Sokaktaki çocuklar sorununa çözüm arayışı

Diyarbakır'da sokakta kalan, çalışan veya çalıştırılan çocuklar sorununun çözümü için İl Yürütme Kurulu oluşturulması ve bir dizi tedbir alınması kararlaştırıldı. Buna göre sunulan tüm alternatif sosyal hizmet modellerine rağmen çocuklarını sokakta çalıştırmakta ısrar eden aileleri ceza bekliyor.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır'da sokakta yaşayan, çalışan veya çalıştırılan, korumaya muhtaç, madde bağımlısı çocuk ve gençlerin tedavisi ile ilgili kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Vali Mustafa Toprak başkanlığında valilik toplantı salonunda konuyla ilgili düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, merkez ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Toplantının açılışını yapan Toprak, sokakta çalışan veya çalıştırılan, suça sürüklenen veya suç mağduru çocuklarla, madde bağımlısı çocuk ve gençlerin tedavi ve rehabilitasyonları için birçok kurumun yoğun bir tempoyla çalıştığını, bu sorunların geçmişe oranla daha düşük oranda seyrettiğini savundu. Kurumlar arası işbirliği ve çalışmaların daha da yoğunlaştırılarak, ek olarak yerel yönetimlerin de desteğinin alınmasıyla soruna dönük etkin çözümler üretilmesi gerektiğini vurgulayan Toprak, bunun için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün sekretaryasında Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü'nün katılımıyla İl Yürütme Kurulu oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Daha sora yapılan toplantının ardından ilgili kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı İl Yürütme Kurulu oluşturulması kararı alındı. İl Yürütme Kurulunun çalışmalarını sağlıklı bir şekilde planlaması ve uygulaması amacıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir yıllık İl Eylem Planı oluşturulması benimsenirken, etkin sonuç almak ve sokaktaki çocuktan alışveriş yapılmaması konusunda farkındalık ve duyarlılıklarının arttırılması amacıyla kamuoyu bilinçlendirme çalışmalarına öncelik verilmesi kararlaştırıldı.

Alınan kararlara göre sunulan tüm alternatif sosyal hizmet modellerine rağmen çocuklarını sokakta çalıştırmakta ısrar eden ailelere ilişkin Kabahatler Kanunu ile TCY’nin 229 ve 232 maddeleri kapsamında gerekli yasal işlemler başlatılacak. Madde kullanımını engellemek için çeşitli semtlerde bulunan metruk binaların yıkılması veya güvenliğinin sağlanması işini belediyeler takip edecek. Çöp toplama işinde çalışan çocukların sorunlarının çözümü için ruhsatsız çalışan çöp toplama merkezlerinin tahliyesi sağlanacak. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce sokakta çalıştığı tespit edilen çocukların listeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirilerek okula giden çocukların rehber öğretmeler aracılığı ile takibi yapılacak.