'Siyasi hayatında olmayan bir yoklukla karşılaştık'
KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin siyasi tarihinde görülmemiş bir yoklukla karşılaştığını belirterek, hükümetin, devleti ekonomik sıkıntıdan çıkaracağını, ancak 3-5 ay sıkıntı çekilebileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trKKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, partisinin, Girne ilçesi bilgilendirme toplantısında konuştu. Bazı bakan ve milletvekilleri ile delegelerin katıldığı halka açık olan toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Eroğlu, 19 Nisan'da yapılan seçimleri kaybeden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) hükümetini, devleti büyük kayıplara uğratmakla suçladı ve herhangi bir hükümetin 5 yıllık bir iktidar döneminde bir devlete daha fazla zarar vermeyeceğini savundu.
''UBP hükümeti, KKTC'nin siyasi hayatında olmadığı, görmediği bir yoklukla karşılaştı'' diyen Eroğlu, ''CTP'nin hükümet döneminde tüketilebilecek tüm imkanları tüketmesinden dolayı erken seçim kararı aldığı'' iddiasında bulundu. ''KKTC ekonomisi çok zor durumdadır ve alınması gereken tedbirler vardır'' diyen Eroğlu, bu çerçevede yıl sonuna kadar istihdam yapılamayacağını, istihdamın ancak yeni yılda, yeni bütçeyle yapılabileceğini kaydetti.
Geçmiş CTP hükümetini yasa dışı icraatta bulunmakla suçlayan Eroğlu, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) eski yönetiminin mahkemeye verileceğini açıkladı. Eroğlu, bazı kuruluşların ise devlete çok büyük zararlar verdiğini ve onların da mahkemeye sevk edileceğini söyledi. Bazı usulsüz alımlar ve ihalelerin de araştırmasının yapılmakta olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Yapanın yanında kalmayacak'' dedi.
Bazı sendikaların son dönemlerde yaptığı eylemlere de değinen Eroğlu, hükümetin, sendikaların haklı isteklerini konuşma taraftarı olduğunu, ancak siyasi amaçlı hareketler veya Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne şikayet eden bildiriler dağıtılmasına da cevapları olduğunu söyledi. ''Anavatan Türkiye'nin desteği olmadan ne bugünkü toplantının ve de toplantının yapıldığı otel ve diğerlerinin olacağını'' kaydeden Eroğlu, dünyanın KKTC'ye elini uzatmadığına, KKTC'nin herhangi bir ülkeden borç da alamadığına dikkati çekti. KKTC'nin ihtiyacı olduğu kaynağı Türkiye'den karşıladığını belirten Eroğlu, UBP'nin, KKTC'nin anavatan Türkiye ile birlikte hareket etmesi gerektiğini savunan bir parti olduğuna işaret etti.
'Tavizkar politikalar'
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerini ilişkin, ''Müzakere masasında herhangi bir anlaşma noktasında değiliz'' dedi. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Nisan 2010'da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminden önce muhtemel bir anlaşma için referanduma gitmeyi hedeflediğini, bunun için de ''tavizkar politikalar'' izlediğini savunan Eroğlu, UBP'nin de masaya oturma taraftarı olduğunu, ancak 1974 öncesi ve sonrasındaki bazı gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
''Adada iki devlet gerçeği kabul edilerek hareket edilmediği takdirde çözümün en çok 5 yıl gidebileceğini'' belirten Eroğlu, ''KKTC devleti gerçeğinden hareket edilmesi lazım'' dedi. ''KKTC halkını bu topraklarda ebediyen yaşatacak bir anlaşmaya ancak UBP önderliğinde ulaşılabileceğini'' söyleyen Eroğlu, görüşmelerde, ''bir anlaşmaya mahkum olunduğu'' fikriyle hareket edildiği takdirde, karşı tarafın her zaman taviz verilmesini beklediğini kaydetti.
Dünyanın ''Kıbrıs Türk tarafı bir anlaşmaya mahkumdur'' görüşünde olduğunu belirten Eroğlu, bunun doğru olmadığını, KKTC devletinin var olduğunu ve bunun en büyük silah olduğunu ifade etti. Devam eden görüşmelerde 6 başlıktan ''Yargı'' konusunun dışında herhangi bir konuda anlaşmaya varılmadığını belirten Eroğlu, buna rağmen AB ve ABD'nin ''anlaşmaya yakın olunduğu'' şeklindeki açıklamalarının, ''Annan Planında olduğu gibi hazır bir planın tarafların önüne sunulacağının işareti'' olduğunu söyledi.
Yabancıların hazırlayacağı bir plan
Eroğlu, yabancı uzmanlar tarafından hazırlanacak planın Rumları tatmin edecek bir plan olacağını, KKTC'yi ortadan kaldıracak, ''Kıbrıs cumhuriyeti''ni devam ettirecek, Kıbrıs Türklerinin adanın kuzeyinde özerk bir bölgede yaşamasını öngören bir plan olacağını söyledi. Eroğlu, ''Yani devlet de değiliz, halk da değiliz, Kıbrıs Rumunun insafında yaşamaya mahkum Ermeni, Maronit'ten farkımız olmayacak'' dedi. Eroğlu, ayrıca kamuoyu yoklamalarında halkın yüzde 15'inin federasyon, geriye kalanının ise iki ayrı devlet veya konfederasyon görüşünde olduğunun oraya çıktığını kaydetti.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen'in, ''faşist yönetimin lideri cumhurbaşkanı seçimlerini kazanabilir'' şeklindeki açıklamalarına da işaret eden Eroğlu, ''AB'nin KKTC'deki seçimlere müdahalesine izin verilmemesi gerektiğini'' söyledi. KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye'den borularla su getirme projesinin tamamlandığını ve TBMM'nin ihaleye Kasım ayında çıkılması için karar aldığını açıkladı.