Soma'da bir tekme de yargı vurdu: Çocuğuma cevap veremiyorum

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada karar verildi. Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti. Karara isyan eden bir madenci yakınının "Çocuğuma cevap veremiyorum. Hesap sormak çocuklarımıza kalmasın diye 4 senedir geliyorum" ifadeleri yürek burktu.

DHA - Hakan Dirik

<video:71967>

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 5'i tutuklu toplam 51 sanık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde son kez hakim önüne çıktı. Üye hakim Tuğşat Buğra Kıyak'ın rahatsızlığından dolayı katılamaması nedeniyle geçen 9 Temmuz'daki ara kararla bugüne ertelenen davanın son duruşmasına katılan acılı madenci ailelerine, sivil toplum kuruluşu üyeleriyle CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, HDP İstanbul milletvekilleri Ahmet Şık, Erkan Baş ve Oya Ersoy, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Hatay Milletvekili Barış Atay ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da destek verdi.

BERAAT KARARINA ACILI AİLELER SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ - VİDEO
<video:1023292>

Yoklamayla başlayan duruşmada, Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, verdikleri kararı açıkladı. Buna göre; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, maden mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Mahkeme ayrıca, Can Gürkan hakkında 3 yıl süreyle madencilik faaliyetlerinde bulunmama cezası verdi.

ERDOĞAN'IN MÜŞAVİRİ YUSUF YERKEL'İN MADEN İŞÇİSİNE TEKME ATTIĞI ANLAR GÜNDEM OLMUŞTU - VİDEO

<video:975528>

DURUŞMA SALONUNDA ALKIŞLI PROTESTO

Mehmet Ali Günay Çelik'in kararı okunurken, avukatlar mahkemeyi protesto ederek ailelerin yanına geçti. Kararları beğenmeyen madenci aileleri de alkışlı protestoya başladı. Polis kalkanlarla ailelerin önünü set kurdu. Mandenci ailelerinden fenalık geçirenler oldu. Protestonun büyümesi üzerine mahkeme başkanı sanıkları duruşma salonundan çıkardı. Madenci yakınları Mahkeme Heyeti'ne "Kendi çocuklarınız ölseydi böyle mi yapardınız?" diye tepki gösterdi. Mahkeme heyetindekiler cübbelerini çıkarıp zorunlu araya giderken 'yuh' sesleri ve alkışlarla protesto edildi. Avukatlar "Hiçbir yere gitmiyoruz. O kararı yüzümüze okuyacaklar" diyerek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı. Mahkeme başkanı, duruşmaya 10 dakika ara verdi.

SOMA A.Ş ESKİ PATRONU ALP GÜRKAN'A BERAAT

Aradan sonra kararı açıklamayı sürdüren Mahkeme Başkanı Pehlivanoğlu, tutuksuz yargılanan sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'a 10 yıl 10'ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın'a 8 yıl 4'er ay ve Murat Bodur'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Aralarında şirketin patronu Alp Gürkan'ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti. Soma katliamı davasının 21. duruşmasında savcılık şirketin eski patronu Alp Gürkan’ın tutuklanmasını talep etmişti.

ALP GÜRKAN FACİA SONRASI KENDİNİ BU SÖZLERLE SAVUNMUŞTU - VİDEO

<video:72479>

"ÇOCUĞUMA CEVAP VEREMİYORUM"

Kararın ardından ölen madencilerin aileleri ve yakınları yine tepki gösterdi. Bazı madenci yakınları bağırarak karara tepkilerini dile getirirken, adliye önünde madenci ailelerinden bazıları gözyaşlarına boğuldu, bazı kişiler de sinir krizi geçirdi. Aileler, kararın içlerine sinmediğini, 301 canın cezasının bu olmaması gerektiğini söyledi. Karara isyan eden bir madenci yakınının "Çocuğuma cevap veremiyorum. Hesap sormak çocuklarımıza kalmasın diye 4 senedir geliyorum" ifadeleri yürek burktu.

