde bir yardımın bugüne kadar Diyanet Vakfı, Kızılay ve AFAD aracılığıyla kurumlara ulaştığını görüyoruz. Hergün yapılan yardımlar bir sonraki gün artıyor. Tahmin ediyorum ki, bu artarak devam edecektir'' dedi.

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığının başlattığı ''Her evden bir fitre, bir iftar Afrika'ya'' kampanyası kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle toplanan toplam 106 tonluk gıda yardımının, 34 tonluk ilk bölümü Somali'ye gönderildi. Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ramazan öncesinde başlattıkları kampanyaya, Türk milletinin gösterdiği teveccühün bütün insanlık adına umut verici olduğunu söyledi.

Millet olarak, bir taraftan başka bir kıtadaki açlığı telafi etmeye çalışırken aynı zamanda insanlığın aç gözlülüğünün de ortadan kalkması için çaba gösterildiğini kaydeden Görmez, ''Sadece Afrika'daki kuraklığı ortadan kaldırmaya çalışmıyoruz, aynı zamanda yüreklerimizdeki kuraklığı da gidermeye çalışıyoruz. Sadece başka bir ülkedeki kıtlığı önlemeye çalışmıyoruz, o kıtlığı önlemeye çalışırken merhamet kıtlığımızı, sevgi, şefkat kıtlığımızı da tedavi ediyoruz'' diye konuştu.

'Günlük ekmek üretimiyle katkıda bulunmak istiyoruz'

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de hayırlı bir hizmet için bir araya geldiklerini belirterek, ''Somali'deki vicdanları titreten tablo, Türkiye başta olmak üzere vicdanı olan herkesi titretiyor'' dedi. Yardım konusunda tam bir seferberlik olduğunu anımsatan Gökçek, Afrika'daki açlıkla mücadeleye yardım kararı aldıklarını, kararın ardından ilk işbirliğini Diyanet İşleri Başkanlığıyla yaptıklarını ifade etti. Toplam 106 ton gıdanın ilk bölümünü uçak, diğer bölümlerini gemilerle göndereceklerini dile getiren Gökçek, bugün bölgeye giden yardım uçağında, her biri 27 kilogramlık bin 260 koliden oluşan, toplam 34 tonluk gıda maddesi bulunduğunu bildirdi.

Yardımları, imkanları dahilinde çoğaltacaklarını dile getiren Gökçek, ''Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, Halk Ekmeğe ait olan ve günde 15 bin ekmek üretecek bir fırını da inşallah yakında yola çıkarıyoruz. Bu fırınların adetini en az 5'e çıkarmak ve Somali'ye bir an önce göndermek, günlük ekmek üretimiyle oraya katkıda bulunmak istiyoruz. İnşallah en kısa sürede gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
 

Diyanet aracılığıyla 75 milyon, Türk Kızılay'ı aracılığıyla 28 milyon liralık yardım

Diyanet İşleri Başkanlığından verilen bilgiye göre, Başkanlığa bugün sabah saatleri itibariyle ulaşan yardım miktarı 50 milyon liraya ulaştı. Türkiye Diyanet Vakfı'na da 1 milyon 937 bin 768 SMS ile 9 milyon 688 bin 840 liralık yardım gönderildiği, banka hesaplarına 14 buçuk milyon lira, web sayfasından online bağışla 1 milyon 250 bin lira olmak üzere toplamda 25 milyon 438 bin 840 liralık yardım yapıldığı kaydedildi. Türk Kızılayı aracılığıyla toplanan yardım miktarı da akşam saatleri itibariyle 28 milyon 147 bin 718 lira oldu.

