Şimşek, Torba Yasa'nın iş dünyasına etkilerini anlattı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında bugüne kadar 860 bin mükellefin başvuruda bulunduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anadolu İşadamları Federasyonu ile Muhasebe ve Finans Derneği tarafından Turgut Özal Üniversitesinde ortaklaşa düzenlenen, ''Torba Yasanın İş Dünyasına Getirileri Konferansına'' katıldı. Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmanın tipik bir af olmadığını, bu düzenlemede, 74 milyonun hakkı olan vergi, prim ve diğer alacakların aslından kesinlikle vazgeçilmediğini söyledi.
Kamu alacaklarının reel değerini koruduklarını ve enflasyon farkını aldıklarını kaydeden Şimşek, Torba Kanun ile yeni bir döneme girildiğini ve beyaz bir sayfa açıldığını ifade etti. Önümüzdeki süreçte cari döneme yoğunlaşacaklarını, denetim kapasitesini genişleterek daha etkin yapacaklarını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:
''Cari dönemden başlayarak bu işi götürmek istiyoruz. Bunun için vatandaşımıza, mükellefimize bir imkan veriyoruz. Aynı şekilde vergi ile ilgili yüzbinlerce dava var. Mahkemelerin iş yükünü hafifletmek istiyoruz. Geçmişle uğraşmaktansa geleceğe bakacağız. 2011 itibariyle kaynaklarımızı buna yoğunlaştıracağız. Yeniden yapılandırmada şu ana kadar başvurularda cesaret verici. Bugüne kadar 860 bin mükellefimiz başvuruda bulundu. Bunlar 920 binin üzerinde dosyaya tekabül ediyor. İlgi yoğun, dilerim bu yoğunluk da devam eder''
Borç yükü hafifleyecek
Maliye Bakanı Şimşek, 2011 bütçesinde yeniden yapılandırmadan tek bir kuruşa dahi yer vermediklerini hatırlatarak, buradan gelecek paralarla Hazine'nin borçlanma yükünü azaltacaklarını belirtti. Mehmet Şimşek, ''Ne kadar çok gelir gelirse o kadar az borçlanacağız, önceliğimiz bu kaynakların borçlarda kullanılması olacak. Bütçede gerekirse bu gelirlerin bir kısmını altyapıda, sağlıkta ve Ar-Ge'de de kullanabiliriz'' dedi.
Petrol faturası
Konuşmasında cari açıkla ilgili değerlendirmeler yapan Bakan Şimşek, cari açığın yapısal bir sorun olduğunu ifade etti. 2002 yılında petrol fiyatlarının ortalama 25 dolar civarında bulunduğunu, bugün ise 100 doları aştığını kaydeden Şimşek, ''2002'de petrol, doğalgaz ve türevlerine 9,5 milyar dolar ödemişiz. Bugün bu fiyatlar devam ederse fatura 50 milyar doları aşacak. 70'lerin zihniyeti gelirse petrol ithal edecek döviz bulamazlar'' diye konuştu.
Her gün yeni vaat
Maliye Bakanı Şimşek, özellikle ana muhalefet partisinin her gün yeni vaatlerde bulunduğunu, son olarak asgari ücret üzerindeki vergiyi yüzde 1'e düşüreceğini taahhüt ettiğini belirtti. Şimşek, ancak AKP hükümetinin asgari geçim indirimiyle zaten asgari ücret üzerindeki vergiyi sıfırladığını söyledi. Memlekette popülizmin başını alıp gittiğini kaydeden Şimşek, ''Allah korusun, şu taahhütlerin onda birini yerine getirmeye çalışsınlar faiz katlanır. Bundan zararı esnaf görür, ev, araba alan kardeşimizin faturası büyür. Para basmazlarsa bu daha fazla borçlanma demektir. Projelerinin maliyeti şimdiden 200 milyarı aşmış durumda'' diye konuştu.
Köşe yazarlarına eleştiri
CHP'nin bu vaatlerinin medya tarafından irdelenmemesinden de şikayet eden Maliye Bakanı, şöyle konuştu: ''Muhteşem köşe yazarları, en ufak bir rakamda hata arıyorlar ama bu konulara hiç girmiyorlar. Bütçe rakamlarını açıkladık. Bakıyoruz, arada (şu şöyle, bu böyle) diye açık arıyorlar. Bu kadar hassas olan yazarlarda, bol keseden, açık uçuk hiçbir anlamı olmayan vaatler için analiz yok. Ülkedeki istikrardan en fazla nemalanmaya rağmen hala bu işe ideolojik bakanlar var. Ama biz bunlarla popülizm yarışına girmeyeceğiz.
Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir hükümet seçime giderken ekonomiyi yavaşlatmıyor. (6 ay sonra Allah kerim, şimdi ne olursa olsun) demiyoruz. Çünkü bu ülke bizim. Türkiye'nin altyapısına muazzam yatırım yaptık. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için her yolu deniyoruz. Vergide denetimin etkin hale getirilmesi ve verginin tabana yayılması da önümüzdeki döneme damga vuracak önemli hedeflerdendir. İstikrar, vizyon, güven olmadan Türkiye geriye gider. Rahmetli Menderes, rahmetli Özal ve son 8 yıl Türkiye için büyük sıçrama dönemidir. ''
Sıcak para eleştirileri
Maliye Bakanı, konuşmasının son bölümünde sıcak para ile suçlandıklarını da ifade ederek, ''Ne sıcak parası? Merkez Bankası faizini yüzde 1'e düşürdük. Türkiye, iyi bir döneme girdi'' dedi. Konferansta Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan da kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dönük düzenleme hakkında bir sunum yaptı.