Sobadan zehirlenmemek için bunları yapın!
İzmir İtfaiye Müdürü Cengiz Öngör, karbonmonoksit gazından her yıl çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, kış aylarına yaklaşırken vatandaşların gerekli önlemleri almasını istedi.
cumhuriyet.com.trİtfaiye Müdürü Öngör, yaptığı açıklamada, kömür sobası ve şofben kullananların kış aylarında daha dikkatli olmasını isteyerek, alınacak küçük tedbirlerin can ve mal kayıplarının önüne geçtiğini söyledi.
Kömür sobası kullanan yurttaşların evlerinde alması gereken önlemlere dikkat çeken Öngör, şu bilgileri verdi:
''Kömür sobası kullanan vatandaşlar kış öncesi mutlaka baca ve soba borularının temizliklerini yapsınlar. Kullandıkları kömürün kalitesine göre soba borularını kış süresince iki veya üç kez temizlesinler. Yatacakları saatte kömür sobasını söndürsünler. Uyuduktan sonra evde yanan kömür sobası her zaman tehlikelidir. Düzgün olmayan bacalardan giren rüzgarın karbonmonoksit gazını eve yayması nedeniyle her an zehirlenme olabilir. Kömür yanıp bittikten sonra sobadan çıkarılan kova, evin bodrumuna veya kilerine bırakılmamalıdır. Çünkü kovanın dibinde kalan kömürden sızan karbonmonoksit eve yayılıp zehirleyebilir veya kovanın devrilmesi sonucu evde yangın çıkabilir.''
Kış aylarında banyolardaki şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin de arttığına dikkat çeken Öngör, şofbenin kesinlikle banyo dışında bulunması gerektiğini kaydetti.
Şofbenin elektrikli veya tüplü olmasının riski azaltmadığını belirten Öngör, ''Tüple kullanılan şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazını, banyo yapan kişi suyun altında olduğu için çok zor fark eder. Fark edemeyen kişiler karbonmonoksit gazından zehirlenir'' dedi.
Elektrikli şofbenlerin de fazla elektrik sarfiyatı yaptığını hatırlatan Öngör, bu nedenle kısa devre sonucu şofbende yangın çıkabileceğini kaydetti. Öngör, vatandaşların hem tüplü hem de elektrikli şofbenleri mutlaka banyonun dışında bulundurulmasını istedi.