Sivas 93: Bir isyanın adı
Genco Erkal bu kez Sivas davasında en son verilen zamanaşımı kararını hicvetmek için "Sivas 93"le sahnede. Oyunu, "unutturmamak" için sahnelediklerini söyleyen Erkal, Başbakan Erdoğan'ın zamanaşımı kararının ardından "Bu karar milletimize hayırlı olsun" dediğini hatırlatıyor.
cumhuriyet.com.trTiyatro sanatçısı Genco Erkal, Sivas’ta, Madımak Oteli’nin yobazlar tarafından ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 aydının anısına yıllar önce sahneye taşıdığı “Sivas 93” adlı oyunu bugüne uyarladı.
Sivas davasında en son verilen zamanaşımı kararını hicvetmek için bu kez... Oyunu “unutmamak ve unutturmamak” için sahnelediklerine dikkat çekiyor Erkal, “Ne yazık ki toplumun bu tür olaylara, Sivas’a, Maraş’a ve Çorum’a duyarsız olduğunu gözlemliyorum. Bana öyle geliyor ki toplum olanlardan hâlâ pişman değil. Bugün bile böyle olaylar olabilir diye düşünüyorum bazen” diyor.
İlk kez 2008 yılında sahnelenen “Sivas 93” Erkal’a göre bir “isyan”. Yıllar sonra aynı oyunla Ankara seyircisiyle buluşan Erkal, Sivas’ta yitirilen canların ailelerinin bugün hâlâ Madımak’ın müze olmasını beklediğine dikkat çekiyor ve Almanya’dan örnek veriyor: “Madımak Oteli bir utanç müzesi olmalı. Unutulmasın, belleklerde kalsın, insanlara uyarı olsun diye... Herkes anımsar, Almanya’da Neonaziler Türk bir ailenin evini yaktı. Alman yetkililer o evi müze yaptılar. İşte o nedenle Madımak da müze olmalı.”
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada, “Otelin etrafını saran vatandaşlarımıza hiçbir biçimde zarar gelmemiştir” dediğini anımsatan Erkal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da zamanaşımı kararının ardından “Bu karar ülkemize, milletimize hayırlı olsun” dediğini belirterek, o tarihten bu yana siyasilerin üsluplarında bile bir değişimin olmadığına vurgu yapıyor.