Sivilce Geçirme Yöntemleri

Sivilce, kadın ya da erkek fark etmeksizin herkesin yüzünde ya da vücudunun çeşitli bölgelerinde görülebilen bir durumdur. Bulaşıcı bir hastalık gibi kaçılmaması gereken sivilce, bazı dönemlerde oluşması normal olan bir cilt sorunudur. Sivilce hakkında daha detaylı bilgileri ve sivilceden kurtulma yollarını sizin için paylaşıyoruz.

cumhuriyet.com.tr

Sivilce Nedir?

Sivilce, yağ bezelerinde biriken yağın dışarıya atılamaması sonucunda oluşan cilt sorunudur. Kıl köklerinin yağın çıkış kanallarını tıkaması sonucunda dışarı atılamayan yağ birikintisi, bazı dönemlerde iltihaplı bir şekilde baş gösterebilir. Bu da ciltte kızarık ve kabarcıklıların oluşmasının yanı sıra, beyaz ve sarı renkli iltihaplı kızarıklıkların görülmesine neden olur. Tüm bu kırmızı ve iltihaplı kabarıkçıklar, sivilce olarak adlandırılır. Kadın ve erkeklerin %80’lik bir kısmında sivilce görülebilir. Erkeklerde en fazla 16 ile 19’lu yaşlarda görülürken, kızlarda en yoğun 14 ile 17 yaşları arasında görülmektedir. Tabi bunda ergenliğin etkisi de büyüktür.
Sivilceye Neden Olan Faktörler Nelerdir
Sivilce doğal bir oluşum olsa da bu oluşumu da tetikleyen birçok unsur bulunur. Bunların başında;
1.       Aşırı yağlı cilt tabakası
2.       Kalıtım
3.       Çevrenin ve havanın olumsuz etkileri (aşırı kirli hava koşulları vb.)
4.       Kullanılan ilaçlar
5.       Yağlı yiyecekler ile alkol ve sigara tüketimi
6.       Kullanılan yanlış cilt bakım ürünleri
7.       Makyaj malzemeleri (özellikle yağ bazlı fondötenler)
8.       Hormonal sorunlar
9.       Çalışılan ortamın aşırı sıcak ve nemli olması
10.   Stres ve sıkıntıya bağlı sebepler gelmektedir.
Tüm maddelerin dışında sivilceye neden olan daha birçok unsur bulunmaktadır. Eğer aşırı iltihaplı ve tüm yüzü kaplayan sivilceleriniz varsa, uzman bir hekimden yardım almanız ve gerekli görülen kan testlerini yaptırmanız gerekir. Karaciğerde aşırı yağlanma ve karaciğer sorunları, kişilerde sivilce oluşumuna neden olabilmektedir.

Sivilce Nasıl Geçer
Sivilce nasıl geçer diye soranlardansanız, sivilce geçirmek için birçok yöntemin olduğunu bilmeniz gerekir. Buna hem kürler, hem medikal ürünler, hem de ilaç tedavileri dahildir. Belirli bir dönemden sonra geçmeyen ve kalıcı bir şekilde devam eden sivilcelerde, tedavi uygulanması şarttır. Aynı zamanda sivilcelerin sıkılmaması ve herhangi bir şekilde tıraşlanmaması da gerekmektedir. Sıkılan sivilceler, cilt üzerinde kalıcı çukurlara ve cilt lekelenmelerine neden olabilir. Bundan dolayı sivilceye müdahale etmeden önce iyice düşünmek gerekir.

Sivilce Tedavileri
Sivilceleri yok etmek için birçok yöntem kullanılır. Basit yöntemlerden ilaç tedavilerine kadar bu süreç işler. En kolay ve evde uygulayabileceğiniz sivilce tedavilerine gelecek olursak;
Soğuk su ile yıkama: Sivilceler, yağlı ciltlerde ve sıcak havalarda çok daha fazla görülür. Bundan dolayı da cildin fazla yağını engelleyip, sebum dengesini kurmak gerekir. Aşırı yağlı ve sivilceli bölgelerinizi asla sıcak su ile yıkamamalısınız. Sıcak su yağlanmaya arttırıcı etkiye sahiptir ve gözeneklerin iyice tıkanıp yağ ile dolmasına neden olabilir. Bundan dolayı soğuk su ile cilt temizliği yapmanız en uygunu olacaktır. Özellikte banyodan sonra cildinize uygulayacağınız soğuk su, gözeneklerin açılmasına ve içlerindeki yağ birikintilerinin yok olmasına yardımcı olacaktır.
Sivilce önleyici ürünler: Sivilce karşıtı maske, sabun, jel ve benzeri ürünleri kullanmak da fayda görmenizi sağlayabilir. Yağlı ciltler için özel olarak üretilmiş sabun ve şampuanların yanı sıra yine yağlı cilt tipine özel makyaj ve temizlik ürünlerinin kullanımı da cildin sebum dengesini sağlayacaktır.
Bitkisel kürler: özellikle yoğurt, kil, bal ve karbonat içerikli maskeler ve kürler, sivilcelerin kuruması ve yok olmasında etkilidir.
İlaç tedavisi: Uyguladığınız hiçbir yöntem işe yaramıyorsa ve yoğun sivilce probleminiz varsa mutlaka bir cilt doktoruna danışmalısınız. Yapılan testler sonrasında sivilce tevdisi için ilaç kullanmaya da başlayabilirsiniz.  
 
Kaynak: Cilt.Net