'Sistemden vazgeçmeyeceğiz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İlaç Takip Sistemi (karekod) uygulamasıyla ilgili olarak, ''Sistemden vazgeçmeyeceğiz. Geri dönmeyeceğiz ve karekod uygulamasına geçeceğiz'' dedi.
cumhuriyet.com.trÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, makamında Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede, dün uygulamaya geçen karekod uygulamasıyla ilgili sorunlar görüşüldü. Yaklaşık 15 dakika süren görüşmenin ardından Dinçer, bakanlıktan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hiçbir hastanın ve hiçbir vatandaşın eczanelerden ilacını almadan geri dönmemesi gerektiğini belirten Dinçer, ''Bütün eczanelerimiz hastalarımızın ilaçlarını temin edecek. Ama eğer o esnada sistem çalışmıyorsa, karekod bilgilerini kaydedebilirler. Zaten bizim kendi sistemimiz de kayıt edecek onları'' dedi.
Sisteme ilişkin sorun yaşanmasını beklediklerini ifade eden Dinçer, ''Biz, teknik bir sorun yaşanmasını bekliyorduk. Bu gayet normal. Çünkü aşağı yukarı günde 1 buçuk milyon reçete yapılıyor. Ortalama 4 ilaç yazılmış olsa, yaklaşık 6 milyon ilaç demek. Bir ilaç için 2 işlem yapılsa, 12 milyon işlem demektir. Yani bu yoğunluk, bizim beklediğimiz bir durumdu'' diye konuştu.
Dinçer, Türk Eczacılar Birliği heyetinin kendisini ziyarete geldiğini ve toplantıda sorunları gözden geçirdiklerini belirterek, ''Onların önerilerini aldım. Sistemden vazgeçmeyeceğiz. Geri dönmeyeceğiz ve karekod uygulamasına geçeceğiz. 1 Haziran tarihine kadar ilaç takip sisteminde herhangi bir erteleme söz konusu olmayacak. Bu hepimize hayırlı olur inşallah'' ifadelerini kullandı.
Bir gazetecenin, ''Kayıtlı olan ilaçların fazla olduğu belirtiliyor ve 1 Hazirana kadar firmaların karekodsuz ilaçları değiştirmesi gerekiyor. Sizce, değişim için bu süre yeterli mi?'' sorusu üzerine Dinçer, ''Biz, karekodlu sisteme geçtik ve 1 Hazirana kadar da geçiş süresi tanıdık. Bu süre içerisinde bütün ilaç firmaları, ilaçlarını karekodlu yapmak zorundalar. Eğer, kontrol edemediğimiz gerekçelerle, bu sistemde sorun çıkarsa, durumu yeniden gözden geçiririz, ama bunun kararını vereceğimiz tarih 1 Haziran tarihidir. Ondan önce sistemde, herhangi bir esneme ya da farklı bir yaklaşım tarzı sunmayacağız'' dedi.
Dinçer, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, bu konuda her türlü alt yapıyı yaptıklarına inandıklarını, her türlü tedbiri aldıklarını ifade ederek, bunun için tereddüt ve endişe duyulmaması gerektiğini söyledi. Süreçte sorun çıkması halinde ise sektörle bir araya geleceklerini belirten Dinçer, ''Bu hafta sonu belki, gidişatı gözden geçirmek üzere bir araya gelelim diye bir planımız var. Bir araya gelip, duruma bakarız ama her şeyden önemli bu sistem sağlıklı bir şekilde işleyecek bir zamana ve süreye ihtiyacımızın olduğudur. Bunu fark edelim yeter'' diye konuştu.
'Sistemin iptali söz konusu değil, zaten biz de istemiyoruz'
TEB Genel Başkanı Çolak ise Bakan Dinçer'le yaptıkları görüşmede, bugün eczanelerde hem eczacıların hem de vatandaşın karşı karşıya kaldıkları sorunları aktardıklarını söyledi. Bakanlık tarafından bu süreçte bir kriz masası kurduklarını anlatan Çolak, bu kriz masasına TEB'den de bir yetkilinin dahil edildiğini belirtti. Çolak, bundan sonra TEB'den bir yetkilinin de kriz masasında bulunacağını ve sorunları dile getireceğini ifade etti. İlaç takip sisteminde ''karekod'' uygulamasının başladığını anımsatan Çolak, sistemin uygulamaya girdiği dün yaklaşık 2 bin eczanede pek sorun yaşanmadığını, ancak bugün 24 bin eczane ile birlikte Medula sisteminden kaynaklı birtakım sıkıntıların gün yüzüne çıktığını dile getirdi. Çolak, vatandaşların ve eczacıların mağdur olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Bunları Bakana aktardık. O da 'Bir iki gün daha izleyelim. Çarşamba ya da en geç perşembe günü Sağlık Bakanı ve tüm sektörle beraber bir toplantı yapalım ve önümüzdeki yol haritasını değerlendirelim' dedi. Çünkü, biliyorsunuz, bugün karekodlu sistemde tanımlanan ilaç sayısı son derece az, karekodsuz ilaç sayısı son derece fazla. Dolayısıyla eczanelerde 1 Haziranda yaşanacak sıkıntıların küçük bir kısmı yaşanıyor şu anda. 1 Haziranda daha büyük sıkıntı yaşanması muhtemel. Onun için çarşamba ya da perşembe günü Çalışma Bakanımız, Sağlık Bakanımız, sektörün tüm tarafları bir araya geleceğiz ve yol haritası ve nihai kararı da orada alacağız. Bir iki gün daha sistemi izlememiz gerekiyor.''
Görüşmede, ''sistemin iptalinin gündeme gelip gelmediğinin'' sorulması üzerine Çolak, şöyle dedi: ''İptal seçeneği söz konusu değil. Sistemin zaaflarıyla ilgili teknik ekibin çok ciddi bir şekilde çalıştığı ifade edildi. 'Eczacıların beklentilerine yönelik talepler varsa, bunu da sizlerle paylaşsınlar ve müdahale etsinler' denildi. Dolayısıyla sistemin iptali söz konusu değil, zaten biz de istemiyoruz. İlaç takip sisteminin devamını istiyoruz, ancak, çözüm önerilerimizin dikkate alınmasını ve bu konuda oluşabilecek olumsuzların acilen ortadan kaldırılmasını bekliyoruz.''