Soğuk, domatesin fiyatını yükseltti

Antalya Toptancı Hali'ne giren domates miktarında geçen yıla göre yüzde 10 azalma olduğu, domates fiyatının da geçen yılın şubat ayına göre ortalama yüzde 50 oranında artış gösterdiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, soğuk havaların yaş sebze ve meyve üretiminde rekolteyi düşürdüğünü söyledi. Son dönemde yaşanan soğuk ve yağışlı havanın çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Uysal, bölgede üretilen ürünlerde büyük düşüş yaşandığını, soğuk havanın ürünlerin kalitesini de düşürdüğünü kaydetti.

''Domates, sivri biber, patlıcan, kabak ve salatalık dışında çiftçinin yüzünün gülmediğini'' söyleyen Uysal, ''Domateste, geleneksel yollarla üretilen ürünlerin renginde soğuk hava nedeniyle kırmızılaşma sağlanamadığı için kalitesizlik oluştu. İç piyasaya ve pazara sunulmadan fabrikalarda salça olarak kullanıldı'' dedi.

Antalya Toptancı Hal Müdürlüğü'ne çiftçiler tarafından ortalama 100 çeşit sebze getirildiğini ifade eden Uysal, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha az sebze girişi olduğunu ve sebze fiyatlarının da yaklaşık yüzde 7 azaldığını vurguladı.

Sebze fiyatlarının genelinde azalma yaşanırken domates, patlıcan, salatalık ve kabak türlerinin fiyatlarında artış olduğunu belirten Uysal, ''Toptancı haline giren domates oranında geçen yıla göre yüzde 10 azalma var. Cherry, salkım ve kokteyl domatesin fiyatı geçen yılın şubat ayına göre ortalama yüzde 50 artış gösterdi. Salkım domates fiyatı geçen yıl 1,75 kuruşken bu yıl 2,5 liraya satılmaya başlandı'' dedi.

Uysal, Toptancı Hal Müdürlüğü'ne şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 daha az meyve girişi olduğunu, bu nedenle meyve fiyatlarında da ortalama yüzde 14 artış yaşandığını kaydetti.

Toptancı Hali'ne domates getiren Antalyalı çiftçi Kadir Arat ise yolların kapalı olması nedeniyle ürünlerinin Anadolu'nun çeşitli kentlerine gönderilemediğini, bu nedenle de domateslerinin elinde kaldığını söyledi. Soğuk hava nedeniyle domateslerinin kalitesinin düştüğünü söyleyen Arat, seraları ısıtmak için her gece kömür yaktıklarını, bunun da maliyeti artırdığını kaydetti.