FEYZİOĞLU: YASAL YOLLARI TAKİP EDECEĞİZ

Karar sonrası açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Karar açıklandı. Ortamın gergin olduğunu biliyorsunuz. Aslında geçen sene hüküm verilecekti. Cumhuriyet savcısının hazır olmasına, tam esas hakkında mütalaayı okumak üzere olmasına rağmen, '15 dakika ara verelim' dedikten sonra aylarca esas hakkında mütalaa vermekten imtina etmesi, bu gerginliğin sebebi. Daha sonra geçen yıl Haziran ayında hükmü başından beri vermek üzere duruşmayı takip eden hakimlerin tayinleri çıktı. Bu insanların isyanı bundan. Bu insanlar hükümden önce güvendikleri mahkeme heyetinin son anda görevden alınmasına isyan ediyorlar. O heyet, bu cezaları bile vermiş olsaydı, beraat bile vermiş olsaydı, içleri huzurlu olacaktı. Adaletin işleyişine normal dışı bir müdahale oldu. Sonucun adaletli olup olmadığı tartışmasına girmek istemiyorum. İstinafı var, temyizi var. Biz tabii ki yasal yolları takip edeceğiz" dedi.



Can Gürkan'ın 15 yıl ceza aldığını söyleyen Metin Feyzioğlu, "İddianame, 'kasten adam öldürmek'tendi. Yeni savcı tarafından verilen esas hakkında mütalaa ise 'taksirle adam öldürmek' diye hafifletildi. Mahkeme de 'kasten adam öldürmek'ten ceza vermedi. Eğer 'kasten adam öldürmek'ten ceza verseydi, ölen 301 kişi için ayrı ayrı adam öldürme cezaları verilip, hepsi toplanacaktı. Fakat 'taksirle adam öldürmek'ten ceza verildiğinde tek ceza veriliyor. Taksir diye baktığınızda, peki ama burada taksir olamayacak kadar ağır kusurlar var. Bir otobüs kazasında 15 kişi ölseydi de bu ceza çıkardı. 301 kişinin ölümü bir katliam. Katliamın karşılığı bir cezanın çıkmadığını düşünüyoruz. Bizim vicdanımız huzursuz, rahatsız. Hukuka dair bildiklerimiz uygulanmadı" diye konuştu.

CHP'Lİ ÖZEL: ANALARIN DİZLERİNDE DERMAN KALMADI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de karara tepki göstererek, "Unutursak yüreğimiz kurusun diyorduk ya, o unutmayan anaların o karardan sonra dizlerinde derman kalmadı. Mahkemeye gelirken, eşikten çıkarken 'Oğlumun hakkını almadan dönmeyeceğim' dedi analar. O yüzden 2 gün burada oturma eylemi yaptı. Oturdu, kalkmadı. Hepimizin bu davayı sonuna kadar sürdürmek, katilleri ve onların işbirlikçilerini yargılamak boynumuzun borcudur" dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'teki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıl dönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, Mehmet Ali Günay Çelik tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Son birikişi raporundaki suçlamalardan dolayı, Alp Gürkan, Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan 5 kişi şöyle:
"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden mühendisi Ertan Ersoy."

Tutuksuz yargılanan 46 sanığın isimleri ise şöyle:

"Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç ile mühendisler Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Mehmet Ali Günay Çelik, Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal."

SOMA'DA NE YAŞANMIŞTI?

Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding'e bağlı Soma Kömürler İşletmeleri’ne ait maden ocağında 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın nedeniyle 420 metre derinlikte bulunan 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla doldu. Bu sırada madende bulunan 800'e yakın işçi mahsur kalmış ve faciada 301 işçi hayatını kaybetmiş, 486 işçi ise yaralanmıştı. 162 işçi de madenden sağ olarak kurtarılmıştı.

<haber-dikey:585441>

AİLELER ADALET NÖBETİ TUTTU

Soma faciası davasında 9 Temmuz’da açıklanması beklenen karar, son dakikada bugüne ertelenmişti. Ertelenmeye tepki gösteren aileler, Akhisar Mahkemesi’nin önünde iki günlük adalet nöbeti tuttu.

Adaleti beklerken

 

<haber-dikey:1023647>