Türk Kızılayı'nın 12 bin kişilik çardırkentinin ilk çadırları kurulacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde hazırlıkların yapıldığı Somali'nin başkenti Mogadişu'da da yardım kuruluşlarının çalışmaları sürüyor. Bölgede bulunan Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, ülkede barışın inşasına, projeleriyle dolaylı katkı vereceklerini belirtti. Türk Kızılayının 2 bin çadırdan oluşacak 12 bin kişilik çadırkent projesi için kendilerine yer tahsis edildiğini belirten Taşlı, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretine kadar uçaklarla gelen 250 çadırla çadırkentin ilk bölümünü hayata geçireceklerini kaydetti.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) da Somali'deki sorunları gidermeye yönelik projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. TİKA Afrika Koordinatörü Cüneyt Esmer, amaçlarının acil yardımda bulunmak olmadığını, Somali'nin gelişmesi, kalkınması yolunda teknik destek vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Somali'nin en acil ihtiyacının temiz içme suyu olduğunu belirten Esmer, ''Sadece temiz su içemediği için ortaya çıkan hastalıklardan dolayı, ilaç da olmadığı için günde 24-25 çocuk ölüyor. Bu çocuklar temiz içme suyuna ulaşırsa, bu hastalıklar zaten kalmayacak. Olabildiği kadar hızlı bir şekilde, öncelikle başkent Mogadişu'da, sonra da ülkedeki tüm yerleşim birimlerine temiz içme suyu getirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu. Bu çerçevede, Türkiye'den yola çıkan yardım gemisiyle, DSİ ile ortak yapacakları proje kapsamında bir de sondaj makinesinin geleceğini bildiren Esmer, gemiyle beş ambulans, altı sahra hastanesi getireceklerini belirtti.

Binlerce insana gıda ve temiz içme suyu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık iki haftadır Somali'de bulunan ekibi de binlerce insana hizmet götürerek, gıda ve temiz içme suyu temin etti. Yardım ekibi, 3 bin kişilik aşevinin inşaatını tamamladı. 8 bin kişiye iftar ve sahurda yemek verilirken, belediyenin çadırında kurulan masada giyecek ve barınma ihtiyaçları için malzeme dağıtıldı. Toprak üzerinde yatmak zorunda kalan insanlara hasır dağıtıldı. Satın alınan 74 deve kesilip pişirilerek dağıtılırken, yardım ekibi 60 tonluk 6 temiz su tankı kurarak kampta kalanların su ihtiyacını da karşılamaya çalışılıyor.
 

TOBB'un ayni yardımları yükleniyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB), Afrika'daki açlık felaketi için başlatmış olduğu yardım kampanyası kapsamında toplanan ayni yardımların Türk bandıralı yardım gemisi Burak A'ya yüklenmesine başlandı. Yüklemenin tamamlanmasının ardından yola çıkacak olan geminin yolculuğunun, Süveyş Kanalı, Aden Körfezi ve Mogadişu güzergahını izleyerek, hava durumuna göre en fazla 18 günde tamamlanması öngörülüyor.
Kampanya kapsamında, bugüne kadar ayni olarak 46 bin kilogram un, 18 bin 250 kilogram ayçiçeği ve 43 bin kilogram tuz toplandı. İstanbul Ticaret Odası da acil sıhhi malzemelerin gönderilmesi için 196 bin 350 lira ile uçak kiralama konusunda sponsor oldu.

Küçük yüreklerden büyük yardım

Türkiye'nin dört bir yanından Afrika'ya yapılan yardımlara minikler de destek veriyor. Isparta'da bir ilköğretim okuluna giden yedi öğrenci, Somali'deki çocuklara yardım edebilmek için kitaplarını ve evlerindeki süs eşyalarını satışa çıkardı. Karaman'da da açlık felaketiyle mücadele eden yaşıtları için en çok sevdikleri oyuncaklarını kaldırımda satan, yaşları 5 ile 12 arasında değişen bir grup çocuk, elde ettikleri parayla yardım kampanyasına katıldı. Adana ve Mersin'deki küçük çocuklar da oyuncakları, harçlıkları ve altın bilezikleriyle ''çorbada tuzumuz olsun'' dedi.