Sinop geleceğini biriktiriyor
Sinopale'nin bir uzantısı niteliğinde olan "Geleceği Biriktirmek" projesi Sinopluları kentlerinin geleceği hakkında hep birlikte tartışmaya davet ediyor. Kent Buluşması'yla başlayan proje Sinopluların katkılarıyla oluşturulacak Geçici Kent Müzesi'yle devam edecek.
cumhuriyet.com.tr“Zeytinlikleri betona dönüşmüş, güne geç başlayan, yavaş bir kent... Özdeşleştiği tarihi cezaevinin çok önceleri bir tersane olduğu, Türkiye’nin suya tutunan tek ili... İsmi tarih boyunca hiç değişmemiş ama termik santral yapılırsa bütün güzelliklerinin yok olacağı bir yer... ”
Sinoplular kentlerinin geleceğini tartışırken Sinop’u tanımlayarak başlıyorlar beyin fırtınasına. Buluşma mekânı ise Tarihi Sinop Cezaevi.
7 Eylül’de “Kent Buluşması - Sinop’un Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” adlı çalıştayla başlayan “Geleceği Biriktirmek” projesi, Uluslararası Sinop Bienali’nin (Sinopale) bir uzantısı niteliğinde. Buluşma aynı zamanda önümüzdeki yıl dördüncüsü yapılacak Sinopale için de bir hazırlık çalışması. Proje, kentlerinin geleceğini kentlilerin ele almasını öngörüyor.
“Sinop’un geleceği nasıl olmalı?”, “Geleceği kurgularken ve inşa ederken geçmişten günümüze neler saklanmaya, kullanmaya değer?”, “Şimdiye dek eksik olan neydi” gibi sorulara Sinoplular birlikte yanıt arıyor.
Başta Sinoplular, Türkiye ve dünyadan katılımcılarla ilerleyen proje, Avrupa Kültür Derneği (AKD) tarafından yürütülüyor. Sinopale’nin kurucusu, AKD Başkan Yardımcısı ve bir Sinoplu olan Melih Görgün kentte pek yapılmayan bir diyalog platformu oluşturduklarını, her kesimden Sinopluyu bir araya getirerek aynı ortamda buluşturduklarını söylüyor. “Geleceği Biriktirmek” projesiyle Sinopale’nin bağlantısını da şöyle anlatıyor: “Bienal kentsel kalkınmada kültür-sanatın kullanılmasına yönelik farklı bir model. Bu toplantılarda da kentsel kalkınmada kültürün katalizör olarak ele alınması tartışılıyor. Sinopale diğer bienallere pek benzemeyen, kentlinin ağırlıklı olarak katılmasını hedeflediğimiz bir bienal. Sanatçıların üretim sürecinde kentten kişilerin katıldığı ve üretimde birlikte olduğu bir çalışma gerçekleştiriyoruz.”
Yarın “Kent Akademisi”yle devam edecek olan “Geleceği Biriktirmek” projesiyle de sanatsal üretimlerin olacağını belirtiyor Görgün. Yerelden gelen değerlerle oluşturulan eserler, hatıralar, geçici Kent Müzesi’nde sergilenecek. “Geleceği biriktirmek dediğimizde bizim geriye dönüp bakabileceğimiz bir arşivimiz olması lazım. Sinoplu için değerli olan bir obje veya bir hikâyeyi getirmelerini istiyoruz” diyor.
Türkiye ve yurtdışından gelen sanatçılar da çalıştaylar doğrultusunda Sinoplularla üretecekleri işleri bu müzede sergilemeye hazırlanıyor. 17 Eylül’de Sinop cezaevi ve eski Tekel Binası’nda açılacak sergi 17 Kasım’a kadar sürecek. Çalıştay ve atölyeler de Türkiye ve Avrupa’dan birçok uzman ve sanatçının katılımıyla 17 Eylül’e kadar devam edecek. Etkinlik boyunca bir önceki günün gelişmelerini içeren Sinopsis isimli bir gazete de çıkıyor. Sinop şu günlerde termik santrala karşı mücadelesini sürdürürken nasıl bir kent istediklerini ve geleceklerine dair hayalleri ve beklentilerini tartışıyorlar.