Şimşek: Yeni vergi artışı yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir vergi artışı öngörmediklerini söyledi.

AA





Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-eylül 2014 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2014  sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Şimşek, 2015 yılı bütçe tasarısını hazırladıklarını ve bugün TBMM'ye göndereceklerini bildirdi. Yılın 9 ayında  bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 313,5 milyon liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, söz konusu dönemdebütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 artışla 325,4 milyar lira olduğunu kaydetti.

Ocak-eylül döneminde 11,9 milyar liralık bütçe açığı gerçekleştiğini anlatan Şimşek, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde  4,5 milyar liralık fazlaya göre bir miktar kötüleşme arz ettiğini söyledi.

Şimşek, eylül ayında ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre binde 7 artarak 30,3 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,5 oranında artarak 39,6 milyar olduğunu kaydetti. Bütçenin eylülde 9,2 milyar lira açık verdiğini belirten Şimşek, geçen ay 4,6 milyar  lira faiz dışı açık oluştuğunu ifade etti.

Bakan Şimşek, yıl sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 448,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 424 milyar lira, bütçe açığının 24,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın 25,8 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.k, hakim ve savcılara yapılacak zamların bütçeye maliyetinin ise 220 milyon lira olacağını kaydetti.

"2015 yılı bütçe giderleri 472,9 milyar lira öngörülüyor"

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Bütçenin yoğun çalışmalar sonucunda hazırlandığını bildiren Şimşek, "2015 bütçesi, bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır. AK Parti hükümetleri olarak mali disiplini koruyarak, hem toplum için hem ülke için çok önemli kazanımlar elde ettik, bu kazanımları riske atmayacağız ve 2015 yılında da bu başarılı mali performans devam edecek. Çünkü enflasyonla mücadelede Merkez Bankasına yardımcı olmamız lazım. O nedenle mali disiplin gerekiyor" diye konuştu.

Şimşek, ülke tasarruflarını artırmak için kamunun kendisine çeki düzen vermesi, açığını azaltması ve tasarruflarını artırması gerektiğini ifade ederek, "Cari açığın azaltılmasında zaten bu faktör çok önemli. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali alana ihtiyacımız var. Allah korusun, yarın bir gün bu ülke bir dış şokla karşı karşıya kalırsa, o zaman elimizde imkan var, yani politikada manevra alanımız var. Dolayısıyla tepki verebileceğiz. Ülkemiz bu şoklardan az etkilensin diye bugün bütçeyi sıkı tutarsak, yarın bu şoklara karşı alanımız olacak" dedi.

"2015 bütçe tasarısı bugün TBMM'ye gönderilecek"

Toplantıda, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, 2015 yılı bütçe yasa tasarısının bugün TBMM'ye gönderileceğini bildirdi.

Şimşek, Avro bölgesindeki durgunluk, Çin ekonomisindeki yavaşlama, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin düşük kalması ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle küresel ekonominin 2014'te ılımlı ancak beklentilerin altında büyüme performansı gösterdiğini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini anımsatan Şimşek, bu sene küresel ekonominin geçen yıl olduğu gibi yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Şimşek, IMF'in gelecek sene için küresel ekonomi beklentisinin yüzde 3,8 olduğuna işaret ederek, "ABD ekonomisi oldukça güçlü seyir izliyor, İngiltere de fena değil ancak Avrupa hem durgunluk hem de deflasyonist bir süreç yaşıyor. Bu nedenle, küresel ekonomide eş zamanlı şekilde para politikasında sıkılaştırma öngörmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin büyüme performansı oldukça iyi"

Türkiye ekonomisi için öngördükleri yüzde 3,3'lük büyümenin düşük olduğu yönündeki eleştirileri de değerlendiren Şimşek, şöyle devam etti:

"AB'nin krizden toparlanmasını öngörerek yüzde 4'lük büyüme öngörmüştük. Bölgemizde özellikle Irak'ta IŞİD faktörünü öngörmek imkansızdı. Kimsenin önünde kristal bir küre yoktu. Irak sıradan bir pazar değil. Irak net dış ticaret fazlası açısından en büyük ihracat pazarımız. Yılda 12 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Buradaki kargaşa Türkiye'nin büyümesini olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye 17 Aralık süreci ve iki seçim yaşadı. Siyasi anlamda bir miktar belirsizlik yaşandı. Bu faktörler bir araya geldiğinde yılın ilk çeyreğinde ciddi parasal sıkılaştırma oldu. Bunlar iç talebi sınırladı. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde aslında Türkiye'nin büyüme performansı oldukça iyi denilebilir."

Şimşek, gelecek sene küresel ekonomideki toparlanmanın daha güçlü olmasını ümit ettiklerini belirterek, bölgedeki kargaşanın yerini istikrara bırakması ve petrol fiyatlarındaki göreceli düşüş dikkate alındığında 2015'te yüzde 4'lük büyümenin gerçekleşeceği kanısında olduklarını söyledi.

Orta Vadeli Program'da (OVP) öncelikli hedefin enflasyonla mücadele olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun bu sene hedefin üzerinde olmasında yaşanan kuraklık ve jeopolitik gerginliklerin etkili olduğunu anlattı.

Merkez Bankasının doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışla beraber yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9,4 olarak belirlediğini anımsatan Bakan Şimşek, "Gelecek sene mali politikayı sıkı tutmaya devam edeceğiz. Ümit ediyoruz ki kuraklık bu şekilde devam etmez. Gelecek sene enflasyonun yüzde 6,3'e düşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

OVP'de yapısal reformları hızlandırma ve Türkiye'nin potansiyel büyümesini yukarı yönlü çekme kararı aldıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye yüzde 3-4 arasında büyüme aralığına razı olamaz. Bununla yaratabileceğimiz istihdam sınırlı. Tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım. Bunu başarmanın tek yolu çok kapsamlı mikro düzeyde reform. O nedenle uzun süredir reform programı üzerine çalışıyoruz. Bu reform programı neredeyse tamam, uygulamaya yakında başlayacağız."