Soma’da sağ kalan madencilere bir darbe daha
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciasından sağ kurtulan işçilere, maaşlarını alamadıkları için yaptıkları yürüyüş gerekçesiyle ‘ceza niteliğinde’ bir kamu davası açıldı.
cumhuriyet.com.tr
Çağdaş Ses’ten Ece Sevim Öztürk’ün haberine göre, Cafer Bülbül, Eren Malkoç, Enver Alkan, Sami Yavuz, Hıdır Gül, Onur Erdinç, Tevrat Cün, Ahmet Ölmez ve Nizammettin (Başaran) Aksu’ya sanık sıfatıyla dava açıldı.
Davanın gerekçesi ise, 17 Haziran 2014 gününde maaşlarını alamadıkları için yürüyüş düzenlemeleri, ancak Cumhuriyet Savcısı Gökhan Şahin’in hazırladığı iddianamede; suç işlendiği iddia edilen olayın olduğu 17 Haziran 2014 tarihi için,“Saat 12:50 sıralarında cenazelerini alamadıklarını söyleyerek Kırkağaç istikametine giden…” ifadeleri kullanılmış.
Kopyala yapıştır iddianame mi?
Öte yandan o gün Soma’da bir cenaze olmadığı gibi işçilerin eylemi de maaş talepleriyle ilgili. Ancak sözü geçen ‘cenaze olayı’ 17 Haziran’da değil, aylar sonra 2 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşmiş.
Olaydan yaklaşık 3 ay sonra İMBAT Madencilik’te hayatını kaybeden Metin Keskin’in cenazesini 3 Eylül’de almak isteyen işçiler, polisin sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Bu durum açılan kamu davasının iddianamesinin kopyala-yapıştır olduğu izlenimi uyandırdı.
Müşteki silah da çıkarmış
Cihan Ölmez’in şikayetçi olarak müşteki sıfatında yer aldığı iddianamede, yürüyüş yapan madencilerin kamyonuna zarar verdiği, kendisini yaraladığı iddiaları yer alıyor.
İşçilere yönelik suçlamalar arasında, mala zarar verme, 2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet ve basit yaralama bulunuyor. Ancak işçilerin çoğu olay esnasında orada olmadıklarını, daha sonradan duyduklarını belirtirken, sanık Enver Alkan, yaşanan olayı şöyle anlatıyor: “Benim haberim yoktu, arkadaşım e-devlet’ten öğrenince haberdar oldum. Şoför Cihan Ölmez kalabalığın içine girdi ters yönden. O sırada kendimizi kenara attık biz. “Ne yapıyorsun” diyerek tepki gösterdik, silahı bana doğru doğrultu. Adam silah çıkarınca eline vurdum ben, silah da yere düştü, dışarıdan gelen memurlar geldi o sıra. Bir iki ay sonra ifadeye çağırdılar bizi. İfademizi verdik ama ne hikmetse hakkımızda dava açılmış.”
Cihan Ölmez’in buna karşılık savunması ise şöyle: “Ben kendi yolumda giderken yolun trafiğe kapatıldığını gördüm. O sırada işçiler kamyonumun kaputuna saldırdılar, üzerime yürüdüler. Ben de kendimi korumak için silahımı çıkardım. Kamera kayıtları, her şey ortada. Burada Emniyet’in, savcılığın aylardır yürüttüğü soruşturma var. Orada yargılanan 10 kişi arasında provokatörler var. Uzun zaman çalışmanın sonucunda hazırlandı iddianame. Kim var yok, bilemem. Benim aracımda 5 bin TL’lik zarar var. İşçilere hadi 4 bin TL olsun, zararımı karşılayın şikayetimden vazgeçeyim dedim. Benim derdim para değil, zarar gördüm, mağdur edildim.”